Logitech G903 - Onaj od kojeg je sve počelo

G903 izravni je nasljednik G900 Chaos Spectruma, jednog od prvih miševa koji su pokazali da bežični modeli itekako imaju što za ponuditi najzahtjevnijim igračima

Davor Šuštić ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Senzor PMW3366 (optički)
Broj tipki 8 + 1
Baterija Punjiva
Dimenzije 130,3 x 66,5 x 40,4 mm
Masa 108 g

Cijena najskupljeg Logitechova bežičnog miša, modela G903, nije se promijenila ni za lipu od trenutka kad se pojavio na tržištu, kao izravna zamjena za slavni (i u mnogočemu identični) G900 Chaos Spectrum. Još uvijek stoji čitavih 1.400 kuna, unatoč tome što više nema najbolji senzor u Logitechovoj ponudi. To vas, doduše, ne bi trebalo natjerati na pomisao da mu performanse nisu apsolutno vrhunske – kad govorimo o preciznosti, senzor PMW3366 u praksi se ni po čemu ne razlikuje od senzora HERO 16K, kojim raspolaže G Pro Wireless. Jedan i drugi s tolikom točnošću prate pokrete svih brzina i stupnjeva kompleksnosti da ih u usporednim testovima ne mogu razlikovati ni najvještiji eSports profesionalci. Drugim riječima, ako od bežičnog miša tražite najbolje moguće performanse te identično ponašanje u žičnom i bežičnom načinu rada, možete biti sigurni da će vam ih G903 pružiti.

Ipak, ono u čemu je senzor HERO 16K mnogo bolji jest raspolaganje energijom. G903 na jednom će punjenju ponuditi oko 30 sati rada bez uključenog LED osvjetljenja slova “G” na gornjoj strani oklopa, odnosno oko 25 sati korištenja s permanentnim, statičkim osvjetljenjem. To su još uvijek odlični rezultati, ali otprilike upola lošiji od onih koje ostvaruje senzor HERO 16K u modelu G Pro Wireless.

Kako to tvrtkinom najskupljem mišu priliči, G903 podržava bežično punjenje preko podloge G PowerPlay Wirelesss Charging System, a PowerCore (metalni “modul” sa zavojnicom, koju pobuđuje energetsko polje podloge) ugrađuje se ispod poklopca s donje strane uređaja. Kad se taj poklopac ukloni, masa miša iznosi 108 grama, što smo do pojave G Pro Wirelessa smatrali izvanredno laganim za bežičnog miša tog kalibra. Ugradnja poklopca podiže masu na 110 grama, a za dodatnih 10 grama može se povećati ako u utor na poklopcu ubacimo priloženi 10-gramski uteg.

Osim utega, u kutiji s mišem dolazi set dodatnih tipki, koje možemo rasporediti po njegovim bokovima. Kako je miš posve simetričan, tako zapravo određujemo hoće li on imati četiri, dvije ili nijednu bočnu tipku, te na kojem će se boku one nalaziti. Same tipke, bočne i glavne, odlične su izrade i visoke preciznosti. Nismo oduševljeni tek dvjema sitnijim tipkama koje se nalaze ispod kotačića, a tvornički služe promjeni optičke razlučivosti (200-12.000 DPI). Premda im je moguće dodijeliti neku proizvoljnu funkciju, dimenzije i položaj čine ih slabo upotrebljivima u žaru borbe, jer posezanje za njima neizbježno rezultira gubitkom kontrole kretnji.

Kotačić ima sve funkcije koje bi vam mogle pasti na pamet. Može se koristiti kao tipka (tvrdoća pritiska odlično je pogođena), za horizontalno scrollanje, ali i za dva načina vertikalnog scrollanja – standardno i “beskonačno”. Potonje se aktivira pritiskom na tipku ispod kotačića, a rezultira time da se kotačić okreće bez trenja i prestanka, dok ga prstom sami ne zaustavimo. Ta funkcija slabo je korisna za igranje, gdje ćete kotačić držati u standardnom režimu radi preciznosti, ali odlična je za pregledavanje dugačkih dokumenata.

Osim što je simetričan, G903 razmjerno je plosnat pa se najbolje snalazi u rukama igrača koji miša drže vršcima prstiju. Ništa vas ne sprečava ni da na njega položite čitav dlan, ali bitno je da ne inzistirate na visokim miševima, jer bi vam oblik ovog modela u tom slučaju mogao biti nepovoljan.

Ovo je izrazito svestran miš za igranje, vrhunskih performansi i velikog broja dodatnih mogućnosti, većeg no što ih nudi G Pro Wireless, Logitechov drugi najskuplji bežični model. Izvrsno se snalazi u svim tipovima igara, ali i u raznim oblicima “ozbiljnijeg” rada, gdje mu G Pro Wireless ne može parirati. Međutim, ako vam to nije bitno te jednostavno želite najbolji bežični miš za najzahtjevnije igre, poput mrežnih pucačina iz prvog lica, G Pro Wireless još je bolji, ali i povoljniji izbor.

Logitech G903

  • Vrhunske bežične performanse
  • Ergonomija i upravljivost
  • Trajanje baterije
  • Izvrsne tipke i kotačić
  • Dodatne mogućnosti
  • Moćan driver
  • Cijena
  • Sitne i nespretne tipke za promjenu DPI-ja
Ergonomija 9
Performanse 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 1.399 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links