Xiaomi Mi AirDots - Povoljne i izrazito kompaktne

Xiaomijeve TWS slušalice karakterizira vrlo dobar omjer cijene i mogućnosti. Radi se o povoljnom i vrlo zanimljivom odabiru za korisnike koje primarno zanimaju naglašeno kompaktni, diskretni modeli

Davor Šuštić ponedjeljak, 30. ožujka 2020. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 5.0
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC
Deklarirano trajanje baterije Do 4 h (slušalice) + dodatnih 12 h (kutijica)
Konektor Micro-USB
Jamstvo 2 godine

Opise Xiaomijevih uređaja nerijetko započinjemo objašnjavanjem njihova naziva, a ni ovaj neće biti izuzetak. Naime, na kutiji ovih slušalica stoji natpis “Mi True Wireless Earbuds Basic”. Riječ “AirDots” također je navedena, ali sitnim slovima. Upišete li u Google “Mi AirDots”, dobit ćete barem tri različite verzije naizgled istih slušalica. Jedne od njih su bijele i imaju dodirne kontrole – to nisu ove koje opisujemo. Također ćete naletjeti na “Redmi AirDots”, koje su crne i za upravljanje koriste fizičke tipke. Potonje su zapravo identične slušalicama koje su nam pristigle na test, samo što se naziv Redmi AirDots koristi za kinesko, a Mi True Wireless Earbuds Basic za globalno tržište. Za svaki slučaj, navodimo i punu oznaku modela, kako ne biste pogriješili prilikom kupnje: TWSEJ04LS.

Zašto se toliko trudimo? Zato što se, zahvaljujući cijeni od samo 300 kuna, radi o jednima od najisplativijih TWS slušalica koje novac može kupiti. To osobito vrijedi za korisnike kojima je stalo do što kompaktnije i diskretnije izvedbe slušalica i kutijice za prenošenje, odnosno punjenje baterije. Mi AirDots u tom smislu zaista oduševljavaju te se ubrajaju među najsitnije modele na testu. U tom smislu, nadilaze ih samo Samsung Galaxy Buds. Kutijica za punjenje malo je uža i malo deblja od kutije šibica, pa je također lako prenosiva.

Iako posve plastične, slušalice su čvrsto sklopljene, ali i otporne na znoj i kišu (rejting IPX4). Oblik i izrazito mala masa čine ih iznimno udobnima, a izostanak dodatnih stabilizatora ne utječe na čvrstoću u ušima – ne pokazuju nikakve tendencije nehotičnom ispadanju. Isporučuju se s tri seta silikonskih umetaka za uši, različitih veličina.

Minimalističke, izrazito kompaktne slušalice prati isto takva kutijica. Puni se preko Micro-USB konektora
Minimalističke, izrazito kompaktne slušalice prati isto takva kutijica. Puni se preko Micro-USB konektora

Kao što smo već spomenuli, vanjske stranice kućišta mogu se pritisnuti. Tvrdoća tih tipki dobro je pogođena pa ih nije naporno koristiti kada su slušalice u ušima. Jedan pritisak bilo koje tipke pokreće i pauzira glazbu te odgovara na telefonske pozive, a dvostruki pritisak pokreće glasovnog asistenta. Prebačaj pjesama i reguliranje glasnoće zvuka obavljaju se na mobitelu – te radnje Xiaomi nije dodijelio tipkama, što smatramo jednim od malobrojnih nedostataka ovih slušalica. Mikrofoni za telefoniranje i klafranje s glasovnim asistentom iznenađujuće su dobri i ostaju sasvim upotrebljivima čak i u nepovoljnijim okolinama.

S obzirom na zaista kompaktne gabarite, očekivali smo da baterija slušalica neće potrajati više od tri sata, ali to joj ipak polazi za rukom – autonomija iznosi oko četiri sata, a punjenje u kutijici traje sat i pol. Kutijica ima bateriju kapaciteta 300 mAh te baterije u slušalicama (43 mAh) tripu može napuniti. Njeno punjenje traje dva sata. Obavlja se preko Micro-USB konektora.

Kvaliteta zvuka još je jedan aspekt u kojem Xiaomijeve slušalice nude više no što bi se za traženi novac moglo očekivati. Premda zvučnu sliku ne bismo nužno nazvali pomno izbalansiranom, prije svega zato što su basovi poprilično naglašeni, zvuk Mi AirDotsa mnogim će korisnicima biti vrlo privlačan. Grmljavina basa ipak nije tolika da bi dolazilo do gušenja vokala i instrumenata; srednjetonsko područje zvuči zadovoljavajuće čisto i detaljno. Malo je pojačan i prijelaz sa srednjih na visoke frekvencije pa pojedini vokali znaju zazvučati sibilantno, ali zauzvrat je posve eliminiran doživljaj mutnosti i zatvorenosti prezentacije.

Tko ne može razvući budžet na više od 300 kuna, neće ostati razočaran ovim slušalicama. Za isti novac dostupan je i TaoTronicsov model SoundLiberty 53 Wireless, a koji ćete odabrati, ponajviše će ovisiti o tome na koju razinu kompaktnosti slušalica ciljate, zato što se u tom aspektu one drastično razlikuju.

Xiaomi Mi AirDots

  • Natprosječna kvaliteta zvuka s obzirom na cijenu
  • Dobri mikrofoni za telefoniranje
  • Izrazito kompaktna, minimalistička izvedba slušalica i kutije
  • Udobne za nošenje
  • Vrlo povoljan omjer uloženog i dobivenog
  • Micro-USB konektor za punjenje
  • Glasnoća zvuka i prebacivanje pjesma ne mogu se izvesti preko kontrola na slušalicama
Kvaliteta zvuka 6
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 300 kn Prikaži sve cijene Ustupio: H2 Shop