ASUS TUF Gaming H3 Wireless - Višeplatformski basist

Kralj niskobudžetnih headsetova za igrače dobio je bežičnu varijantu koja podržava većinu aktualnih platformi, s kojom je stigla i znatno viša cijena. Može li je ASUS opravdati?

Daniel Lučić petak, 30. travnja 2021. u 00:00
Specifikacije
Izvdeba Naglavni, zatvoreni
Driveri / Impedancija 50 mm, 32 Ω
Vrsta priključka 2,4 GHz bežični adapter (USB Type-A i USB-C)
Deklarirano trajanje baterije 15 h
Masa 315 grama
Jamstvo 2 godine

Niskobudžetni kralj H3 Wired i danas je jedan od popularnijih headsetova, prije svega zato što za otprilike 250 kuna, koliko košta u maloprodaji, nudi doista mnogo. Ne čudi zato što mu je ASUS odlučio proizvesti nasljednika. Bežični model H3 Wireless ipak se u mnogočemu razlikuje od svog prethodnika, a možda najočitija razlika je cijena, koju ovaj put ne možemo zvati niskom.

Mikrofon na ovom headsetu nije moguće odvojiti, prava šteta. No, lako ga je namjestiti u željeni položaj, što uključuje i sklanjanje iz vidnog polja kad nam ne treba
Mikrofon na ovom headsetu nije moguće odvojiti, prava šteta. No, lako ga je namjestiti u željeni položaj, što uključuje i sklanjanje iz vidnog polja kad nam ne treba

ASUS TUF Gaming H3 Wireless košta oko 120 eura, što ga čini razmjerno skupim. Za taj novac dobiva se srednje velik bežični, naglavni headset zatvorena tipa i neagresivna dizajna. Uređaj je načinjen od kvalitetne plastike, povezane solidnim metalnim okvirom, koji pridonosi dojmu da se radi o dobro sastavljenom headsetu. On je vrlo fleksibilan i ne popušta pri neprirodnom savijanju, ne krcka niti pucketa. 

Slušalice na ovom headsetu srednje su veličine, no sposobne su potpuno obujmiti i velike uši. Na njihovoj unutrašnjoj strani nalaze se razmjerno tanki i ne suviše meki, ali vrlo udobni, jastučići od spužve, obloženi umjetnom kožom. Slična se obloga nalazi na gornjem nosaču, koji je na glavi vrlo udoban i dobro raspoređuje težinu headseta. H3 Wireless na glavi je vrlo stabilan, a njegovih 315 grama mase gotovo je neprimjetno i lako ga je na glavi nositi satima, bez natruha žuljanja ili umaranja.

Kontrole headseta nalaze se na lijevoj slušalici i dobro su pozicionirane, pa je upravljati uređajem vrlo lako
Kontrole headseta nalaze se na lijevoj slušalici i dobro su pozicionirane, pa je upravljati uređajem vrlo lako

Pod slušalicama ovog headseta iznenađujuće je ugodno i nije osobito vruće, barem kad ih usporedimo sa sličnim uređajima. Izolacija buke prema van je odlična, pa ukućani neće patiti ako igrate igre s glasnim eksplozijama ili do kraja pojačate omiljenu vam pjesmu, no izolacija buke prema unutra, manjkava je. Čut ćete čak i tih razgovor vaših ukućana, barem dok slušalice ne reproduciraju zvuk.

Kontrole headseta smještene su na lijevu slušalicu i vrlo su jednostavne. Tu se nalaze prekidač za utišavanje mikrofona, kotačić za digitalno podešavanje glasnoće i utišavanje zvuka, prekidač za uključivanje headseta te USB-C utor za punjenje. Za povezivanje s računalom H3 Wireless koristi 2,4-gigahercni bežični USB adapter, koji, osim na PC-ju, možemo koristiti na PlayStationu 4 i 5 te mobitelima. Uređaj napaja baterija deklarirane autonomije od 15 sati – dovoljno za cjelodnevno igranje.

Razmjerno elegantan, dobro sastavljen i iznimno udoban – to su najistaknutije značajke ovog uređaja, a od izvrsnosti udaljava ga tek loše balansiran zvuk
Razmjerno elegantan, dobro sastavljen i iznimno udoban – to su najistaknutije značajke ovog uređaja, a od izvrsnosti udaljava ga tek loše balansiran zvuk

U unutrašnjosti slušalica H3 Wireless krije 50-milimetarske drivere ASUS Essence. Oni proizvode solidan, ali ne i impresivan, zvuk. Na tvorničkim postavkama zvuče razmjerno mutno i imaju suviše izražen bas, no stvar se popravlja kad isključimo virtualni surround. Zvuk tada postaje nešto čišći, a bas mu je i dalje vrlo naglašen. Toliko, zapravo, da bi onima koji takvo što ne vole njegov udar mogao stvarati neugodu u ušima kad pokraj njih eksplodira granata ili zapuca tenk. Prčkanjem po ekvilizatoru u driveru oto je moguće ispraviti te headset učiniti akustički boljim. Možete odabrati i neki od pretpostavljenih profila ekvilizatora koji također pomažu, iako nisu sasvim dobro složeni. Primjerice, postavka za FPS-ove zvuči vrlo metalno i hladno.

Mikrofon

Mikrofon ovog headseta postavljen je na fleksibilni nosač koji je lako namjestiti u željeni položaj, a hvata zvuk pristojne kvalitete. Dovoljno je dobar za ćaskanje s prijateljima u igri ili poslovne sastanke s kolegama, no ne očekujte kvalitetu samostalnog mikrofona. Nažalost, nije ga moguće ukloniti.

Za potrebe ovog testa headset je s računalom povezan pomoću priloženog USB wireless receivera ukopčanog izravno u matičnu ploču. Mikrofon je postavljen na 100% glasnoće, a uzorak glasa snimljen je u Audacityju uz korištenje posljednje verzije službenih drivera.

ASUS TUF H3 Wireless solidan je uređaj, no ne uspijeva oduševiti kao što je to učinio njegov žičani brat. S cijenom od 120 eura, headset nije jeftiniji od konkurencije, a ni ne zvuči najbolje. Njegove su najveće prednosti podrška za više platformi, udobnost te iznimna kvaliteta izrade.

ASUS TUF Gaming H3 Wireless

  • Iznimna kvaliteta izrade
  • Udobnost
  • Izolacija buke prema van
  • Podrška za više platformi
  • Za dobru kvalitetu zvuka potrebno se igrati ekvilizatorom
  • Mikrofon nije moguće odvojiti.
Zvuk 7
Udobnost 10
Mikrofon 7
Kvaliteta izrade 10
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 120 eura (Amazon.de) Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 342 svibanj 2021.