Things - Moderna to-do platforma

Organizacija zadataka i vremena oduvijek je prioritet, kako na privatnoj, tako i na poslovnoj razini, pa je logično da u toj kategoriji aplikacija ima mnogo gotovih rješenja. Things je platforma koja je ekskluzivna za cijeli Appleov ekosustav, a također, dostupna je od prvog dana iPhonea, sada već davne, 2007. godine.

Luka Manestar nedjelja, 12. ožujka 2023. u 13:12
Specifikacije
Tip: Platforma to-do
Operacijski sustavi: Apple macOS, iOS, iPadOS, watchOS
Dojam: Ako ste Appleov korisnik, i želite kvalitetno pratiti svoje kratkoročne ili dugoročne zadatke, ne trebate tražiti dalje.

Svi oni koji su bili u mainstreamu događaja koji je doslovno okrenuo IT i naše živote naglavačke 2007. godine, znaju da je ono što je uslijedilo nakon toga, otvorilo nove horizonte na razini developmenta, hardvera, servisa i aplikativnih rješenja. Jasno, govorimo o pojavi prve generacije iPhonea.

Nedugo nakon tog događaja, priča je poprimila nove okvire otvaranjem AppStorea, koji i dan-danas obara sve rekorde kad je riječ o broju novih aplikacija, od onih jednostavnih, do AAA igara. Naravno, najveći postotak te rastuće biblioteke imaju aplikacije koje spadaju u kategoriju productivity. Tu će se svakako sada, nakon 15-tak godina, naći svega, pa je koji put i poprilično teško u moru svih mogućih vrsta aplikacija izabrati baš nešto što odgovara ukusu, potrebama i željama.

Od prvog dana, na operacijskom sustavu iOS nije postojala aplikacija za vođenje neke to-do liste, pa čak ni bilježaka, što je jasno omogućilo kreativcima i developerima način kako ostaviti svoj trag i postaviti se kao autoritet u novorastućoj Appleovoj okolini. Vrlo vjerojatno je tim stopama mali skromni tim iz Stuttgarta na jugu Njemačke počeo, kada su 2008. objavili svoju verziju aplikacije Things.

Plasirana kao to-do rješenje, ekskluzivno za iOS i iPhone uređaje, aplikacija Things već je u alfa verziji imala puno pobornika, a uspjeh se nastavio nizati objavom svake nove inačice. 2009. godine osvojila je svoju prvu Appleovu nagradu Design Award. U pobjedničkom tonu, i na krilima svojeg uspjeha, nepune tri godine kasnije izlazi Things 2, koji u 2012. godini biva izabran za Editors' Choice od Applea, kao i App Store Best of 2012. Kao šlag, na kraju iste godine Things ulazi i u App Store Hall of Fame. Ni aktualna verzija 3 nije izbjegla okititi se kojom nagradom, pa je tako 2017. godine pokupila još jednu Appleovu nagradu Design Award.

Nije sve u izgledu

Iako je estetski Thing vrlo ugodna aplikacija, svojom evolucijom tijekom verzija, vidljivo je da se pazilo na taj appleovski izgled, no o ukusima se ne razgovara, pa da vidimo što, osim dizajna, Things može ponuditi. Svoje početke krojio je na iOS platformi, ali tim Cultured Code koristio je svaku priliku, izmjenu i novinu koju je Apple objavio, kao moguće poboljšanje za svoju aplikaciju. Zbog toga Things trenutačno radi na svim Appleovim sustavima izuzev tvOS-a, što znači – imali iPhone, iPad, Watch ili Mac, Things vam može pomoći u uvođenju reda među rastućom gomilom tekućih i predstojećih zadataka i projekata. Bitno je spomenuti da je aplikacija na platformi iPad imala podršku za vanjsku tipkovnicu te miša od prvog dana, kada su te značajke bilo dostupne svim korisnicima.

