iFi Audio hip-dac - Pljoska kakvu bi svatko poželio

Ovu plavu “pljosku” željet ćete i ako niste skloni alkoholu – u utrobi krije izvrstan DAC s pojačalom za slušalice, koji puca od snage, uspješno barata svim relevantnim zvučnim formatima te zvuči zaista izvanredno

Davor Šuštić utorak, 29. rujna 2020. u 21:00
SPECIFIKACIJE
DAC Burr-Brown DSD1793 (PCM do 32-bit/384 kHz, DSD64/128/256, DXD do 384 kHz, MQA)
Pojačalo 2 V/400 mW @ 16 Ω
Baterija 2.200 mAh
Ulazi USB 3.0
Izlazi 4,4-mm balansirani i 3,5-mm nebalansirani
Dimenzije i masa 102 x 70 x 14 mm / 125 g
Jamstvo 2 godine

Engleski iFi Audio, među ljubiteljima dobrog zvuka poznat po proizvodima s odličnim omjerom cijene i mogućnosti, svoju je ponudu obogatio prijenosnim DAC-om s ugrađenim pojačalom za slušalice, nazvanim hip-dac. Naziv mu je referenca na obaveznu opremu svakog ozbiljnijeg alkoholičara – pljosku (engl. hip flask), kojoj hip-dac iznimno nalikuje. Elektronika ovog kompaktnog uređaja, teškog samo 125 grama, oklopljena je zaobljenim, metalnim kućištem “petrolej plave” boje. Prednjicom dominira metalni kotačić boje bakra. Kad je dotični u krajnjem lijevom položaju, hip-dac je isključen. Nakon što ga započnemo rotirati u smjeru kazaljke na satu, prvo ćemo čuti i osjetiti “klik” – točku u kojoj se hip-dac uključuje, a nastavljanjem vrtnje analogno povećavamo glasnoću zvuka. Rotacija kotačića izrazito je glatka i ugodna, kako to kvalitetnom komadu audioopreme priliči.

Straga se nalazi ženski USB konektor, u koji spajamo priložene kabele, terminirane USB Type-A i USB-C konektorima. Odgovarajući kabel s konektorom Lightning valja kupiti zasebno. Stražnji USB-C port koristi se isključivo za punjenje ugrađene baterije
Straga se nalazi ženski USB konektor, u koji spajamo priložene kabele, terminirane USB Type-A i USB-C konektorima. Odgovarajući kabel s konektorom Lightning valja kupiti zasebno. Stražnji USB-C port koristi se isključivo za punjenje ugrađene baterije

Pomoću USB sučelja hip-dac možemo spojiti sa stolnim i prijenosnim računalima, kao i mobitelima. U kutiji dolaze dva USB kabela, namijenjena spajanju na USB Type-A ili USB-C konektore stolnih i prijenosnih računala te mobitela. Vlasnici iPhonea i iPada morat će kupiti odgovarajući kabel, koji s jedne strane ima ženski USB-A utor, a s druge Lightning konektor (Apple takav kabel službeno naziva “Lightning to USB Camera Adapter”). Osim muškog USB Type-A konektora, na pozadini hip-daca nalazimo još USB-C port, čija je jedina svrha punjenje ugrađene baterije. Iako to teoretski znači da će hip-dac popuniti dva USB porta vašeg računala (ako želite da se istodobno puni i koristi, dakle da ga koristite bez razmišljanja o stanju baterije), ništa vas ne sprečava da u njegov USB-C konektor spojite adapter kojim punite mobitel.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 2.200 mAh, i nužna je za napajanje hip-daca kad je on uparen s mobilnim uređajima. Postojanje vlastite baterije znači da hip-dac ne crpi bateriju mobilnog uređaja s kojim je povezan. Deklarirano trajanje iznosi joj 8-12 sati, ali jasno je da će jako ovisiti o glasnoći slušanja, kao i zahtjevnosti spojenih slušalica. Gladnije slušalice iscijedit će ju za manje od tri sata, premda treba kazati da takve slušalice definitivno nećete koristiti izvan kuće. Za većinu prenosivih slušalica trajanje baterije bit će mnogo bliže službenoj specifikaciji. Trenutačno stanje baterije ugrubo je naznačeno preko LED-ice ispod stražnjeg USB-C konektora. Bijela svjetlost znači da imamo preko 75% baterije, zelena da se baterija nalazi između 25% i 75% kapaciteta, crvena da je između 10% i 25%, a trepereća crvena naznačuje pad baterije ispod 10%. Potpuno punjenje baterije traje oko tri sata.

