Instar Gamer Odin EXTREME - Malen, ali opasan

Naš partner Instar informatika na test nam je ovaj put dostavio vrlo snažnu, ali i dosta kompaktnu konfiguraciju koja bez problema može tjerati sve aktualne igre, ali i zahtjevne aplikacije

Denis Arunović utorak, 31. ožujka 2020. u 00:00
specifikacije
Matična ploča Gigabyte Aorus X570 Master
Procesor AMD Ryzen 9 3900X
Grafička kartica GeForce RTX 2080 Super 8 GB
RAM 2 x 16 GB DDR4 3200, Kingston HyperX RGB
SSD / HDD Samsung 970 Plus 500 GB (NVMe)
Intel 660p 2 TB (NVMe)
Kućište NZXT H500i
Napajanje 850 W
Jamstvo 2 godine standardno
5 godina uz redovne servise

Ugradnja komponenti visokih performansi u kompaktna kućišta nameće izazove u pogledu hlađenja, no ekipa iz Instar informatike nije se ustručavala sklopiti baš takvu konfiguraciju. Na podu Bug Laba dočekale su nas dvije kutije – veća kutija NZXT-jeva kućišta H500i i manja, od Gigabyteove matične ploče Aorus X570 Master. Pogled na prateći račun s cifrom od 20-ak tisuća kuna otklonio je nedoumice oko performansi konfiguracije, pa je nama samo preostalo da je otvorimo i pogledamo koliko je optimalno složena.

NZXT-jevo kućište H500i jedno je od najmanjih kućišta koje i dalje podržava ugradnju ATX ploče pune veličine, a u našem se zasebnom testu, kada ga je isprobao kolega Šuštić, pokazalo izvrsnim. Kućište krasi minimalistički dizajn i staklena bočna stranica koja, neuobičajeno, prekriva samo gornje dvije trećine kućišta, a tunel namijenjen ugradnji napajanja njom nije obuhvaćen. Staklena stranica specifična je i po načinu ugradnje, jer se otvara prema dolje, a ne na stranu. Skuplja varijanta kućišta sa slovom “i” na kraju oznake dodatno je opremljena Smart Hubom na koji se spajaju ventilatori i LED trake, s time da su dvije trake s pojedinačno programabilnim LED-icama tvornički ugrađene u kućište – na krov te iza nosača matične ploče. Njima i priključenim ventilatorima upravljamo softverski, preko aplikacije NZXT CAM. Prednji konektori, dva USB-a 3.2 Gen1 i audio, smješteni su na prednju stranu krova kućišta, s tipkom za uključivanje računala.

Spomenuli smo da je u računalo ugrađena Gigabyteova ploča Aorus X570 Master. Riječ o jednoj od najboljih X570 ploča koja se može pohvaliti vrlo impresivnom naponskom jedinicom za procesor. Naravno, na njoj vam neće nedostajati ni portova, utora, kvalitetnih audio i mrežnih kontrolera, pa ni RGB osvjetljenja. Ploča nudi dva mrežna porta (obični gigabitni i 2,5-gigabitni), podršku za Wi-Fi posljednje generacije, te tri utora za NVMe SSD-ove, od kojih su dva popunjena. Kao primarni SSD u kapacitetu od 500 GB odabran je brzi Samsung 970 EVO Plus , a sekundarni SSD je Intelov model 660p u kapacitetu od 2 TB. Računalo nema klasičnih SATA uređaja, što je, s obzirom na cijenu konfiguracije, očekivano i pohvalno.

