Dali Zensor 3 - Prvaci povoljnog hi-fija

Jesu li ovo najisplativiji hi-fi bookshelf zvučnici u novijoj povijesti? Vrlo je moguće da jesu!

Davor Šuštić petak, 21. rujna 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 7” woofer od drvenjače + 1” platneni visokotonac
Frekvencijski odaziv 50 Hz – 26,5 kHz
Impedancija 6 Ω
Dimenzije 351 x 205 x 293 mm
Jamstvo 2 godine

Ovo nije naš prvi susret sa Zensorom 3, zvučnicima danskog Dalija, još jednog renomiranog proizvođača visokokvalitetne hi-fi opreme iz te europske zemlje. Međutim, tek smo u sklopu izravne usporedbe bookshelfova u kategoriji do 5.000 kuna u potpunosti shvatili do koje mjere oni mrse račune konkurentima. Ne radi se o najboljim zvučnicima u kategoriji, ali bez ikakve sumnje su najisplativiji, s jednim od najboljih omjera performansi i cijene koji se u novije doba uopće može pronaći u svijetu visokokvalitetnog zvuka. Cijena im je 2.800 kuna, a mogućnosti u mnogim aspektima uz rame modelima skupljim od 4.000 kuna. Ako gradite svoj prvi hi-fi sustav, ili nadograđujete postojeći i jednostavno ne želite potrošiti više od 3.000 kuna na zvučnike, slobodno prestanite s čitanjem, otiđite u trgovinu i kupite Zensor 3. Potraga za zvučnicima koji će vam za uloženi novac ponuditi više zadovoljstva uzaludna je, jer oni takorekuć ne postoje.

U kutiju od MDF-a (prerađeno drvo srednje gustoće), dostupnu u tri finiša (crni, bijeli i boje drva), ugrađen je veliki 7-inčni woofer, načinjen od drvenjače (sirovina za proizvodnju papira, dobivena struganjem određenih vrsta drveta) i dodatno ojačan drvenim vlaknima. Ta kombinacija rezultira laganom, a čvrstom membranom, koja se, zahvaljujući izdašnim gabaritima, ne mora mnogo pomicati da bi proizvodila mesnati bas i čisto srednjetonsko područje. To je zanimljiv pristup, kojemu drugi proizvođači nisu osobito skloni – nijedan drugi testirani model nema tako velik woofer. Iznad njega smjestio se platneni 1-inčni visokotonac. Unutrašnjost zvučničkih kutija obložena je apsorpcijskim materijalom sa svih strana, osim prednje i stražnje.

Zvučnici su dostupni i u bijeloj izvedbi - teško je odabrati ljepšu
Zvučnici su dostupni i u bijeloj izvedbi - teško je odabrati ljepšu

Nakon što vas impresioniraju cijenom, Zensori 3 zadivit će vas dizajnom. Nakon skidanja priloženih zaštitnih mrežica, transformiraju se u jedne od najljepših bookshelfova koje smo u novije doba imali prilike vidjeti. Treba, doduše, reći da im je prednjica sjajna te rado prikuplja otiske prsta i prašinu. Drugim riječima, planirate li ih u prostoru koristiti bez mrežica, povremeno ćete ih morati pažljivo obrisati.

Korisnički priručnik sugerira da se zvučnici postave tik uz stražnji zid, i to tako da im je stražnja strana paralelna sa zidom, dakle zakretanja prema unutra (toe-in). Dali kaže da je takvo ravno pozicioniranje nužno radi široke disperzije zvuka i bolje akustičke integracije zvučnika u prostoru. Smjela je to tvrdnja, s obzirom na to da sprijeda imamo masivni 7-inčni bas-srednjetonac, a straga bas-refleksni otvor – kad se takvi zvučnici postave blizu zida, to obično rezultira nekontroliranim, lijenim, tutnjajućim dubokim tonovima.

Poveliki bas-refleksni otvor smješten je straga. Unatoč tome, Dali sugerira da se Zensor 3 postavi blizu zida
Poveliki bas-refleksni otvor smješten je straga. Unatoč tome, Dali sugerira da se Zensor 3 postavi blizu zida

Međutim, kako se ne bismo usudili pomisliti da Zensore 3 poznajemo bolje od samog Dalija, iskušali smo ih (i) u takvom položaju. Dobro da jesmo, jer ispostavilo se da blizina stražnjeg zida (postavili smo ih na udaljenost od svega 12 centimetara) ne stvara očekivani gubitak kontrole basova. Donji dio frekvencijskog spektra bio je mesnat i grandiozan, ali istovremeno i dovoljno živahan da se nismo morali kloniti žanrova s bržim ili kompleksnijim bubnjanjem. Ipak, zvuk nam se još više svidio kad smo zvučnike odmaknuli na otprilike pola metra od zida. Bas tada više nema takvu magnitudu, ali i dalje ostaje prisutan u dovoljnim količinama da ga baš nitko ne bi trebao nalaziti manjkavim, a istovremeno čitava zvučna slika djeluje izbalansiranije, rafiniranije i zrelije. Dali je potpuno u pravu kad sugerira da zvučnici “gledaju” ravno – pozornica je tada najšira, a količina detalja najveća. Toplina sredine tonskog područja i uglađenost visokih tonova cjelokupno iskustvo slušanja čine iznimno lakim i ugodnim. Zensori 3 mogu se slušati satima bez prestanka, bez ikakvih izgleda da vam dosade ili umore mozak.

Kad u obzir uzmemo akustičke performanse, činjenica da ovi zvučnici stoje manje od 3.000 kuna djeluje gotovo nestvarno. Ovo nije samo povoljan ulazak u svijet ozbiljnijeg hi-fija, već za mnoge i jedini zvučnici koje će ikad trebati.

Dali Zensor 3

  • Odlična kvaliteta zvuka
  • Čistoća, detaljnost i uglađenost srednjih i visokih tonova
  • Ugodan bas
  • Izvanredan omjer cijene i performansi
  • Za ovaj novac – apsolutno ništa
Zvuk 9
Izrada 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 2.790 kn Prikaži sve cijene Ustupio: AVmax