JBL Xtreme 2 - Može i pod vodu

Novi Xtreme 2 zvuči još bolje nego prije, traje jednako dugo kao i uvijek, a naučio je i poneki novi trik, poput ronjenja

Aron Paulić utorak, 30. listopada 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Forma/Izvedba Bluetooth zvučnik
Platforme Android, iOS
Ulazi Bluetooth 4.2, AUX 3,5 mm
Jamstvo 2 godine

U svojoj mnogobrojnoj “cilindričnoj” seriji Bluetooth zvučnika JBL se ovaj put dohvatio obnove jednog od najvećih modela. Xtreme je dobio svoju drugu verziju, očekivanog imena Xtreme 2. U prvom izdanju Xtreme nas je iznenadio dugotrajnom baterijom i prilično glasnim basom, a i sama izrada ulijevala je povjerenje. Prošlog ljeta “odgulio” je nekoliko “terasa partyja”, obično u paru s još jednim Xtremeom.

U međuvremenu se pojavio ogromni (i poprilično skupi) Boombox, a manji modeli, poput Flipa i Chargea, doživjeli su nove modifikacije. Prema njima mogli smo pretpostaviti kakva poboljšanja bi Xtreme 2 trebao imati – i nismo se prevarili.

Tri dostupne boje, u zagasitijim nijansama nego kod manjih modela
Tri dostupne boje, u zagasitijim nijansama nego kod manjih modela

Xtreme 2 nešto je veći zvučnik od “jedinice”, ali zadržan je specifični oblik. Razina otpornosti na vodu povećana je na IPX7, što znači da bi trebao izdržati potpuno uranjanje u vodu, do razine jednog metra i u trajanju do pola sata.

Izgled je neznatno promijenjen, što se najprije primijeti na alkama za držanje remena za nošenje. Alke su sada izvedene oko cijelog tijela zvučnika, što se može nazrijeti kroz polutransparentnu plastiku. I sam remen širi je no ranije te ima metalne alke (karabinere). Ovo je hvalevrijedna novost, jer na starom Xtremeu jedan od karabinera nije izdržao 24/5/17 test znan i kao: “24 sata s petero sedamnaestogodišnjaka”.

U unutrašnjosti zvučnika potpuno su promijenjeni driveri. Basovi su povećani na 2,75 inča, a visokotonci novije generacije su, pak, smanjeni, ali uz čujno poboljšanje u čistoći, osobito srednjeg područja. Uz to, povećani su i pasivni radijatori za ekstra bas te naglašeni sivom bojom.

Gumirani poklopac štiti portove od vode
Gumirani poklopac štiti portove od vode

Kao i kod prethodnog modela, Xtreme 2 moguće je povezati 3,5-milimetarskim audiokabelom, ali glavni način rada trebao bi biti Bluetooth. Ugrađena je verzija Bluetootha 4.2, koja donosi nešto manju latenciju od 4.1, ali i dalje je vjerojatno iznad 40 ms, koliko je maksimalno dozvoljeno da bi se neki uređaj deklarirao kao “low latency”.

Aplikacija Connect za osnovne postavke i nadogradnju firmwarea
Aplikacija Connect za osnovne postavke i nadogradnju firmwarea

Naravno, kao što to ovakvom uređaju priliči, na raspolaganju je aplikacija JBL Connect za iOS i Android, u kojoj je moguće namjestiti stereo ili “party” način rada, nadograđivati firmware te upravljati funkcijama speakerphonea. Kako nas u svijetu audija neprestano prati konfuzija s nazivljem, ni JBL nije izuzetak. Naime, aplikacija i protokol prema kojem aplikacija i uređaj funkcioniraju, nose isto ime – Connect. No, taj protokol nadograđen je prije nekih godinu dana, pa je dobio sufiks i sada se zove Connect+. Naizgled nije bitno, ali stariji protokol dozvoljavao je spajanje samo dva zvučnika, a novi “plus” dozvoljava lanac od čak 100 komada. Stariji zvučnici, poput Flipa 3 i prvog Xtremea, nisu kompatibilni s protokolom Connect+.

Autonomija uređaja ostala je na vrlo visokih 15 sati svirke, zahvaljujući bateriji od 10.000 mAh, naravno, ovisno o glasnoći kojom se sluša. Za punjenje se brine 19 V punjač pozamašnih dimenzija, poput onih kod prijenosnika, a proces punjenja traje 3,5 sata.

Osim samog zvuka, koji će glasnoćom i kvalitetom biti sasvim dostatan za roštiljanje na otvorenom i zabave kraj bazena do nekih petnaestak ljudi, Xtreme 2 dobro dođe i kao powerbank, jer ima USB izlaz koji isporučuje 5V/2A napajanje spojenih uređaja, tako da se ne morate bojati da će vam baterija mobitela “iscuriti” usred tuluma. Naravno, treba se sjetiti ponijeti kabel za punjenje.

I jedna “trivia” za kraj. Kako bi se naglasila namjena ovog zvučnika, a to je prije svega zabava na otvorenom, u JBL-u su se dosjetili dobre fore pa je alka za podešavanje visine remena ujedno i – otvarač za pivske boce.

JBL Xtreme 2

  • Dobar bas
  • Vrijeme autonomije
  • Vodonepropusnost
  • Ulančavanje više zvučnika
  • Gruba kontrola glasnoće
  • Ne podržava kodek aptX
Izrada 9
Zvuk 8
Baterija 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 2.389 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art