Iako ploča bez problema podržava najjači Socket AM4 Ryzen sa 16 jezgri, u njoj se našao prvi slabiji, odnosno pristupačniji model s 12 jezgri, Ryzen 9 3900X. I dalje je riječ o izuzetno brzom procesoru, koji zahvaljujući visokom taktu, modernoj arhitekturi i golemom kapacitetu L3 cachea osigurava vrhunske performanse u svim vrstama aplikacija, a poglavito onima koje znaju iskoristiti njegove brojne jezgre. Procesor je rashlađen Corsairovim AIO sustavom H100i RGB Platinum s 240-milimetarskim radijatorom i parom RGB ventilatora. Kombiniranje NZXT-ova “pametnog” kućišta i Corsairovog hlađenja malo komplicira softversku stranu priče. Naime, kako bismo upravljali s oba sustava, moramo instalirati dvije odvojene aplikacije koje manje-više rade istu stvar – Corsairov iCUE i NZXT-jev CAM. Da su odabrane komponente istog proizvođača, softverska strana priče bila bi jednostavnija.

U ovoj konfiguraciji ne manjka naprednog RGB osvjetljenja – od AIO hlađenja, preko memorije, matične ploče, do sâmog kućišta koje ima vlastite RGB trake
U ovoj konfiguraciji ne manjka naprednog RGB osvjetljenja – od AIO hlađenja, preko memorije, matične ploče, do sâmog kućišta koje ima vlastite RGB trake

U kućištu imamo ukupno šest 120-milimetarskih ventilatora – dva Corsairova RGB spojena s unutarnje strane radijatora, dva NZXT-jeva na stražnjem i gornjem dijelu kućištu te dva dodatna NZXT, skrivena ispod maske, odnosno postavljena ispred radijatora vodenog hlađenja. Usprkos korištenju većeg broja ventilatora, hlađenje računala prilično je tiho, s time da temperatura procesora pod opterećenjem ide do 82 °C, odnosno prosječno iznosi 70 °C. Prebacivanjem ventilatora u brži režim rada, buka osjetno raste (iako i dalje nije previsoka), no dobici na temperaturama nisu osobito veliki – 77 °C je maksimalac, a 68 °C prosječna vrijednost.

rezultati testiranja
Cinebench R20  
Multi-Core 7.093
Single-Core 478
3DMark  
Time Spy 11.674
PCMark 10  
Extended Score 9.249
Essentials 10.486
Productivity 8.334
Digital Content Creation 11.790
Gaming  19.195
Igre 1440p  
Battlefield V 122 fps
Metro Exodus 101 fps
Shadow of the Tomb Raider 110 fps

Uz moćan AMD-ov procesor, u matičnu je “ubodeno” 32 GB DDR4 3200 memorije u obliku dvije pločice Kingston Hyper s RGB osvjetljenjem, a tu je Gigabyteova RTX-ica 2080 RTX Super u izvedbi Gaming OC. Riječ je o vrlo moćnoj grafičkoj kartici, koja osigurava izvrsno iskustvo igranja pri razlučivosti 1440p, pa čak i 4K, ako ste spremni prihvatiti framerate od oko 60-70 fps, ili dodatno optimizirati postavke. Za napajanje konfiguracije brine se Corsairovo napajanje snage 850 W, skriveno u tunelu na dnu kućišta. Osim dobrog izbora komponenti, treba pohvaliti Instar i na dobrom sklapanju računala. Svi su kabeli složeni kao po špagi, i vidi se da dečki u proizvodnji znaju svoj posao. Jamstvo na konfiguraciju je pet godina, no imajte na umu da to podrazumijeva redovan godišnji servis koji je potrebno dodatno platiti (cijena je 187,5 kuna).

Instar Gamer Odin EXTREME

  • Vrlo brz procesor i grafička kartica
  • Dva NVMe SSD-a
  • High-end matična ploča
  • Odlično hlađenje
  • Tih rad, atraktivan izgled
  • Brza radna memorija komplimentira performanse Ryzen procesora
  • Snažno napajanje
  • Sustav za upravljanje ventilatorima kućišta i AIO hlađenja nije od istog proizvođača
Performanse 9
Buka 8
Hlađenje 9
UKUPNO 9
Cijena 21.499 kn Ustupio: Instar informatika
Bug 329 travanj 2020.