Recenzije

Najbolji jeftini mobiteli - Sony Xperia XA2

Davor Šuštić petak, 3. kolovoza 2018. u 06:00

Kompaktnost je ono čime će vas ovaj mobitel privući, a odličan ekran, kamere i općenito ponašanje u radu aspekti kojima će vas zadržati

SPECIFIKACIJE
Ekran 5,2” IPS / 1.080x1.920 (16:9) / 424 ppi
Čip Qualcomm Snapdragon 630 2,2 GHz (8 jezgri)
Memorija / RAM 32 GB + microSD (do 256 GB) / 3 GB RAM
Stražnja kamera 23 MP f/2.0
Prednja kamera 8 MP f/2.4
Kapacitet baterije 3.300 mAh (neizmjenjiva)
Konektor za slušalice Da (odozgo)
Vrsta USB konektora USB-C
Dimenzije i masa 142 x 70 x 9,7 mm / 171 g
Operacijski sustav Android 8.0.0 Oreo
Jamstvo 2 godine

Izgled Sonyjevih mobitela netko će doživjeti zastarjelim, a netko drugi “drugačijim” i prepoznatljivim. Bilo kako bilo, Xperia XA2 vizualno se posve razlikuje od svih ostalih testiranih mobitela i nema nikakvih izgleda da ćete ju zamijeniti za neki drugi model. Sony se i dalje priklanja upečatljivom četvrtastom obliku, no dašci modernizacije ipak su vidljivi: svi bridovi sada su suptilno zaobljeni, kako bi se povećala udobnost ležanja u ruci. Budući da se radi o mobitelu s 5,2-inčnim ekranom, što ga za današnje pojmove takorekuć smješta u kompaktnu klasu, ergonomski dojam koji Xperia XA2 ostavlja izvrstan je – ako ste blagoslovljeni malo većom rukom, moći ćete jednim prstom dohvatiti sve dijelove ekrana. Treba, doduše, kazati da je njegovo kućište iznenađujuće sklizavo, pa ćete morati pripaziti kako njime baratate. Kvaliteta izrade na visokoj je razini, i tu se doista nema što prigovoriti. Svi spojevi precizni su i čvrsti, tipke na desnom boku odlično reagiraju na pritisak, a ladica za SIM kartice (ili jedan SIM i jednu microSD karticu) izvedena je tako da se može otvoriti bez korištenja “igle”. Uz standardne fizičke tipke, Sony je na bok ubacio i jednu dodatnu, namijenjenu okidanju fotografija.

Xperia XA2 za punjenje koristi USB-C konektor, kako to modernom mobitelu priliči. Odozdo se također nalazi zvučnik
Xperia XA2 za punjenje koristi USB-C konektor, kako to modernom mobitelu priliči. Odozdo se također nalazi zvučnik

Sviđa nam se i blago zaobljenje čitavog ekrana, prekrivenog Gorilla Glassom 4, radi kojeg se stvara dojam da su rubovi praktički nepostojeći. Sam ekran je IPS tipa i Full HD razlučivosti. Osim odlične oštrine, krasi ga impresivna svjetlina od preko 534 cd/m2, kao i zaista lijep prikaz boja, u čiju bi se dubinu i živost zasloni mnogih konkurentskih modela mogli ugledati. Iznad i ispod zaslona ima podosta praznog prostora pa žalimo tek što on nije iskorišten za ubacivanje dediciranih senzorskih tipki za navigaciju.

REZULTATI TESTIRANJA
AnTuTu 86.818
Geekbench 4 (Multi-Core) 4.197
Izmjerena maksimalna svjetlina ekrana 534,57 nita / 8.359 K

Na plastičnoj poleđini Xperije XA2, za koju će gotovo svatko pomisliti da je metalna, nalazimo 23-megapikselnu kameru te precizan, brz i, podjednako važno, dobro pozicioniran čitač otiska prsta. Kamera spada među bolje na ovome testu, zbog toga što u povoljnim svjetlosnim uvjetima daje dobro izoštrene i bojama bogate fotografije sa solidnom količinom detalja, ali ne postaje neupotrebljiva ni prilikom noćnog fotografiranja. Sugeriramo da se držite automatskog načina rada, jer fotografije tako ispadaju najbolje. Doduše, ako želite koristiti HDR, bit ćete prisiljeni na prebačaj na ručni način rada. Prednja 8-megapikselna kamera podržava “obični” i širokokutni način fotografiranja, uz solidnu, premda ni po čemu spektakularnu kvalitetu.

Srebrna varijanta mobitela najljepša nam je od svih koje se nude, no i druge raspoložive boje imat će svoje poklonike
Srebrna varijanta mobitela najljepša nam je od svih koje se nude, no i druge raspoložive boje imat će svoje poklonike

Hardverska platforma temeljena je na 8-jezgrenom Snapdragonu 630, 3 GB RAM-a i 32 GB memorije, proširive pomoću microSD kartica (uz žrtvovanje jednog utora za SIM). Ta kombinacija bez muke izlazi na kraj s Androidom 8.0.0 Oreo, koji je Sony modificirao tek preslagivanjem sistemskih izbornika i ubačajem nekolicine relativno beskorisnih aplikacija, kroz koje nas pokušavaju nagovoriti na odabir tema sučelja i skidanje sadržaja (aplikacije, igre) s njihove vlastite “tržnice”. Mogli smo bez svega toga, ali kako je Xperia XA2 u radu brza, nećemo previše prigovarati. Usput budi rečeno, najavljena je nadogradnja na još neobjavljeni Android P, tako da je i to nešto čemu se vlasnici ovog mobitela mogu veseliti.

Snapdragon 630 energetski je prilično učinkovit. U paru s baterijom kapaciteta 3.300 mAh, Xperiji XA2 daje odličnu autonomiju – uz umjereno intenzivno korištenje i svjetlinu ekrana na otprilike 50%, ovaj ćete mobitel puniti svaki drugi dan. Podržano je brzo punjenje, tako da se za pola sata povraća otprilike 45% ukupnog kapaciteta baterije, a potpuno punjenje traje oko dva i pol sata.

Galerija fotografija (stražnja kamera, automatske postavke)

Za punjenje se koristi USB-C konektor, postavljen odozdo, tik pored glasnog zvučnika. Sony je zadržao i konektor za slušalice, podbočen vrlo dobrim DAC-om i pojačalom, pa je mnogim korisnicima i to jedan dodatni motiv da svoj novac potroše na ovaj mobitel. Posjedujete li kvalitetnije bežične slušalice, zanimat će vas da su podržani Bluetooth kodeci aptX i aptX HD.

Ako tražite kompaktan uređaj bez istaknutijih mana i dopada vam se ovakva estetika, Xperia XA2 nameće se kao pametna kupnja.

Sony Xperia XA2

  • Natprosječno svijetao, oštar i bojama bogat ekran
  • Vrlo dobre performanse
  • Izdržljiva baterija
  • Dobra glavna kamera
  • Uvjerljiva izrada
  • Glasan zvučnik
  • Solidan DAC i pojačalo za slušalice
  • Podržani Bluetooth kodeci aptX i aptX HD
  • Voljeli bismo ispod ekrana vidjeti navigacijske tipke
Dizajn i finiš 9
Performanse 8
Baterija 9
Kamere 9
Ekran 9
UKUPNO 9
Cijena 2.277 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika