Garmin Descent G1 - Za sport i ronjenje

Garmin Descent G1 nije nasljednik Descenta Mk2, već preinaka namijenjena povremenim roniocima, rekreativcima u svim mogućim sportovima, ili samo onima koji žele imati pametan sat koji se tjednima ne mora približiti punjaču, a jednako dobro pristaje uz odijelo s kravatom, kao i uz neopren. Zanimljiv, mali sat, s mnoštvom ronilačkih mogućnosti

Drago Galić nedjelja, 15. svibnja 2022. u 06:00
Garmin Descent G1
Tip Pametni sat s praćenjem multisport aktivnosti i ronilačkim računalom
Senzori Kompas, barometar, dubinomjer, termometar, puls, magnetski kompas
Navigacija GPS, GLONASS, Galileo
Ekran 45 mm, 179*179 piksela
Povezivost Bluetooth/ANT+
Masa 61 g
Platforme Android, iOS, Windows, MacOS
Garmin Pay Da

Ako ste svojedobno "ganjali" Garminov Descent Mk2, pravo ronilačko računalo, znate da taj model ni izgledom, ni cijenom, ni mogućnostima nije bio namijenjen povremenim roniocima, odnosno onima koji rone tjedan ili dva godišnje (i onda svojim fotkama dave sve žive…), već je bio fokusiran na profesionalce i kad je riječ o fizičkoj izvedbi, i kad je riječ o izgledu: 52-milimetarsko kućište, mogućnost povezivanja sa senzorom na bocama, cijena koja u najopremljenijoj varijanti ide i preko 2.000 eura.

Umjesto toga, Descent G1 dolazi u bitno manjem, 45-milimetarskom kućištu; umjesto metalnog, ono je polimersko, umjesto ekrana u boji, ovaj je monokromatski i nema mogućnost bežičnog povezivanja sa senzorom (Descent T1) na ronilačkoj boci.

Međutim, radi se o daleko jeftinijem uređaju, koji ovisno o izvedbi – sa solarnim punjenjem ili bez njega, košta 650, odnosno 550 eura. Mi smo na test dobili verziju bez mogućnosti solarnog punjenja, dakle, u teoriji nešto manje autonomije između dva punjenja, ali u svim ostalim mogućnostima usporediv, odnosno, jednak Descentu G1 Solar.

Više opcija nego što ćete ih ikad koristiti

Descent G1 tipičan je Garminov multisportski sat s mogućnošću praćenja desetaka sportova, aktivnosti i vježbi, od golfa i plivanja, do hodanja, planinarenja, vožnje bicikla, veslanja i još hrpu toga između, što bi bilo besmisleno nabrajati jer nas se ogromna većina nikada neće baviti svim tim sportovima i aktivnostima, a ako se bavite nečim što daje mjerljive rezultate – gotovo sigurno je da postoji program na ovome satu koji to prati.

A sve to prije nego što smo se uopće dotakli nominalno glavne namjene ovoga sata, praćenja podvodnih aktivnosti.

Kao povremeni ronioci, ne možemo reći da ovaj sat pokriva sve ronilačke opcije, kao i specijalizirana ronilačka računala, ali mislimo da nećemo puno pogriješiti ako kažemo da najvjerojatnije pokriva sve aktivnosti i radnje kojima se bave svi rekreativci, pa i najveći dio profesionalaca.

Od ronjenja je podržano više tipova zarona (kako s jednom vrstom plina, tako i s mješavinom plina, uključujući nitrox i trimix), ronjenje s mjeračem, ronjenje na dah, podvodni ribolov na dah i ronjenje s uređajem zatvorenog kruga disanja. Ako vam treba ovaj posljednji program, već vjerojatno spadate u kategoriju kojoj je prije namijenjen Mk2 nego D1, da budemo iskreni.

Zanimljivo je da podvodni ribolov na dah (Apnea Hunt) ima i opciju tihih postavki obavijesti, tako da samo vibrira na ruci, umjesto davanja i zvučnog signala, koji se jako dobro čuje pod vodom i (vjerojatno) može uplašiti ribu.

Garmin Dive, aplikacija za praćenje zarona
Garmin Dive, aplikacija za praćenje zarona

Kako sat dolazi s više tipova "watchfacea" koje možemo odabrati, a k tome svaki od njih možemo i dodatno prilagoditi svojim potrebama (customize), tako je količina i vrsta podataka na odabranom licu sata točno ona koja vam treba za odabranu ronilačku aktivnost.

Zgodno je što pored GPS kompasa, G1 ima i magnetski kompas u tri osi, što znači da pokazuje smjer i kada nema nikakvog GPS signala i u bilo kojem položaju ruke, odnosno ronioca.

Sat je vodootporan (s nepropusnom dugmadi) do dubine od 100 metara prema standardu EN1333, što je za 99% nas otprilike daleko više nego što ikada zaranjamo, leća je safirna i vrlo otporna na udarce i grebanje, a od brzinskih utisaka jedini negativan dojam na nas ostavila je kratkoća remena na modelu koji smo dobili na test.

A remen?

Naime, remen je izuzetno kratak i za kriterije običnog muškog sata, a kamoli ronilačkog. Verzija Solar dolazi s dodatnim, vrlo (VRLO) dugačkim remenom, koji je praktički nužan ako sat nosimo preko neoprenskog odijela i više na zapešću, zbog raznih razloga i opreme koju možemo imati na ruci.

Descent G1 Solar - prepoznat ćete ga po natpisu u vrhu ekrana i to je jedina vidljiva razlika
Descent G1 Solar - prepoznat ćete ga po natpisu u vrhu ekrana i to je jedina vidljiva razlika

Verzija koja nema solarno punjenja, na testu, nema taj remen kao standardni dio opreme, već se on mora dodatno dokupiti, i to po cijeni od – 55 eura. Vjerovali ili ne.

Za ronilački sat smatramo da dovoljno dugačak remen ne bi trebao biti dodatna opcija koja se dokupljuje, već standardni dio opreme. S druge strane, isto tako smatramo da je solarno punjenje zgodan, ali nimalo bitan detalj prilikom odabira takve vrste opreme, posebno kod Garmina, koji standardno ima suludo dugu trajnost baterije u odnosu na svu konkurenciju, pa stalno solarno dopunjavanje nije prijeko potrebno.

Kada je u pitanju trajanje baterije kod ovog konkretnog modela, prema službenim specifikacijama, ona je do 25 sati u načinu rada za ronjenje, 21 dan u načinu rada pametnog sata i 26 sati u GPS načinu rada.

Podržava GPS koji omogućuje označavanje točaka urona i izrona, te spremanje do 200 ronjenja, koja je moguće dijeliti i pregledavati u aplikaciji Garmin Dive, koju vam Garmin Connect automatski ponudi instalirati kada spojite G1 s aplikacijom na mobitelu. Također, nakon prvog spajanja automatski se ažuriraju podaci iz mobitela, uključujući dob, visinu, težinu, podaci o vježbanju i ostali.

Nismo sigurni, čini li nam se samo tako, ali dobili smo dojam da Bluetooth veza, odnosno prvo povezivanje Connecta i novijih Garminovih satova, radi sve bolje, i bez "štucanja" i potrebe za višestrukim pokušajima, što je prije nekoliko godina bilo gotovo uobičajeno, barem za neke modele. U slučaju G1, sve je prošlo izuzetno brzo i isprve.

Sat je moguće upariti s Garminovim InReach uređajima koje ljubitelji prirode, planinarenja i ostali "outdoorsy" tipovi vjerojatno već imaju, ili su barem čuli za njih, a u ovom slučaju to je posebno zgodno jer preko ugrađene InReach opcije SOS automatske poruke, ovisno o ishodu ronjenja ili nekoj drugoj nezgodi, sat može preko tog uređaja poslati poruku.

G1 povezuje se s Garminovim InReach uređajima, preko kojih može poslati i SOS poruku, ako se nešto dogodi
G1 povezuje se s Garminovim InReach uređajima, preko kojih može poslati i SOS poruku, ako se nešto dogodi

Od spajanja s drugim uređajima, G1 podržava Tempe i Speed i Kadenca (2) uređaje – prvi je vanjski termometar za mjerenje temperature okoline, a koji možete zataknuti za pojas ili staviti na ruksak ili negdje blizu, a drugi je uređaj za mjerenje brzine bicikliranja, odnosno senzor brzine bicikla i senzor kadence.

