TCL 10 Pro - AMOLED u prvom planu

Zakrivljeni AMOLED ekran veliki je plus kod modela 10 Pro, a posebnosti nudi i dobra kamera. Nije zakazao niti dizajn, što je struka nagradila...

Krunoslav Ćosić petak, 29. siječnja 2021. u 00:00
Specifikacije
Ekran 6,47” zakrivljeni AMOLED, 1.080 x 2.340
Memorija 6 GB RAM / 128 GB
Procesor Qualcomm Snapdragon 675 (Kryo 460)
Kamera Prednja 24 MP, stražnja 64 + 16 + 5 + 2 MP
Baterija 4500 mAh
Dimenzije i masa 158,5 x 72,4 x 9,2 mm, 177 g
DOJAM Wow efekt odmah se osjeti, a to potvrđuju i nagrade 2020 iF Design i 2020 Red Dot. Ugrađene su solidne hardverske specke (6/128 GB), a procesor je srednje jakosti. Edge Bar na boku podsjeća nas na Samsungov, a veliki plus je dostupnost Netflixa u HDR10 (ne nude to mnogi telefoni).

Kod pametnih telefona najbitniji je hardver, bitni su brojevi koji u većini specifikacija trebaju biti što veći (osim kod otvora blende kamere). Na to zatim dolazi stabilan softver te u konačnici dizajn, koji se treba svidjeti određenoj populaciji. I još vam preostaje modelu dati neki naziv. Iako telefone nazivamo različitim nazivima iz svemira, iksperijama, ajfonovima, u konačnici svi oni imaju najčešće nepamtljivu oznaku, sastavljenu od brojeva i slova. TCL je sve to odlučio pojednostaviti, iako i njihov model ima takvu oznaku – T799H, no modeli imaju vrlo mali broj znakova u nazivu. Nedavno smo u Bugu testirali TCL 10 L, a taj model ima oznaku 10 Pro. Time je sve rečeno. Pripada seriji 10 (nedavno je predstavljena nova serija 20 za 2021. godinu), a oznaka Pro znači da se obraća profesionalcima, koji znaju što žele.

Četiri kamere posložene su u neuobičajen linearni raspored, zajedno s dvije LED bljeskalice
Četiri kamere posložene su u neuobičajen linearni raspored, zajedno s dvije LED bljeskalice

Dodate li modelu dozu mističnosti, ne samo kroz naziv boje Mist (zamagliti), nego to i zaista učinite s kućištem, tada imate izglede privući pozornost daleko veće skupine ljudi. Kad pogledamo u stražnju stranu TCL-a 10 Pro, zaista se čini kao da je zeleno staklo zamagljeno. Nazivi modela telefona uglavnom asociraju na nešto, ali TCL je ovdje to uspio i vrlo realno dočarati. Nijansa zelene boje predivna je, presijava se pod svjetlom, a pod nekim kutovima odlazi u smjeru crne boje. Vrlo efektno! Na stražnjoj su strani ostali vjerni dizajnu svojeg prvog telefona, kojim su ušli u područje pametnih telefona – TCL Plex imao je horizontalni postav trostruke stražnje kamere, uz dvije LED-ice, koje su smještene na rubove tih kamera. Sada se na stražnjoj strani nalazi šest krugova, da ne kažemo rupica, unutar kojih se nalaze četiri senzora, s ukupno 87 milijuna piksela. Kamera, dakle, pruža sve što i većina kamera u posljednje vrijeme (široki kut, makro, dubinu), ali ima i ono nešto što nemaju drugi. Standardno se na ekranu promatra scena koju snimamo, ali TCL je kroz svoj UI omogućio da se (prema želji) ta scena istodobno može gledati na tri različita načina.

Ravnalo, koje se može uključiti kao sistemska aplikacija, zgodan je i jedinstven softverski dodatak
Ravnalo, koje se može uključiti kao sistemska aplikacija, zgodan je i jedinstven softverski dodatak

FullHD+ AMOLED ekran od 6,47 inča vrlo je velik, pa zašto ga ne iskoristiti, sigurno je nekome tamo palo na pamet. Na vrhu ekrana nalazi se original onoga što se snima, u sredini je širokokutna, a pri dnu se odmah nudi videozapis koji poboljšava nisku razinu osvjetljenja. Zatim dodirnemo kadar koji nam u tom trenutku najviše odgovara, a da ne moramo ništa zumirati ili razmišljati. Na izbor se unutar sitne trakice s opcijama, iznad virtualne tipke za okidanje, nude još super noćni način rada, portret, ali i usporedni, zaustavljanje kretanja, snimanje s dugom ekspozicijom, super makro te mogućnost snimanja u PRO načinu, u kojem trebamo imati neko predznanje o fotografiji. Ili samo naslijepo pogađati. Postoji još jedan način rada, a to je High pixel, u kojem se iskorištava svih 64 megapiksela na senzoru te se tada dobije ogromna fotografija od oko 15 megabajta (9.280 x 6.944 piksela) s nekoliko informacija, poput žarišne duljine, vremena ekspozicije, ISO razina, omjer bijele. Uobičajeno se snima sa 16 megapiksela, pri čemu su fotografije oko 5 megapiksela. U opcijama se još može odabrati snimanje u različitim omjerima (1:1, 4:3, 16:9 i puni zaslon u omjeru 19,5:9), nudi se AI kao pomoć, a u konačnici rezultat je vrlo dobar. Uz otvor blende od f/1.8, dobro se snalazi u izuzetno lošim uvjetima svjetla, dok u dobrim uvjetima kamera poprilično briljira. Briljira i ekran zakrivljen na rubovima, uz dodatni izbornik koji izlazi sa samog ruba ekrana. TCL je poznati proizvođač ekrana, i sigurno je za sebe napravio najbolje što zna.

TCL 10 Pro

  • AMOLED ekran
  • Dizajn i izrada kućišta
  • Dodatne mogućnosti kamere
  • Optički senzor ispod ekrana
  • Sklisko kućište
Cijena 3.270 kn Prikaži sve cijene Ustupio: TCL
Bug 339 veljača 2021.