Jam Live Loose - Bežične i jeftine

Jamove bežične in-ear slušalice ni u jednom aspektu ne obaraju kvalitativne rekorde, ali donose nešto što je prosječnim korisnicima mnogo važnije – spoj vrlo solidnih performansi i nadasve korektne cijene, od svega 200 kuna

Davor Šuštić nedjelja, 22. prosinca 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba In-ear (žica iza vrata)
Zvučnički driver 1x dinamički
Povezivost Bluetooth (SBC)
Jamstvo 2 godine

Konstrukcija Jamovih bežičnih in-ear slušalica Live Loose teško može biti jednostavnija. Kućišta slušalica plastična su, spaja ih gumirani kabel, a u blizini lijeve slušalice nalazi se poveliki “daljinski” upravljač, zapravo modul sa svim kontrolama. Na sebi ima dvije velike i jednu manju, središnju tipku. Dvije veće upravljaju glasnoćom zvuka (kratki pritisak) i prebacuju nas na sljedeću ili prethodnu pjesmu (pritisak i držanje). Središnja uključuje i isključuje slušalice, pauzira i pokreće pjesme te odgovara na telefonske pozive, odnosno prekida ih. Same tipke, osobito dvije veće, gnjecave su i ne bismo ih nazvali osobito ugodnima za korištenje, premda je neosporno da poslušno obavljaju svoj posao. Nismo oduševljeni ni neumornim klatarenjem modula prilikom hodanja, premda si tu možete djelomično pomoći: gurnete li žicu, koja dolazi iza vrata, ispod odjeće, modul će za vrijeme kretanja biti mnogo mirniji.

Na bočnoj stranici modula, sakriven iza gumenih vratašca, nalazi se Micro-USB port za punjenje baterije. Baterija prema navodima proizvođača može ponuditi šest sati muziciranja, premda će to jako ovisiti o namještenoj glasnoći. Prilikom glasnijeg slušanja, blizu maksimumu, dobivali smo između četiri i pet sati rada. Korištenje slušalica s ispražnjenom baterijom nije moguće, jer nema načina da se one žično povežu s izvorom zvuka.

Slušalice su dostupne u ukupno četiri boje. U svim izvedbama opremljene su dodatnim stabilizatorima za uši te masivnim modulom s kontrolama i baterijom
Slušalice su dostupne u ukupno četiri boje. U svim izvedbama opremljene su dodatnim stabilizatorima za uši te masivnim modulom s kontrolama i baterijom

S obzirom na to da je spomenuti Micro-USB konektor zabrtvljen, a daljinac i same slušalice otporne su na prskanje tekućina (znoj, kiša i slično), krasi ih oznaka IPX4, što je u ovoj cjenovnoj kategoriji zaista lijepo vidjeti.

Slušalice na svojim kućištima imaju stabilizatore, koji ih dodatno učvršćuju za uho, ali u praksi ih nismo nalazili osobito korisnima – stajale su nam posve stabilno i bez njih. Isporučuju se s ukupno tri seta silikonskih umetaka te ćete svakako htjeti potrošiti malo vremena kako biste pronašli one koji vam najbolje odgovaraju, zato što će o tome izravno ovisiti udobnost nošenja, ali i cjelokupna kvaliteta zvuka.

Zvuk je, kako smo već natuknuli, vrlo korektan – s punašnim i dobro definiranim basom, koji je u području oko 100 Hz nešto napuhaniji no što bismo voljeli, ali još uvijek ne toliko da bi upropaštavao srednje frekvencije, odnosno interpretaciju vokala. Srednje frekvencije općenito su prilično ugodne, a viši dio spektra prilično je zatvoren, ali istodobno posve nenapadan. Drugim riječima, glazba vam neće zvučati prozračno i grandiozno – cjelokupno iskustvo mnogo prije bismo nazvali intimnim – ali ćete istodobno imati mogućnost višesatnog slušanja bez zamora ušiju i mozga. Na raspon glasnoće također nemamo zamjerki; zvuk nam nije bio pretih ni na bučnijim mjestima, poput javnog prijevoza i zagrebačkih ulica. Iskustvo korištenja u tim situacijama dodatno poboljšava vrlo dobra pasivna izolacija buke. Svakako pomaže i činjenica da slušanje na maksimalnoj glasnoći ne rezultira izobličenjem zvuka.

Vjerojatno vas neće iznenaditi da je SBC jedini kodek s kojim Jamove slušalice znaju surađivati. To ne smatramo nimalo problematičnim, jer im performanse nisu na razini gdje bi distinkcija između ovog i naprednijih Bluetooth kodeka, kao što su aptX, aptX HD ili LDAC, bila čujna.

Sve u svemu, za traženih 200 kuna, ove bežične slušalice definitivno vas neće razočarati, a neće ni onoga kome biste ih potencijalno mogli staviti pod bor!

Jam Live Loose

  • Udobne u ušima
  • Povoljna cijena
  • Solidna kvaliteta zvuka (osobito za ovaj novac)
  • Otporne na prskanje
  • Glomazan modul s kontrolama klatari se prilikom hodanja (može se djelomično sanirati guranjem žice ispod odjeće)
  • Tipke nisu ugodne za korištenje
Kvaliteta zvuka 6
Izrada 6
Udobnost 10
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 199 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Etranet