Biciklist će i s ovim satom doći na svoje, jer je preko ANT+ sučelja moguće povezati mjerače Speed 2 i Kadencu 2
Biciklist će i s ovim satom doći na svoje, jer je preko ANT+ sučelja moguće povezati mjerače Speed 2 i Kadencu 2

Naravno, G1 se bez problema spaja na naš mobitel i aplikacije Connect i Dive, ali nema podršku za Wi-Fi. To ne smatramo posebnim nedostatkom, jer je jedina mana to što se eventualna ažuriranja softvera neće dogoditi svaki put kada je u dometu autorizirane Wi-Fi mreže, već samo onda kada je spojen Bluetoothom ili na kopču za punjenje i transfer podataka na računalo.

Ekran

Iako bismo voljeli da je ekran veći, načelno možemo reći da je dovoljno čitljiv zahvaljujući kontrastnosti i činjenici da su lica sata prilagođena tome, posebno kružiću u gornjem ekscentru (ekran u ekranu) koji je uvijek tu, a možemo ga koristiti za prikaz bilo kakvih dostupnih brojčanih podataka: dana u mjesecu, pulsa, minuta, sekundi, postotaka, ali je uvijek izdvojeni dio ekrana.

Kao i ostali Garminovi multisportski satovi, i ovaj dolazi s aplikacijom za dijagnostiku kondicijske dobi (i sugeriranim vježbama za njeno smanjivanje), određivanje vremena potrebnog za odmor od vježbi, detektiranje vremena provedenog u intenzivnoj vježbi, kao i praćenje (cjelodnevno!) disanja i noćno praćenje kvalitete sna.

Dobro je i to što obavijesti o porukama možemo posve isključiti odmah na početku prilikom povezivanja s mobitelom za razdoblje koje definiramo kao vrijeme kad spavamo, jer je jedno od odurnijih stvari to zaboraviti isključiti, posebno ako spavamo sa satom ili ga držimo na stoliću kraj kreveta, a onda u 4 ujutro zapišti obavijest s Discorda o nečem trivijalnome, što ste zaboravili da pratite prije pola godine, ali odjednom je netko odlučio oživjeti dretvu…

Ukupno

Dopalo nam se što je sat krcat standardnim Garminovim aplikacijama za praćenje sportskih aktivnosti i vježbanja, uza sve pogodnosti GPS-a, pametnih poruka (njihova filtriranja), dugotrajnosti baterije i dizajna, koji ga čini jednako prikladnim za sport kao i za svakodnevno nošenje i izvan sportskih aktivnosti.

Malo nam se manje dopalo što verzija na testu dolazi s vrlo kratkim remenom, posve neupotrebljivim na muškom zapešću preko neoprenskog odijela, odnosno, što se odgovarajuće dugačak remen mora dodatno platiti.

Programi za praćenje ronjenja, od vremena provedenog u zaronu, na dubini, vremena potrebnog za oporavak itd., dovoljno su detaljni za sve povremene i hobističke ronioce i većinu profesionalaca ili redovitih ronilaca.

Za one kojima to nije dovoljno, tu je stariji i bitno skuplji rođak Descent Mk2.

Kada je riječ o cijeni, je li prihvatljiva ili ne, ovisi o vama. Ako tražite ronilački sat, odnosno ronilačko računalo, za ovaj novac dobivate jako puno.

S druge strane, ako vam je bitniji multisportski dio pa ga uspoređujete sa serijom satova Fenix, koji dolaze s (većim) ekranima u boji, Wi-Fi vezom i dodatnim mogućnostima koje G1 nema, onda razmislite koliko vam je bitan ronilački dio, jer se za istu ili sličnu cijenu kod Garmina može dobiti bolji multisportski sat.

Garmin Descent G1

  • Golemi broj multisportskih funkcija te k tome još i hrpa ronilačkih funkcija
  • Dugotrajnost baterije
  • Lakoća povezivanja s Garmin Connectom i Diveom
  • Vremenska prognoza za trenutačnu lokaciju
  • Garmin Pay
  • Prekratak remen u verziji na testu - dodati 55 eura za dulji
  • Dugmad bi mogla biti nešto veća za korištenje u ronilačkim rukavicama
Dizajn 8
Performanse 9
Baterija 10
Ekran 8
Ukupno 9
Cijena 549 eura Ustupio: eKupi

 

 

 

Bug 355 lipanj 2022.