Oznake prednjih tipki i konektora smještene su na prilično čudno mjesto – donju stranu uređaja
Oznake prednjih tipki i konektora smještene su na prilično čudno mjesto – donju stranu uređaja

Na prednjoj strani hip-daca, desno od kotačića, nalaze se dva izlaza: balansirani 4,4-milimetarski (istinski raritet na uređaju ove cijene) i nebalansirani 3,5-milimetarski. Potonji pritom koristi jedno dodatno uzemljenje kako bi simulirao balansiranu konekciju. Dotični su namijenjeni spajanju slušalica, kako naglavnih modela svih klasa i kategorija, tako i IEM-ova (In-Ear Monitor). Lijevo od kotačića smještene su dvije srebrne tipke. Prva se naziva PowerMatch, a dotična regulira gain – ako ju pritisnete, hip-dac isporučivat će više snage te će raspon glasnoće zvuka biti veći. Naravno, ako ste zadovoljni glasnoćom koju dobivate bez korištenja PowerMatcha, tada ćete ga držati isključenim. Druga tipka zove se XBass, a služi upravo tome – pojačanju basa. Iako se u pravilu grozimo takvih rješenja, iFi Audio u prošlosti nam je već pokazao, a s hip-dacom još jednom potvrdio, da zna što radi: duboke frekvencije pojačavaju se u analognoj domeni te uz odlične rezultate. Zvuk dobiva punoću i udarnost, a da pritom ne dolazi do ikakve tutnjave ili remećenja srednjih frekvencija. U slučaju da niste posve zadovoljni basom vaših slušalica, XBass u tome će vam definitivno pomoći. Aktivnost obaju spomenutih funkcija naznačena je bijelom svjetlošću LED-icama pored pripadajućih tipki.

Metalno kućište hip-daca izrazito je čvrsto i oku ugodno, ali i vrlo kompaktno – masa mu iznosi samo 125 grama
Metalno kućište hip-daca izrazito je čvrsto i oku ugodno, ali i vrlo kompaktno – masa mu iznosi samo 125 grama

Performanse hip-daca impresivne su, bilo da govorimo o zalihi sirove snage, podršci za audioformate, ili čistoj akustici. Od formata podržano je sve što vam može pasti na pamet: PCM datoteke do 32-bit/384 kHz, DSD64/128/256 i DXD (352/384 kHz) sadržaji, kao i MQA. Teško ćete pronaći zvučni zapis koji ovaj uređaj neće znati reproducirati.

S maksimalnim izlaznim naponom od 2 V i snagom od 400 mW, hip-dac s lakoćom će pogoniti gotovo svake slušalice koje biste mogli posjedovati. Kombinacija odabranog pojačala i Burr-Brownovog DAC-a DSD1793, za koji je iFi Audio izradio vlastiti, modificirani firmware, isporučuje odličan, čist, izrazito dinamičan zvuk, u kojem vam neće nedostajati apsolutno ničega – ni mesnatosti basa, ni jasnoće vokala i instrumenata, ni detalja u visokim frekvencijama. Impresivno je s kakvom lakoćom iFijeva “pljoska” izvlači detalje i finese iz vrlo kompleksnih glazbenih uradaka, te koliko uvjerljivo reproducira stvari poput pjevačeva uzimanja daha, pozadinskih glasova i svega ostalog što se na lošijoj opremi ne može čuti.

Naravno, hip-dac nije čudotvoran – kako bi njegove odlike mogle doći do izražaja, valja ga upariti s dobrim slušalicama.

Jedini stvarni “nedostatak” ovog uređaja jest činjenica da na svijetu nema toliko mnogo korisnika koji traže DAC s pojačalom za slušalice koji bi mogli upariti sa svojim mobitelom. S druge strane, ako ga trebate za povezivanje s prijenosnikom, tada kupnja hip-daca ima itekakvog smisla. Za stolna računala pogodnijim se doima iFi Audio Zen DAC, koji akustički ne zaostaje za hip-dacom, a, osim slušalica, podržava povezivanje aktivnih zvučnika – te košta 100 kuna manje. Tome unatoč, hip-dac sjajan je komad hardvera, koji zaslužuje svesrdnu preporuku.

iFi Audio hip-dac

  • Izvrsne akustičke performanse
  • Velika zaliha snage
  • Balansirani izlaz za slušalice
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Kvalitetno analogno pojačanje basa (XBass)
  • Kompaktne dimenzije i mala masa
  • Brzo pražnjenje baterije prilikom glasnijeg slušanja na zahtjevnim slušalicama
Kvaliteta zvuka 10
Kvaliteta izrade 10
Dodatne mogućnosti 7
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 1.299 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art

 

Bug 335 listopad 2020.