Logitech G603 - Povoljan, bežičan, za veću šapu

Za igrače s većim dlanovima, ili one koji na miš preferiraju položiti cijeli dlan, Logitech je predvidio ovaj odličan, a ne preskup bežični miš

Davor Šuštić ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Senzor HERO 12K (optički)
Broj tipki 5 + 1
Baterija 1x ili 2x AA
Dimenzije 124 x 68 x 43 mm
Masa 136 g

U smislu omjera cijene i sirovih bežičnih performansi, ovo je, uz Logitech G305, najbolji miš na tržištu. Koštaju jednako – petstotinjak kuna – no to nipošto ne znači da u Logitechovom portfelju nema mjesta za oba. Naime, G603 je oblikom i masom posve drugačija zvjerka. Otvoreno se okreće igračima koji vole glomaznije miševe i preferiraju položiti čitav dlan na njihovo kućište. Samo tijelo miša razmjerno je visoko, a bokovi su mu vrlo suptilno udubljeni, radi boljeg “udomljavanja” palca s lijeve, odnosno malog prsta, s desne strane. Takva izvedba mnogo nam se više sviđa od velikih bočnih izbočina i dediciranih odmorišta za prste, jer rezultira boljom upravljivošću miša.

G603 nema integriranu punjivu bateriju, već energiju za bežični rad crpi iz jedne ili dvije AA baterije, koje se ugrađuju u njegovu utrobu, a nakon što u jednom potezu skinemo čitav gornji oklop. Ugradnja dviju baterija znači da će miš raditi punih 500 sati u takozvanom režimu “Performance”, ali i da će mu masa biti pozamašnih 136 grama, čime prestaje biti pogodan za brze pucačine iz prvog lica, osobito ako koristite nisku osjetljivost. Stoga, ako su vam mrežne pucačine standardni dio repertoara, obavezno izvadite jednu bateriju, kako biste ga olakšali na mnogo prihvatljivijih 112 grama. Testirali smo balans miša samo s lijevom i samo s desnom baterijom te zaključili kako će vam biti upravljiviji ako koristite lijevu bateriju, prije svega zato što palac pridržava lijevu stranu miša mnogo stabilnije nego što mali prst drži desnu. Kad se u miša ubace obje baterije, težište mu se upravljivo pomiče prema stražnjem dijelu, zbog čega će on imati tendenciju padanja prema dolje prilikom podizanja miša s podloge. To je još jedan razlog da ga koristite samo s jednom baterijom, ako su pucačine i niska osjetljivost ono što preferirate.

Spomenuli smo način rada “Performance” – u njemu miš s bežičnim prijamnikom komunicira uz latenciju do maksimalno 1 ms te se brzina uzrokovanja unutar drivera može namjestiti sve do 1.000 Hz. Kad ga prebacimo u režim “Endurance”, što se obavlja preko prekidača na donjoj strani miša, latencija se povećava na 8 ms, uzrokovanje pada na 125 Hz, ali dvije baterije mogu ga napajati do 18 mjeseci. Logitech je očito zaključio da nema smisla dodatno cijediti bateriju ako ste miša ponijeli na put i koristite ga za, primjerice, surfanje na laptopu. Ta dvojna kućno-putna narav naglašena je i sposobnošću da G603 s računalom komunicira i preko Bluetootha. Drugim riječima, posjedujete li laptop s Bluetoothom, jednostavno ćete pritisnuti tipku ispod miša i tako se spojiti s laptopom, te ćete bežični prijamnik moći ostaviti kod kuće, u USB konektoru računala koje koristite za igranje. Bluetooth rezultira osjetno lošijim bežičnim performansama (uzorkovanje od 88-133 Hz, latencija u rasponu od 7,5-11,25 ms), ali još uvijek dostatnima za sve oblike svakodnevnog rada.

G603 nosi oznaku Lightspeed – drugim riječima, dio je Logitechove inicijative da bežični miševi imaju bežičnu latenciju od maksimalno jedne milisekunde. U utrobi mu se nalazi prva generacija senzora HERO. Dotični je nazivno lošiji od onoga kojim raspolaže, primjerice, G Pro Wireless, jer mu razlučivost ide od 200 do 12.000 DPI (HERO 16K ide od 100-16.000 DPI), ali u praksi među njima nije moguće osjetiti razliku. To znači da senzor u modelu G603 pomno i bez greške prati sve pokrete, uključujući izrazito brze i nagle, a bez ikakvih naznaka interpolacije, zaglađivanja ili nekog drugog oblika filtriranja.

Izvrsne performanse zaokružene su kvalitetnim prekidačima tipki, kako glavnih, tako i velikih bočnih. Pohvale zaslužuje i kotačić, koji sam za sebe nema nikakve dodatne mogućnosti, poput “beskonačnog” scrollanja ili scrollanja u stranu, ali zato biva precizan i lako se pritišće kao tipka.

Logitech G603

  • Izvrsne bežične performanse
  • Mgućnost rada na jednoj bateriji
  • Kvalitetne tipke i kotačić
  • Trajanje baterije
  • Ergonomija
  • Podrška za WiFi i Bluetooth povezivost
  • Nema punjivu bateriju
  • Nemogućnost rada na žici
Ergonomija 9
Performanse 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links