Noctua NH-L9x65 chromax.black - Ponajbolji niskoprofilac

NH-L9x65 još je jedan Noctuin popularni hladnjak, koji je nedavno ugledao svjetlo dana u stealth varijanti, u cijelosti obojenoj u crno. Riječ je o niskoprofilnom modelu za najkompaktnija računala

Lorenzo Pauković ponedjeljak, 29. siječnja 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700/1851, AMD AM4/AM5
Dimenzije (s ventilatorom) 65 x 95 x 95 mm
Brzina ugrađenog ventilatora 2.500 o/min (1.800 o/min s LNA adapterom)
Jamstvo 6 godina
Dojam Sjajan niskoprofilni hladnjak, koji omogućuje nisku buku u radu u svim režimima rada

Kod modela NH-L9x65 chromax.black, brojka 65 označava debljinu pasivnog hladnjaka. U odnosu na najmanje modele u Noctuinoj ponudi, NH-L9x65 chromax.black opremljen je pasivnim blokom visine 65 mm, u odnosu na 37 mm, te ima dodatne dvije toplovodne cijevi, podižući im broj na četiri. Sve to znači da su termalne performanse poboljšane, a Noctua i dalje obećava odlične akustične performanse.

Korisnik neće imati nimalo poteškoća prilikom instalacije hladnjaka u svoje računalo. Isporučeni ventilator je model NF-A9x14 PWM, debljine 14 mm i maksimalne brzine 2.500 o/min.

Kod ovog ćemo se hladnjaka osvrnuti na instalaciju na AMD-ovu platformu, s obzirom na to da smo hladnjak primarno testirali na redakcijskom Ryzenu 5 7600. Instalacija na AMD-ovu platformu uvjetuje korištenje AMD-ova originalnog backplatea, uz isporučene distancere za ugradnju Noctuina mehanizma za nasjedanje hladnjaka. Moramo napomenuti da se distanceri mogu ugraditi u dva položaja, a koji od njih će se koristiti, ovisi o konkretnoj AMD-ovoj platformi i naguranosti elemenata na matičnoj ploči. Mi smo hladnjak instalirali na Asusovu B650 matičnu ploču te nismo imali problema s preporučenom konfiguracijom, u našem slučaju -7°. Informacije o instalaciji detaljno su navedene u uputama za korištenje. Sve u svemu, instalacija još je jednostavnija ako se hladnjak ugrađuje na AMD-ovu platformu.

Isporučeni ventilator odaziva se na ime NF-A9x14, a riječ je o kvalitetnom ventilatoru, debljine 14 mm, koji je zaslužan za odlične akustične performanse. Maksimalna brzina mu je 2.500 o/min, a uz LNA adapter 1.800 o/min
Isporučeni ventilator odaziva se na ime NF-A9x14, a riječ je o kvalitetnom ventilatoru, debljine 14 mm, koji je zaslužan za odlične akustične performanse. Maksimalna brzina mu je 2.500 o/min, a uz LNA adapter 1.800 o/min

Blažena tišina

Pri prvom uključivanju računala, uvidjeli smo da Noctuina niskoprofilna uzdanica, kad je u pitanju buka u mirovanju, stoji uz rame nekim većim Noctuinim hladnjacima, kao što je NH-D9L. S izmjerenom bukom od 36,5 dBA, nije bilo moguće čuti ventilator prilikom mirovanja, koji se u toj situaciji vrtio na niskih 750 o/min. Kada smo testni Ryzen 5 opteretili do maksimuma, uvidjeli smo da je hladnjak više nego adekvatan za njegovo hlađenje. Temperature jezgri jedva su dosegle 70 °C, dok se ventilator nije ni zavrtio na maksimalnu brzinu – izmjerili smo 2.300 o/min, a i do te brzine dolazio je samo nakratko. Zbog toga smo hladnjak testirali i s LNA adapterom, koji je brzinu ventilatora spustio na 1.680 o/min. S njime, ventilator je i dalje uspijevao ohladiti CPU na tik ispod 80 °C, dok performanse nisu nimalo patile; procesor je radio na 5.100 MHz. Maksimalna izmjerena buka bez LNA adaptera iznosila je 40,5 dBA, dok je s adapterom bila gotovo zanemarivih 37,5 dBA.

Potom smo hladnjak isprobali i na Coreu i7-14700K, kako bismo testirali buku pri maksimalnom broju okretaja. I tu smo ostali ugodno iznenađeni, izmjerivši svega 42 dBA, dok je maksimalna potrošnja procesora iznosila oko 190 W. To ujedno znači da maksimalne disipacijske performanse ovog hladnjaka ne odudaraju previše u odnosu na NH-D9L.

Noctuin niskoprofilni hladnjak pokazao se kao odličan proizvod, ako se gleda njegova primarna namjena. To nije hladnjak koji je uputno koristiti u kombinaciji s izrazito rastrošnim procesorima, ali postavlja se kao odlično rješenje ako je cilj složiti minijaturnu konfiguraciju, kod koje je pozornost posvećena tišini u radu. Pohvaliti treba vrlo dobro i izdašno pakiranje, uz dugo jamstvo te visoku kvalitetu izrade.

NH-L9x65 svoju namjenu najprije će obaviti u Mini-ITX konfiguracijama, gdje je ponuda prostora izrazito ograničena
NH-L9x65 svoju namjenu najprije će obaviti u Mini-ITX konfiguracijama, gdje je ponuda prostora izrazito ograničena

Noctua NH-L9x65 chromax.black

  • Visoka kvaliteta izrade
  • Kompaktne dimenzije, koje osiguravaju odličnu kompatibilnost
  • Bogat bundle
  • Tih ventilator u svim režimima rada
  • Razrađene upute za instalaciju
  • Visoka cijena za niskoprofilni model
Cijena 70 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua
Bug 375 veljača 2024.