JBL Stage A130 - Hi-fi za svačiji džep

JBL-ovi zvučnici Stage A130 zaprepašćuju kvalitetom zvuka, s obzirom na svoje gabarite i cijenu od svega 280 eura. Za prosječnog čovjeka, radi se o jednim od najzanimljivijih zvučnika koje smo dosad imali prilike iskušati

Davor Šuštić srijeda, 31. siječnja 2024. u 06:00
Specifikacije
Zvučničke jedinice 5,25" woofer od policeluloze + 1" aluminijski visokotonac s HDI valovodom
Frekvencijski odaziv 50 Hz – 40 kHz
Osjetljivost / Impedancija 86 dB / 6 Ω
Preporučena snaga pojačala 20 – 150 W
Dimenzije i masa 190 x 290 x 321 mm
Dojam Zvučnici koji pružaju izuzetnu vrijednost za novac – za velik broj kupaca sve što će im u životu biti potrebno

Zvučnici poput JBL-ova modela Stage A130, ogroman su problem za konkurenciju, jer su, s cijenom od 280 eura, unutar financijskog dosega prosječnog kupca, a istodobno zvuče toliko neshvatljivo dobro, da većina nikad neće osjetiti potrebu za prelaskom na nešto bolje. Pogotovo jer će to "nešto bolje" morati platiti tri, četiri ili pet puta više. Pridodamo li tome kako se Stage A130 povremeno akcijski spuštaju ispod 240 eura – primjerice, u trenutku nastanka ove recenzije, cijena im je 237 eura – s neopisivim zadovoljstvom mogu kazati da napokon imam sigurnu i bezrezervnu preporuku za svakoga tko traži odlične, a povoljne pasivne zvučnike. Takvo što tražio sam još otkako je danski Dali iz proizvodnje povukao svoje popularne Zensore 3, koje nikad kasnije nije uspio nadomjestiti zvučnicima s usporedivo dobrim omjerom uloženog i dobivenog.

Konstatirati da su JBL-ovi zvučnici Stage A130 dobri za svoju cijenu, bila bi nepravda stoljeća. Oni, naime, akustičkim performansama upadaju u nekoliko razina viši kvalitativni razred od onog gdje se pozicioniraju cijenom, te apsolutno mogu poslužiti kao temelj povoljnog, a impresivnog kućnog hi-fi sustava. U kombinaciji s pametnim pojačalom, poput WiiM Ampa (oko 350 eura), dobiva se kompletan glazbeni sustav, koji podržava sve relevantne načine spajanja s izvorima zvuka te jednostavno streamanje glazbenih i radijskih servisa, a zvuči višestruko bolje no što biste se uopće usudili ponadati, imajući na umu da ste ga čitavog platili manje od 700 eura.

Male zvjerke

WiiM Amp upućeniji će možda nazvati modernim fenomenom, iznimkom kakva se viđa jednom u dekadi, ali dojma sam kako će sličnih uređaja viđati sve više, po podjednako povoljnim cijenama. Jednostavno, radi se o jedinom pravom odgovoru na potrebe modernih kupaca – uređaju koji u istom kućištu objedinjuje moćni streamer i integrirano stereo pojačalo s analognim, optičkim i HDMI ARC ulazima. Ipak, ako vam se ne čeka da WiiM Amp stigne u Hrvatsku, zanimat će vas da se JBL-ovi zvučnici Stage A130 sjajno uparuju i s elektronikom drugih proizvođača. Konkretno, iskušao sam ih s odličnom kombinacijom Argon Audijeva pojačala SA1 (369 eura) i streamera Solo (249 eura), kao i nešto klasičnijim spojem pojačala Cambridge Audio CXA60 i streamera Bluesound Node. Potonji dvojac višestruko je skuplji od samih zvučnika, pa se tu ne radi o spoju kojem će u stvarnosti netko težiti, no bilo je zanimljivo poslušati kako JBL-ovi mališani surađuju (i) s nazivno kvalitetnijom elektronikom.

