Trust GXT 833 Thado - Beskrajno tiha, beskrajno jeftina

Vidjeti novu gejmersku membransku tipkovnicu danas je prava rijetkost, a vidjeti membransku TKL tipkovnicu, jednako je čudu, no one postoje. One zaista postoje!

Daniel Lučić subota, 28. kolovoza 2021. u 08:00

Jednostavna i kompaktna, ova je tipkovnica oku ugodna i na stolu zauzima vrlo malo mjesta, no upravo zbog toga, ali i niske cijene, ne nudi napredne mogućnosti ni dodatne tipke

Specifikacije
Izvedba TKL, ISO (UK)
Tip Membranska
Pozadinsko osvjetljenje Više zona unaprijed definiranih boja
Dimenzije 359x135x40 mm
Vrsta priključka USB
Kabel 1,5 m
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrlo dobra i vrlo jeftina membranska tipkovnica za igrače

Većina igrača koji traže novo tipkalo ovih se dana okreće mehaničkim tipkovnicama. Razlog je jednostavan – osim što su dugotrajnije, danas ih možemo kupiti za prihvatljiv novac. Niža cijena čini ih privlačnijima, no neupitno je da još uvijek postoji prostor za membranske tipkovnice, koje su u pravilu znatno jeftiniji odabir. Jedna takva tipkovnica Trustov je model GXT 833 Thado, koji nas nije iznenadio samo činjenicom da se radi o nestandardnoj TKL tipkovnici, već i zato što je na njemu doista zabavno tipkati.

Trust GXT 833 Thado u slobodnoj prodaji košta samo 149 kuna. Za taj novac dobiva se tenkeyless membranska tipkovnica s ISO rasporedom tipki, jednostavnog i kompaktnog dizajna, koja je oku i prstima podjednako ugodna. Ova tipkovnica načinjena je od kvalitetne plastike montirane na aluminijsku bazu. Tipkovnica pod prstima djeluje mnogo kvalitetnije nego što njena cijena daje naslutiti, a taj dojam dodatno pojačava izostanak bilo kakvog zveckanja ili pucketanja, koje se ne pojavljuje čak ni kad prstima brzo prelazimo preko tipki. Na donjoj strani tipkovnice nalaze se četiri malene gumene nožice, koje osiguravaju stabilnost na podlozi, te fiksni plastični nosač na gornjoj strani, koji tipkovnicu drži pod nagibom. Nažalost, taj je nagib prilično velik, pa tipkovnica traži nešto navikavanja za vrijeme kojeg bi mogla umarati zapešća i prste prilikom duljeg tipkanja.

Na bazi tipkovnice nalazi se vrlo velik plastični nosač, zbog kojeg tipke stoje pod velikim nagibom i mogu umarati prste i zapešća
Na bazi tipkovnice nalazi se vrlo velik plastični nosač, zbog kojeg tipke stoje pod velikim nagibom i mogu umarati prste i zapešća

Ovo je vrlo jednostavan uređaj, pa se na njemu, osim osnovnih, ne mogu pronaći nikakve dodatne tipke. Za upravljanje multimedijom zadužene su alternativne zadaće dodijeljene funkcijskim tipkama, kojima pristupamo korištenjem tipke Fn. Na isti način možemo upravljati osvjetljenjem, podešavajući mu intenzitet i uzorak ponašanja. To osvjetljenje podijeljeno je na zone unaprijed definiranih boja, i nije osobito fleksibilno, no zahvaljujući nisko postavljenoj maski, izgleda elegantnije od mnogih rješenja na membranskim tipkovnicama, osiguravajući tipkama dojam kao da lebde u zraku. GXT 833 Thado ne koristi driver i potpuno radi na principu plug & play. Nema podršku za napredne funkcije, poput snimanja makro naredbi ili podešavanja korisničkih profila, no to joj, s obzirom na cijenu, nećemo uzeti za zlo.

Ranije smo spomenuli kako je raspored tipki na ovoj tipkovnici ISO, no valja spomenuti kako se radi o ISO 101/104 varijanti, kakva se koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ta varijanta ISO rasporeda koristi nešto drugačiji Enter, sa širom donjom stranom, te Backspace, čija je veličina ista kao ostalim standardnim tipkama. Slovo Ž smješteno je u prvi, numerički red, pa tipkanje na hrvatskom jeziku iziskuje određeno vrijeme navikavanja, pogotovo jer hrvatski znakovi na kapicama nisu ispisani.

Osvjetljenje postoji, no nije fleksibilno, možemo mu podešavati samo intenzitet i prebacivati se između dva načina rada
Osvjetljenje postoji, no nije fleksibilno, možemo mu podešavati samo intenzitet i prebacivati se između dva načina rada

Iako je tipkovnica membranska, na njoj nije teško pisati. Otpor koji pruža tek je nešto veći od otpora kakav pružaju mehanički prekidači smeđeg tipa, a sličan je i taktilni odaziv, što je dobra stvar. Testovi na stranicama TypingTest.com pokazuju da smo na toj tipkovnici tek marginalno sporiji nego na uobičajenoj uredskoj, što je više nego dobar rezultat. Najbolje od svega, tipkovnica je vrlo tiha.

Doista je impresivno da tako jeftin uređaj može biti tako kvalitetno napravljen. Da nije vrlo nakošene baze i neobičnog rasporeda tipki, bezrezervno bismo je preporučili svima koji traže izuzetno jeftino tipkalo. Ovako se “samo” radi o odličnom odabiru za korisnike kojima te karakteristike neće smetati.

Trust GXT 833 Thado

  • Vrlo dobra kvaliteta izrade
  • Cijena
  • Baza tipkovnice stoji pod prevelikim kutom
  • Neobičan raspored tipki
Cijena 149 kn Prikaži sve cijene Ustupili: Elipso | Svijet medija
Bug 346 rujan 2021.