Stage Manager (iPadOS 16) – Novi način rada s više prozora omogućuje prikaz više istodobnih Thingsovih prozora
Stage Manager (iPadOS 16) – Novi način rada s više prozora omogućuje prikaz više istodobnih Thingsovih prozora

Neki će sigurno možda prigovoriti za solidnu cijenu aplikacije na svim odabranim platformama, no mišljenja sam da se svakako isplati. Kao korisnik koji je koristio to rješenje od njegova početka, mogu reći da i dan-danas ne razmišljam o korištenju niti jednog drugog, kada je riječ o organizaciji dnevnih zadatka. Platforma je, naravno, zaokružena i sinkronizacijskim mehanizmom, posebno onim koji je izveo tim Cultured Code, i za njega ne koristi nikakve javne komercijalne cloud servise. Inicijalno to nije bio slučaj, pa je nekada bilo potrebno konfigurirati sync između svih uređaja preko Dropboxa ili sličnih rješenja. Srećom, to je bilo samo privremeno rješenje, dok developeri nisu završili rad na vlastitom syncu, koji i dan-danas vrlo brzo i transparentno radi u pozadini. Usudio bih se reći, točno onako kako bi čovjek i očekivao u slučaju korištenja jedne Appleove aplikacije.

Svojim minimalističkim, gotovo spartanskim izgledom, Things krije puno funkcija koje dolaze prirodno prilikom njegova korištenja. Osim jednostavnog dodavanja taskova, drag & drop opcija, tagova, ponavljajućih taskova, i mnogih drugih opcija, ono najvažnije je to da se sve operacije jednako izvode na svim operacijskim sustavima. Unificirani princip vidljiv je na svakom koraku, a ako se koristi, primjerice, na iPadu i Mac računalu, ta granica skoro nestaje (pogotovo u slučaju korištenja prije spomenute tipkovnice).

Značajke i trikovi

S korisničke strane, Things se trudi biti vrlo informativnim, ali na uredan i jednostavan način. Zamišljen je da se koristi kao daily aplikacija, prije svega unosom svih mogućih taskova, koje nakon toga raspoređujemo po područjima ili već definiranim projektima. Prebacivanje pojedinih zadataka iz jednog područja u drugo, naravno, moguće je, kao i drag and drop prioriteti unutar njega.

Jedna od velikih prednosti aplikacije je i pogled Today, u kojem se nalaze svi taskovi koji su danas na rasporedu, neovisno u kojem projektnom području se nalaze. Taj pogled ima i integraciju s iOS-vim kalendarom, pa će svi rođendani i ostali unosi u kalendaru biti opcionalno vidljivi ako to želimo.

Rad s više odvojenih prozora moguć je ne samo za prikaz, već i za međusobnu interakciju. Trebamo nešto s jednog popisa prebaciti na drugi? Nema problema...
Rad s više odvojenih prozora moguć je ne samo za prikaz, već i za međusobnu interakciju. Trebamo nešto s jednog popisa prebaciti na drugi? Nema problema...

Neovisno u kojem pogledu se nalazili, točnije kojeg područja, globalni search alat vjerojatno je jedan od najkorisnijih i najjačih značajki. Dozvoljava pretraživanje apsolutno bilo kojeg objekta (područja, projekta, to-do, tagova, itd.) jednostavnim unosom bilo kakvog teksta, od naslova, opisa ili dijela web-adrese, pa do tagova. Poziv polja pretraživanja na mobilnim platformama moguće je izvesti laganim povlačenjem s vrha prozora, dok na desktop verziji jednostavno možemo započeti unosom vrijednosti koju tražimo, bez prethodnog postavljanja kursora u polje za pretraživanje. Osim globalnog pretraživanja, moguće je izvesti i pretraživanje konkretnog teksta, kao, primjerice, dugog materijala unutar tijela jedne to-do poruke. Dakle, vidljivo je da je veliki naglasak na izvršavanje taskova, dok njihova organizacija i pretraživanje spadaju u drugi plan, i korisnik se može pouzdati da će search engine odraditi taj posao. Težak posao oko indeksiranja, pretrage i popratih operacija, nevidljive su za korisnika, i djeluju krajnje trivijalno, a opet vrlo moćno, točno onako kako to obično i biva. Jednostavno za korisnika, znači vrlo vjerojatno kompleksne operacije u pozadini, i to je upravo nešto što je prisutno na puno mjesta unutar aplikacije Things.