Gusta platnena mrežica neuobičajeno se teško skida, ali vrijedi se pomučiti
Gusta platnena mrežica neuobičajeno se teško skida, ali vrijedi se pomučiti

Zašto mališani? Zato što su Stage A130 dvosistemski bookshelf zvučnici, vanjskih dimenzija 190x230x321 milimetara, koje ih čine dovoljno kompaktnima čak i za postavljanje pored monitora i slušanje u nearfieldu, uz pretpostavku da u blizini računala imate pojačalo snage. Naravno, prirodnija pozicija je na udaljenosti od nekoliko metara od mjesta gdje sjedimo, idealno na stalcima. Mogu se postaviti i na komodu – štoviše, JBL u kutiji šalje pripadajuće podloške – ali u tom slučaju problematičnom bi se mogla pokazati blizina stražnjeg bas-refleksnog porta zidu. Stalci su uvijek bolji izbor, jer postavljaju zvučnike na optimalnu visinu te nam omogućuju da fino namještamo njihov položaj u prostoru, uključujući udaljenost od prednjeg zida, koja je esencijalna za fino ugađanje reprodukcije basa.

Skrivena ljepota

Svoj prvi doticaj s JBL-ovim zvučnicima Stage A130 ne bih nazvao idealnim, pa ni osobito ugodnim. Gruba tekstura zvučničkih kutija pomalo me asocirala na zvučnike RIZ linije, koju smo držali u dnevnom boravku krajem osamdesetih (uz obligatorni tabletić na vrhu), a njihova prednjica, prekrivena gustim platnenim mrežicama s plastičnom rešetkastom unutarnjom konstrukcijom, izgledala mi je posve bezlično. Dojam je još malo potonuo prilikom pokušaja skidanja mrežica, kad se ispostavilo da ta rabota iziskuje sasvim neočekivanu količinu sile i navlačenja, do te mjere da sam se zapitao hoće li se mrežice uopće moći vratiti na zvučnike, ili će ostati trajno deformirane. Mehanizam njihova fiksiranja vrlo je sirov – dugački metalni "pinovi" ulaze duboko u pripadajuće rupe. Prednost takvog pristupa je to što su rupe malog promjera te su neupadljive kad se mrežice skinu, što ujedno smatramo preferiranim načinom njihova korištenja, jer bez mrežica izgledaju beskrajno zanimljivije.

Ogoljeni zvučnici izgledaju mnogo zanimljivije, zahvaljujući bijeloj membrani woofera i upečatljivom visokotoncu, s takozvanim HDI valovodom
Ogoljeni zvučnici izgledaju mnogo zanimljivije, zahvaljujući bijeloj membrani woofera i upečatljivom visokotoncu, s takozvanim HDI valovodom

Pozornost tada privlače prednja 5,25-inčna policelulozna bas-srednjetonska jedinica, čija je membrana obojena u bijelo i prošarana koncentričnim krugovima, a još više 1-inčni aluminijski visokotonac, dograđen takozvanim HDI (High Definition Imaging) valovodom. Rubovi prednjice zvučnika zaobljeni su, a na prostoru ispod woofera ponosno se ističe pločica s JBL-ovim amblemom. U takvom, ogoljenom stanju, JBL Stage A130 ne izgleda spektakularno, ali ima svojevrsni industrijski šarm, koji iskusnijim ljubiteljima dobrog zvuka nije mrzak.

Izuzev spomenutog okruglog bas-refleksnog porta, straga ne nalazimo ništa osim para najobičnijih zvučničkih terminala koje možete zamisliti.

Deklarirani frekvencijski raspon zvučnika jest od 50 Hz do 40 kHz. Skretnica je namještena na 2,1 kHz, dakle, to je frekvencija pri kojoj se vrši razdioba signala između visokotonske i bas-srednjetonske jedinice. Osjetljivost im je 86 dB, nominalna impedancija 6 Ω, a preporučena snaga amplifikacije kreće se u rasponu od 20 do 150 W. Nijedan od dva ranije spomenuta sustava, korištena prilikom testiranja, nisu imala problema sa zadovoljavanjem potreba JBL-ovih zvučnika.

