PSB Alpha AM3 - Kompaktni, svestrani i uhu ugodni

PSB nudi zanimljive aktivne zvučnike, osobito orijentirane korisnicima koji na radnoj površini ne raspolažu s mnogo manevarskog prostora

Davor Šuštić ponedjeljak, 15. veljače 2021. u 15:17
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 0,75” visokotonac + 4” bas-srednjetonac
Pojačalo 2x 35 W
Frekvencijski odaziv 56 Hz – 20 kHz
Ulazi Bluetooth (SBC, AAC, aptX), USB (24-bit/48 kHz), TOSLINK (24-bit/192 kHz), gramofonski (MM), 3,5-mm AUX
Izlazi Subwoofer, USB (5 V/ 1 A)
Dimenzije 130 x 220 x 174 mm
Jamstvo 2 godine

Aktivni zvučnici popularan su izbor među brojnim korisnicima, jer lišavaju nas potrebe za kupnjom pojačala, zato što je pojačalo već ugrađeno u jednu od njihovih kutija (ili obje, kod modela iz viših kvalitativnih kategorija). Osim pojačala, koje po kanalu isporučuje 35 W snage, PSB-ovi zvučnici Alpha AM3 također posjeduju digitalno-analogni konverter te sve ulaze koji bi vam mogli zatrebati za brzo i jednostavno povezivanje s računalima, prijenosnicima, televizorima, vanjskim sviračima, ali i mobilnim uređajima: USB, TOSLINK, 3,5-milimetarski AUX te Bluetooth. Štoviše, na poleđini lijevog zvučnika, koji u ovom slučaju funkcionira kao “glavni”, još ćete pronaći gramofonski ulaz (Phono MM), izlaz za subwoofer te sekundarni USB port, koji nije Micro-USB, već USB Type-A, te služi napajanju mobilnih uređaja (5 V/1 A). Sve to znači kako se radi o cjelovitom rješenju za kućnu reprodukciju glazbe, koje se može uklopiti u manje dnevne boravke, ali bolje pristaje kućnim uredima i spavaćim sobama, gdje vrlo kompaktni gabariti samih zvučnika pružaju podosta slobode oko njihova pozicioniranja. Najprirodniji položaj za PSB-ove zvučnike Alpha AM3 su lijeva i desna strana vašeg monitora ili prijenosnika. To potvrđuje i priloženi zvučnički kabel, namijenjen povezivanju lijevog i desnog kanala, koji broji 2,4 metra. Naravno, ako zvučnike želite razmaknuti više od toga, uvijek ga možete zamijeniti bilo kojim drugim zvučničkim kabelom.

Zvučničke jedinice raspoređene su neuobičajeno – 4-inčni bas-srednjetonac je gore, a 0,75-inčni visokotonac nalazi se ispod njega
Zvučničke jedinice raspoređene su neuobičajeno – 4-inčni bas-srednjetonac je gore, a 0,75-inčni visokotonac nalazi se ispod njega

Vanjske dimenzije zvučnika iznose svega 13 x 22 x 17,4 centimetara, a kutije od MDF-a čvrste su im i uvjerljivo sklopljene. Osim u testiranoj mat crnoj, dostupni su i u mat bijeloj izvedbi. Prednjica im je prekrivena tankim metalnim mrežicama, koje se magnetski hvataju za zvučnike, a iza sebe kriju 4-inčni (100 mm) bas-srednjetonac i 0,75-inčni (19 mm) visokotonac. Raspored im je atipičan; aluminijska visokotonska jedinica nalazi se na donjoj strani zvučnika, a bas-srednjetonac, opremljen čeličnom košarom, postavljen je iznad nje. PSB ne objašnjava što ga je nagnalo na “obrnuti” raspored drivera, ali svakako se ne radi o prvoj tvrtki koja je posegnula za takvim akustičkim dizajnom.

Sposobni DSP

Kompaktni daljinski upravljač koristimo za reguliranje glasnoće, odabir ulaza i upravljanje DSP-om (pojačanje i smanjenje basa i visokih frekvencija, aktivacija bass boosta i drugo)
Kompaktni daljinski upravljač koristimo za reguliranje glasnoće, odabir ulaza i upravljanje DSP-om (pojačanje i smanjenje basa i visokih frekvencija, aktivacija bass boosta i drugo)

U desnom uglu glavnog zvučnika još se nalazi višefunkcijski kotačić. Okretanjem ulijevo i udesno reguliramo glasnoću zvuka, a pritiskanjem kotačića mijenjamo odabrani ulaz. Pritom se trenutačno odabrani izvor zvuka naznačuje bojom LED-ice, koja je ugrađena pored kotačića. Bijela boja naznačuje optički (TOSLINK) ulaz, ljubičasta je USB, cijan je 3,5-milimetarski AUX, zelena je gramofon, a plava Bluetooth.

Drugi, jednostavniji način odabira ulaza jest preko priloženog daljinskog upravljača. Dotični je posve plastičan, ali kompaktan i opremljen svim potrebnim tipkama. Nažalost, ulaz se ne može odabrati direktno, već samo možemo putovati lijevo-desno između svih dostupnih. Na daljincu se također nalaze tipke za kontrolu basa i visokih frekvencija te prebacivanje između nekolicine profila, koje nudi ugrađeni DSP. Profili su Stereo (“obični”), Widesound (povećana širina zvuka), Dialogue (naglašeniji vokali) i WideSound Plus (prošireni zvuk i naglašeniji vokali istodobno). Od svih njih, najbolje nam je zvučao profil Stereo, a vrijedi iskušati i Widesound. Profili koji manipuliraju vokalnim područjem (Dialogue i WideSound Plus) nisu nam se svidjeli, jer remete inače vrlo solidan balans akustičke prezentacije PSB-ovih zvučnika.

