eShark ESL-K1 Kodachi - Psina za virtualne sportaše

Iz proizvođača periferije za ležerne igrače s ograničenim budžetom, White Shark se djelomično pretvorio u tvrtku koja modelom eShark ESL-K1 Kodachi cilja najkompetitivnije ljubitelje videoigara.

Daniel Lučić ponedjeljak, 2. rujna 2019. u 06:00
eShark ESL-K1 Kodachi
Izvedba Tenkeyless, ANSI
Tip Mehanička
Prekidači Outemu Red
Pozadinsko osvjetljenje RGB
Dimenzije 358 x 152 x 35 mm
Vrsta priključka USB
Kabel 2 m (opleteni), odvojivi
Jamstvo 2 godine

White Shark svoju ponudu redovito širi relativno povoljnim komadima igraće periferije, a sada se čini kako je tvrtka odlučila osigurati svoju poziciju na stolovima esportaša, pokretanjem novog brenda – eShark. Mehanička tipkovnica ESL-K1 Kodachi za relativno maleni novac donosi skromne gabarite i više nego solidne prekidače crvenog tipa, te još ponešto.

Jednostavnog dizajna i pristupa, ESL-K1 Kodachi oku je ugodna i funkcionalna tipkovnica, namijenjena igračima koji ne trebaju makro naredbe i ostale napredne mogućnosti
Jednostavnog dizajna i pristupa, ESL-K1 Kodachi oku je ugodna i funkcionalna tipkovnica, namijenjena igračima koji ne trebaju makro naredbe i ostale napredne mogućnosti

EShark ESL-K1 Kodachi malena je tipkovnica u tenkeyless izvedbi s ANSI rasporedom tipki. Radi se o relativno jednostavnom modelu s 87 glavnih tipki, uobičajenih za ovakve izvedbe tipkovnica. Osim glavnih, na tipkovnici se nalaze tek tipke za upravljanje multimedijom, smještene na gornji dio tipkovnice. Ako vam podešavanje glasnoće zvuka pomoću tipki nije prema volji, razveselit će vas informacija da će u ovom slučaju tome poslužiti maleni valjak. Na pozadini tipkovnice nalaze se četiri gumene nožice koje prilično djelotvorno stabiliziraju uređaj na podlozi, te par otklopnih nožica, pomoću kojih je moguće podesiti kut baze. Ove su nožice obložene gumom, pa ni u slučaju da ih odlučite koristiti nećete ugroziti stabilnost. Baza tipkovnice plastična je, no vrlo je čvrsta i nije ju lako savijati, te djeluje kao da se može nositi s izazovima na koje će naići u rukama nervoznih igrača.

Mehanički prekidači nisu zalemljeni za tiskanu pločicu i lako ih je, prema potrebi, zamijeniti priloženim alatom
Mehanički prekidači nisu zalemljeni za tiskanu pločicu i lako ih je, prema potrebi, zamijeniti priloženim alatom

Budući da radi na plug & play principu, eShark ESL-K1 Kodachi ne koristi upravljački softver, pa su sve njene dodatne mogućnosti dostupne bez bilo kakvih instalacija. Njih, doduše, nije mnogo i svode se na mogućnost isključivanja tipke Windows i podešavanja ograničenog RGB osvjetljenja. Kažemo ograničenog, jer tipkovnica podržava samo unaprijed definirane boje i uzorke, uz minimalnu personalizaciju pomoću tipkovničkih kratica opisanih u kratkom korisničkom priručniku.

Kapice na tipkovnici standardne su kvalitete, veličine i međusobnog razmaka. Pod prstima su relativno ugodne, iako mrvicu previše nagnute prema stražnjoj strani. Ipak, tipkati na ovoj tipkovnici ugodno je iskustvo, ponajviše zahvaljujući solidnim mehaničkim prekidačima Outemu u crvenoj izvedbi. Prekidači ovog proizvođača česta su i solidna alternativa skupljim i razvikanijim prekidačima Cherry MX, pa možete očekivati solidne performanse u svim uvjetima. Kao zgodan dodatak eShark je u paket uključio set od četiri plava mehanička prekidača koja na željeno mjesto (WASD, recimo) možemo relativno lako ugraditi pomoću priloženog alata, zato što nisu zalemljeni na tiskanu pločicu. To ujedno znači da je sve prekidače lako zamijeniti u slučaju da se pokvare, što svakako cijenimo.

Kapice na tipkama lagano su nagnute prema natrag te zahtijevaju nešto privikavanja, nakon čega ćete, osim ako se često prebacujete na drugu tipkovnicu, ovo lako zanemariti
Kapice na tipkama lagano su nagnute prema natrag te zahtijevaju nešto privikavanja, nakon čega ćete, osim ako se često prebacujete na drugu tipkovnicu, ovo lako zanemariti

Brzina tipkanja na ovoj tipkovnici usporediva je s brzinom tipkanja na uobičajenim redakcijskim tipkovnicama, s razlikama koje se mogu prozvati statističkim pogreškama. Dojam pomalo kvari neobičan odzvanjajući zvuk koji se lagano čuje nakon što pritisnemo neku od većih tipki poput Entera ili Backspacea. To je naglašenije kad se tipkovnica koristi s podignutim nožicama, no nipošto nije ekstremno glasno i sasvim je izgledno da ga mnogi neće ni primijetiti.

Uz cijenu od 600 kuna, koliko stoji u maloprodaji, eShark ESL-K1 Kodachi bez srama može stajati uz rame s konkurencijom. Ovo je tipkovnica o kojoj biste trebali razmisliti ako koketirate s mehanikom, a suludo visoke cijene uređaja razvikanih brendova nisu vam privlačne.

eShark ESL-K1 Kodachi

  • Solidni prekidači
  • Valjak za podešavanje glasnoće
  • Laka zamjena mehaničkih prekidača
  • Cijena
  • Veće tipke odzvanjaju
  • Kapice tipki mrvicu su nagnute unazad
Izrada 7
Mogućnosti 7
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 600 kn Ustupio: Šmit Electronic