Impresivna akustika

Trenutak u kojem sam u potpunosti zaboravio na ne-baš-dojmljiv taktilni doživljaj zvučnika Stage A130, bio je kad su kroz njih zasvirali prvi taktovi Massive Attackove mračne pjesme "Inertia Creeps". Ništa me nije moglo pripremiti na pedesetu sekundu te sjajne skladbe, u kojoj započne hipnotičko bubnjanje. Količina basa, koje su neveliki 5,25-inčni wooferi uspjeli proizvesti, natjerali su me na šetnju do pojačala, kako bih provjerio jesam li ostavio spojen subwoofer. Nisam, nego Stage A130, u nedostatku boljeg objašnjenja, krše zakone fizike. Ne mogu vam kazati o kakvoj se crnoj magiji radi, ali iz JBL-ovih mališana izlazi masivan, a istodobno čvrst, udaran i brz bas. Ovisno o udaljenosti zvučnika od prednjeg zida, dojma sam da oni mogu posegnuti i dublje od deklariranih 50 Hz, što je monumentalan uspjeh za zvučnike tih gabarita. Od domaćeg sam distributera u fazi pripreme ove recenzije zatražio i pripadajući subwoofer, Stage A100P (429 eura), no on je naposljetku ostao u kutiji, jer ni na trenutak nisam osjetio potrebu za dodatnim pojačanjem dubokih frekvencija Stagea A130.

Blizina stražnjeg bas-refleksnog otvora zidu značajno će utjecati na količinu i cjelokupne karakteristike basa. Najbolje rezultate u našoj smo prostoriji, veličine oko 16 m2, postigli kada smo zvučnike od zida odmaknuli šezdesetak centimetara
Blizina stražnjeg bas-refleksnog otvora zidu značajno će utjecati na količinu i cjelokupne karakteristike basa. Najbolje rezultate u našoj smo prostoriji, veličine oko 16 m2, postigli kada smo zvučnike od zida odmaknuli šezdesetak centimetara

Kontrola basa je odlična, pa ne dolazi do njegova prelijevanja u srednje frekvencije. Njih je JBL učinio nešto naglašenijima, što se u praksi pretače u vrlo mesnate i "prisutne" vokale i instrumente. Srećom, sve to učinjeno je s mjerom, bez narušavanja prirodnosti i cjelokupnog balansa zvuka. Širina zvuka je pozamašna, osobito u horizontalnom smjeru, a građenje pozornice u svakom pogledu nadilazi očekivanja. Uz blago zakretanje zvučnika prema unutra, tako da prednjice zvučnika gledaju otprilike u pravcu slušatelja, smjesta se postiže efekt da zvuk dopire iz prostora između lijeve i desne kutije, umjesto iz njih, te one takorekuć "nestaju". Rijetko se taj efekt postiže s usporedivom lakoćom, osobito kod jeftinijih zvučnika.

Sjajan cjelokupni dojam zaokružuju visoke frekvencije, gdje JBL ponovno impresionira načinom kako balansira između pružanja zavidne količine detalja i uspješnog izbjegavanja sibilantnosti i prodornosti u interpretaciji zvuka instrumentala iz gornjeg dijela frekvencijskog spektra.

Pojednostavljeno i skraćeno, JBL Stage A130 zvučnici su koje je istinsko zadovoljstvo slušati. Akustička prezentacija stavljena im je u funkciju glazbe, a tehnikalije su gurnute u drugi, treći, ili neki još dalji plan. Poput većine recenzenata, pomalo sam profesionalno deformiran pa mi se mozak, prilikom testiranja zvučnika, zna suviše fokusirati na neki konkretni aspekt njihove prezentacije. Sa Stageom A130 nisam imao takvih situacija. JBL-ovi mališani sviraju kao koherentna, energična, fantastično povezana cjelina. Žanrovski im odgovara izuzetno širok spektar glazbenih sadržaja, a preporučio ih ne bih možda samo za klasiku. Ako prije svega slušate klasičnu glazbu, zacijelo vam je stalo do mikro i makrodinamike, kakvu vam mogu ponuditi samo veći i mnogo skuplji zvučnici. Za rock, metal, rap, indie folk, EDM, bilo kakvu vrstu moderne produkcije, i brojne druge glazbene smjerove, Stage A130 pokazali su se sjajnima.

Sve to za 280 eura? Preporuka, velika kao kuća!

JBL Stage A130

  • Senzacionalan omjer cijene i performansi
  • Energičan i odlično ugođen zvuk
  • Neshvatljivo dubok i moćan bas, s obzirom na gabarite
  • Lako prostorno pozicioniranje
  • Dobro zvuče i prilikom tišeg slušanja
  • Ne distorziraju kod velikih glasnoća
  • Bezličan izgled s montiranom mrežicom
  • Neimpresivan finiš zvučničkih kutija
  • Teško skidanje mrežica
Izrada 6
Performanse 10
Isplativost 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 279 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis
Bug 375 veljača 2024.