Denon CEOL RCD-N10 - Višesobni glazbeni centar

Novo izdanje Denonovog popularnog kompaktnog glazbenog centra donosi podršku za AirPlay 2 i, još važnije, tvrtkin multiroom sustav HEOS

Aron Paulić petak, 15. veljače 2019. u 06:40
SPECIFIKACIJE
Pojačalo 2x 65 W 4 Ω (0,7% THD)
Ulazi 2x TOSLINK, AUX cinch, USB, LAN, Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije i masa 280 x 108 x 305 mm, 3,4 kg
Jamstvo 2 godine

Kao jedan od predvodnika kompaktnih glazbenih centara, Denon redovito izbacuje na tržište nove modele pa je tako došao na red i CEOL RCD, koji od sada nosi oznaku N10, iako se radi o četvrtoj inkarnaciji tog modela. N10 ima dva bitna noviteta u odnosu na N9. Od sada ima ugrađenu podršku za HEOS multiroom te AirPlay 2 (koji također omogućuje multiroom).

No, počnimo od početka. CEOL RCD-N10 kompaktni je glazbeni centar koji u sebi sadrži pojačalo, CD player i AM/FM prijemnik, a glavne značajke su mu povezivost s drugim izvorima zvuka preko AirPlaya, DLNA ili, pak, preko optičkih ulaza. Iako pripada kompaktnoj klasi, dimenzijama je ipak nešto veći od mikro sustava, poput nedavno testiranog modela Onkyo CRN-775D, tako da mu radni stol baš i nije prirodno okruženje, ali zato će se sasvim fino uklopiti u dnevni boravak. Dio upravljačkih tipki nalazi se s gornje strane uređaja pa treba voditi računa da bude smješten na kabinet, a ne unutar njega.

Kontrole se nalaze na gornjoj strani uređaja, zbog čega ćete ga htjeti držati na vrhu komode. Nedostaje nam kotačić za glasnoću
Kontrole se nalaze na gornjoj strani uređaja, zbog čega ćete ga htjeti držati na vrhu komode. Nedostaje nam kotačić za glasnoću

Ceol N10 dolazi u tri boje, crnoj, sivoj i bijeloj, a sve su izrađene od akrilne plastike, navodno otporne na grebanje. Bijela izvedba estetikom nas nije oduševila – izgleda nam poput neke sićušne mikrovalne pećnice. Taj dojam nestaje uključivanjem uređaja, kojim dominira troredni OLED zaslon, koji je pregledan iz svih kutova gledanja. Izostao je dobri, stari “potenciometar”, odnosno kotačić za glasnoću. Umjesto njega, glasnoća se namješta pomoću tipki s gornje strane uređaja. Znamo da se ovim tipom uređaja većinom upravlja daljinskim ili mobilnom aplikacijom, ali i dalje je kotačić za glasnoću vrlo poželjan iz dva razloga. Uvijek daje bolju mogućnost podešavanja, a i u slučaju potrebe za hitnim stišavanjem lakše ga je samo okrenuti, nego tražiti daljinac ili mobitel po kući.

Terminali za zvučnike svakako bi trebali imati šire otvore
Terminali za zvučnike svakako bi trebali imati šire otvore

Na prednjoj strani uređaja nalaze se 3,5-milimetarski izlaz za slušalice te USB ulaz za spajanje stickova i diskova. Straga su konektori za zvučnike s neobično uskim prorezima za žice, tako da nismo mogli spojiti naše standardne kabele, već smo morali kemijati s nekim priručnim kabelima manjeg promjera. Znamo da u ovoj klasi sve treba biti “lifestyle”, ali pošteni terminali ne bi bili naodmet, osobito zato što proizvođač navodi snagu pojačala od 65 W po kanalu (pri 4 Ω), na koje se mogu spojiti i pristojniji zvučnici. Osim toga, na stražnjoj strani dva su optička ulaza, jedan RCA analogni ulaz i Ethernet ulaz, te izlaz za subwoofer. Kada se uzme u obzir dobra bežična povezivost, trebalo bi biti dovoljno za sve primjene.

N10 može se spojiti na Deezer, Tidal, Amazon Music, TuneIn i Spotify streaming servise, a već smo spomenuli da ima kompatibilnost s AirPlayem 2, Bluetoothom te Amazon Alexom. Nažalost, ne podržava naprednije Bluetooth kodeke, kao što su aptX HD i LDAC, već je limitiran na SBC. Najvažnije je, pak, da podržava i Denonov vlastiti HEOS softver za multiroom izvođenje glazbe, koji ima vrlo preglednu i funkcionalnu aplikaciju za Android i iOS. Daljinski upravljač nije baš stilski usklađen s uređajem, kao što je to onaj kod Denonovih pojačala PMA-60 i PMA-30, ali funkcionalan je i nije u kategoriji onih najjeftinijih plastičnjaka, kakvi se znaju dobiti čak i sa skupljim uređajima.

U crnoj i sivoj boji uređaj izgleda ljepše, luksuznije nego u testiranoj, bijeloj
U crnoj i sivoj boji uređaj izgleda ljepše, luksuznije nego u testiranoj, bijeloj

U kutiji s uređajem našli su se još i kratki priručnik za Quick Setup i još kraći za sustav HEOS. Detaljnije upute već se duže vrijeme ne dobivaju gotovo ni s jednim glazbenim uređajem, ali nemalo smo se iznenadili kad niti na webu nismo mogli pronaći opsežniji priručnik, kao ni podatke o glazbenim formatima koje N10 podržava. Srećom, povezivanje je poprilično jednostavno, ali detaljni manual u downloadu ili barem razrađeni FAQ na webu, trebao bi postojati.

Sve u svemu, ovaj Denon CEOS RCD N10 privlačan je glazbeni centar, koji će zadovoljiti one koji teže što jednostavnijem sustavu, a ipak im nije dovoljan samo bežični zvučnik. HEOS kompatibilnost je svakako najjači adut uređaja, a i AirPlay 2 je uvijek dobrodošao.

Trenutno se ovaj uređaj može dobiti po akcijskoj cijeni, pa zajedno sa zvučnicima (Denon SC-N10) stoji 3.600 kn

Denon CEOL RCD-N10

  • Podrška za multiroom sustav HEOS
  • Podržava AirPlay 2
  • Nepraktični konektori za zvučnike
  • Ne podržava naprednije Bluetooth kodeke
  • Nema DAB
Povezivost 9
Kvaliteta zvuka 8
Dodatne mogućnosti 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 3.750 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art