Kontrole basa i visokih tonova izvedene su tako da imamo pet “koraka” u svakom smjeru. Kada dosegnete minimalnu ili maksimalnu vrijednost, spomenuta prednja LED-ica dvaput će zatreperiti crvenom bojom. Kad trepne jednom, to znači da ste na “sredini”" – da su niske ili visoke frekvencije na tvorničkim postavkama.

Tu je još i tipka “Sub”, koja služi aktivaciji i deaktivaciji subwoofera, ako je on spojen. Dotična ima još jednu, nedokumentiranu funkciju: služi kao svojevrsni bass boost. S time treba biti oprezan. U slučaju da bas pomoću pripadajućih tipki pojačate “do daske”, i na to još dodate bass boost, bas-srednjetonska jedinica će prilikom glasnog slušanja, u pjesmama s obiljem basa, distorzirati. S druge strane, kod srednjih i nižih glasnoća, korištenje bass boosta je preporučljivo, jer distrozija bas-srednjetonca tada nema, a čujno se pospješuje punoća zvuka – kao da koristimo funkciju loudness na nekim pojačalima ili AV receiverima.

Sposobni mališani

Nakon gotovo jednomjesečnog svakodnevnog korištenja PSB-ovih zvučnika, došli smo do zaključka kako nema smisla iz njih pokušavati iscijediti nešto što oni prirodno ne nude, a to je – monstruozni bas. Ako želite istinski moćan i mesnat bas, a istodobno na radnoj površini nemate mjesta za fizički veće aktivne zvučnike, tada uz Alpha AM3 dokupite subwoofer (PSB-ov kompaktni model Alpha S8 koštat će vas 3.800 kuna – više od samih zvučnika).

Uz sve žične konektore koji bi vam mogli zatrebati (USB, optički, AUX i gramofonski ulaz, izlaz za subwoofer), zvučnici Alpha AM3 također podržavaju bežično muziciranje, preko Bluetootha, uz podršku za kodek aptX
Uz sve žične konektore koji bi vam mogli zatrebati (USB, optički, AUX i gramofonski ulaz, izlaz za subwoofer), zvučnici Alpha AM3 također podržavaju bežično muziciranje, preko Bluetootha, uz podršku za kodek aptX

Iz toga, međutim, ne treba zaključiti kako ovi zvučnici uopće ne proizvode duboke tonove. Uz pojačanje basa pomoću spomenutih kontrola na daljincu, što se može izvesti bez pojave ikakvih čujnih anomalija, njihov bas dovoljno je prisutan da glazba, igre, serije i filmovi ne zvuče nimalo sterilno ili beživotno. Premda ne seže duboko, uspijeva biti brz, precizan i zadovoljavajuće udaran. No prava snaga ovih zvučnika leži drugdje – u srednjem i gornjem dijelu frekvencijskog raspona, gdje ih krase čistoća i otvorenost zvuka, iznenađujuće konkretna reprodukcija detalja i uspješno snalaženje s kompleksnijim pjesmama, instrumentima i aranžmanima. Vrlo dobro kotiraju i u smislu građenja stereo slike; vokale ćete bez ikakva truda dobiti u prostor između zvučnika, a osjećaj zagušenosti i “kutijastog” karaktera zvuka, kakav često karakterizira zvučnike malenih gabarita, ovdje nije prisutan.

Osim u mat crnoj, PSB-ovi zvučnici dostupni su i u mat bijeloj izvedbi
Osim u mat crnoj, PSB-ovi zvučnici dostupni su i u mat bijeloj izvedbi

Preko USB-a sposobni su reproducirati PCM datoteke u 24-bit/48 kHz kvaliteti, a optička konekcija podržava 24-bit/192 kHz reprodukciju.

Kako smo već naveli, bežično sviranje izvedivo je preko Bluetootha. Podržani su kodeci SBC, AAC i aptX, a samo sučelje nema čujnog pozadinskog šuma, pa i taj način korištenja itekako dolazi u obzir. Zvučnici mogu zapamtiti do tri mobilna uređaja, a prednost prilikom povezivanja uvijek će imati zadnji s kojim su komunicirali.

U kontekstu vrlo kompaktnih, aktivnih zvučnika, PSB Alpha AM3 pokazuju se odličnima. Apsolutno svi potrebni ulazi daju im zavidnu svestranost, a sposoban DSP i karakteristike zvučničkih kutija i ugrađenih drivera čine ih ugodnima za pozadinsko i koncentrirano slušanje. Ljubiteljima monstruoznog basa ne možemo ih preporučiti, a sve ostale ljubitelje dobrog zvuka mogla bi otjerati tek cijena, koja se opasno približava svijetu akustički još uvjerljivijih (doduše, i osjetno većih) aktivnih zvučnika.

PSB Alpha AM3

  • Natprosječna kvaliteta zvuka (osobito u odnosu na gabarite)
  • Bogata ponuda ulaza (uključujući gramofonski)
  • Sposoban DSP
  • Uvjerljiva izrada
  • Izrazito kompaktne dimenzije
  • Nešto viša cijena
  • Nisu za ljubitelje monstruoznog basa (barem dok im se ne doda subwoofer)
Zvuk 8
Izrada 9
Povezivost 10
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 2.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept
Bug 340 ožujak 2021.