Ako se vidite najviše na desktop strani spektra, Things nudi i multi-window način rada, što otvara prostor za prikaz više pojedinih područja s određenim taskovima, bez potrebe prebacivanja iz jednog u drugo, ili nepotrebnog pretraživanja. Također, svaki prozor može prikazati samo aktualne zadatke bez dodatnih opcija, pa će fokus na njih biti bolji bez skretanja pozornosti na ostale kategorije.

Jezik Markdown poslužit će za isticanje teksta, ovisno o njegovoj namjeni
Jezik Markdown poslužit će za isticanje teksta, ovisno o njegovoj namjeni

Još jedna relativno nedavna novina (kraj 2021.) je i podrška za jezik Markdown. Ako niste upoznati s tim pojmom, ukratko, omogućuje pisanje i prezentaciju bogatog i formatiranog teksta, koristeći obični tekst editor. Uz pomoć pisanja posebnih znakova prije i poslije teksta, moguće je, primjerice, naglasiti riječ, napisati je u kurzivu i slično. S obzirom na to da Things unutar prostora tijela podsjetnika za to nema alate, pri unosu veće količine teksta, može sve izgledati jednolično i suhoparno. Upravo podrška Markdown rješava taj problem.

Kao primjer, ako koristite Things za podsjetnik ubacivanja nekog kôda, sigurno će biti preglednije ako imate mogućnost konkretno ga prikazati kao code snippet, a ne kao običan tekst. Jezik Markdown treba savladati, no sigurno će se isplatiti naučiti ga, kako bi pomogao u jasnijem i preglednijem unošenju i prezentiranju sadržaja koji želimo. Dodatno, Markdown je vrlo popularan i koristi se gotovo na svim blog, kao i wiki platformama, pa uloženo vrijeme neće biti nužno "bačeno" samo na Things.

Widgetsi svugdje oko nas

Kao brza i informativna aplikacija, Things u potpunosti podržava i widgete zasnovane na iOS-u, odnosno macOS-u. Krajem prošle godine, dolaskom novih inačica tih operacijskih sustava, kao i ponešto novih uređaja (kao, primjerice, Apple Watch Ultra), Things se prilagodio novim izmjenama. Sada je moguće na lock screenu imati bilo koju listu zadataka, no uz izradu višestrukih ekrana, svaki može sadržavati razne kombinacije listi, uz prezentaciju nekolicine widgeta. Možda i najbolji feature te promjene je mogućnost dodavanja velike "plus" ikone, pomoću koje trenutačno otvaramo aplikaciju i započinjemo unos novog zadatka.

Na svim platformama Things uvodi korištenje widgetsa. Organizacija radne površine prema mjeri korisnika
Na svim platformama Things uvodi korištenje widgetsa. Organizacija radne površine prema mjeri korisnika

Izmjene također prate i prilagodbu aplikacije na novi format uređaja, pa tako i prije spomenuti Ultra sat prikazuje Things u punom sjaju, zahvaljujući boljem i većem ekranu.

Shortcuts – brže, jednostavnije i moćnije

Kad se već spominju posljednje verzije operacijskih sustava, konkretno macOS Ventura te iPad/iOS 16, vrijedi napomenuti i adaptaciju još nekolicine značajki. One na njima podižu produktivnost, ali također i na platformi Things, koja ih uvodi kao dio svojeg radnog tijeka. Konkretno – Stage Manager i poboljšani rad s nativnim shortcuts sustavom.

Uvođenjem novih devet akcija moguće je kreirati nove zadatke, udvostručavati ih, uređivati, kao i slati kompleksne upite prema bazama, i slično. Jednom riječju, veliki uspjeh za automatizaciju, a sve to ide na novu razinu ako se uključi i Siri. Galerija shortcuta bogatija je i za nekolicinu već pripremljenih Thingsovih kratica, pa će tu biti ponešto za svakoga, čak i ako nemate "žicu" za slaganje neke kompleksnije procedure. Rad na iPadu, a pogotovo s tipkovnicom, definitivno proširuje mogućnosti korištenja cjelokupnog rješenja, pa tako i platforme Things. Stage Manager doveo je desktop-class način rada, kada govorimo o višestrukoj prezentaciji prozora na jednom ekranu. Kao što je već spomenuto, platforma može raditi nativno s više prozora, pa je sada moguće i način rada u macOS-u koristiti na tablet uređaju, bez ikakvih problema.

Podsjetnici i ponavljanja

Podešavanje vremenskih podsjetnika za one zadatke koje jednostavno ne smijemo propustiti
Podešavanje vremenskih podsjetnika za one zadatke koje jednostavno ne smijemo propustiti

Biti u tijeku sa svim zadacima dovoljno je naporno čak i zbog korištenja zadane aplikacije kao što je Things. Zbog toga obavijesti i podsjetnici igraju veliku ulogu u cjelokupnom rješenju. Za svaki zadatak moguće je postaviti rokove (deadline), kao i ponavljajuće podsjetnike, koji su izuzetno korisni ako imamo potrebu za obavljanjem istih zadataka ciklički. Primjer, recimo, bio bi ponavljajući zadatak uplate parkirališne pretplate jednom mjesečno.

Povrh te funkcije, imamo i mogućnost konfiguracije podsjetnika za zadatak, ako želimo upravo to. Kombinacijom podsjetnika i ponavljajućih zadataka, rijetko kada dogodit će se da ćemo nešto zaboraviti. Ako to primijenimo korak dalje, najbolji uređaj, kada su u pitanju podsjetnici, jest Apple Watch i njegove taktilne vibracije. Sve obavijesti, podsjetnike, pa čak i widgete, moguće je konfigurirati, a zbog toga, za veliku većinu brzih operacija, njih će biti moguće odraditi upravo preko sata. Zatvaranje zadatka te snooze, dvije su funkcije koje se najčešće i koriste kada je u pitanju aplikacija takve vrste, a jednim pritiskom na sat, sve tekuće zadatke možemo riješiti ili prolongirati bez hvatanja telefona ili tableta.

Zaokružena cjelina

Mnogo je slučajeva u kojima se Things dokazuje kao izuzetno multiplatform rješenje. Uz unificirani izgled, hrpu mogućnosti, pa do iskorištavanja gotovo svih novih mogućnosti Apple OS-a, tim Cultured Code zaista se trudi pojednostaviti naše živote i uvesti red. Kao njemački vlak, aplikacija radi vrlo stabilno i brzo, a ako se pojave neki problemi, developeri promptno reagiraju u njihovu rješavanju.

Ako bi trebalo možda navesti neki "nedostatak", bila bi to zatvorenost prema Appleovu sustavu, no to je opet izbor kompanije i stav koji se nije promijenio posljednjih 15-tak godina, pa se može očekivati da će tako i ostati. Korisnici učestalo traže podršku za Android i sustave s Windowsom, pa čak i web-pristup, no osim zahvale za korištenje platforme i ponavljanja njihova stajališta, ništa novo se ne događa. Ono što je sigurno, a ne glasina, jest novi Things v4, koji se s nestrpljenjem očekuje. No, kao i dosad, Culture code detalje i pojedinosti drži za sebe, bez velike "pompe", pa nije previše poznato što stiže, niti kada, a na posljednje pitanje, developeri u stilu Blizzarda, uvijek odgovaraju s "when it's done". Ostaje onda pričekati i vidjeti kako će Things evoluirati, a ako aktivno tražite jedno zaokruženo Appleovo rješenje koje će uvesti red u nered zadataka, Things neće razočarati.

Kakva bi to bila aplikacija kad ne bi podržavala dark mode?
Kakva bi to bila aplikacija kad ne bi podržavala dark mode?

Things

  • Elegantno,
  • brzo i bogato to-do rješenje
  • Radi isključivo na Appleovim platformama
Mogućnosti 8
Vrijednost za novac 8
Ukupno 8
Cijena macOS 49.99 USD, iOS 9.99 USD, iPadOS 19.99 USD Ustupio: Cultured Code

 

 

Bug 365 travanj 2023.