.debug 2019

U zagrebačkom Algebra Labu, 12. i 13. prosinca 2019. godine, održala se prva velika developerska konferencija .debug u organizaciji Buga, koja je okupila preko 60 vrhunskih predavača iz Hrvatske i svijeta

Sandro Vrbanus petak, 27. prosinca 2019. u 22:40

Prva developerska konferencija .debug u dva je dana u Zagrebu okupila preko 900 developera, stručnjaka i općenito posjetitelja, poslovnih partnera i ljudi iz hrvatskog IT sektora. Svi oni imali su prilike u tri odvojene dvorane i tri “tracka” (nazvanih #devslife, #techtrends i #hardcore) poslušati jedno od čak 49 predavanja i tri panel-rasprave, na kojima su uživo mogli vidjeti i čuti neka od vrhunskih imena domaće i svjetske developerske scene.

Jedno od većih otkrića konferencije bio je njezin voditelj Ivan Jelušić. Našim čitateljima vjerojatno je poznat kao suosnivač osječkog startupa Orqa, koji je svojim najboljim FPV naočalama na svijetu pobijedio na Idea Knockoutu 2018., osvojio Las Vegas 2019., te nedavno dobio nagradu CESAwards za najboljeg osnivača startupa u Europi. Inspirirani, duhoviti i opušteni Jelušić maestralno je odradio ulogu voditelja i nije se moglo primijetiti da to radi prvi put u životu.

Konferenciju su pred nekoliko stotina gledatelja otvorili direktor .debuga Dragan Petric, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu Boris Drilo, te član uprave Algebre Hrvoje Balen.

Bugovac Dragan Petric posjetiteljima je najavio mnoga iznenađenja, kao i prikaz mnogih globalnih prilika i projekata na kojima se može raditi ako se ostane u Hrvatskoj. Boris Drilo naglasio je kako se teleoperateri u sve većoj mjeri otvaraju prema korisnicima te da zbog toga već sada raste udio softvera u poslovanju, odnosno da telekomi sve više postaju IT tvrtke. Hrvoje Balen spomenuo je manjak developera na tržištu, zbog čega u Algebri velik broj kolegija već sada izvode isključivo na engleskom jeziku te tako privlače sve više stranih studenata.

Od nove mobilne platforme do razvoja karijere

Keynote predavanje prvoga dana bilo je rezervirano za Huawei. Njihova voditeljica odjela Mobile Cloud Services Business Justyna Jaworska održala je predavanje “A New World for Your App”, u kojem je predstavila ekosustav Huawei Mobile Services i najavila da će u njemu uskoro biti prisutno top 100 aplikacija koje Hrvati koriste.

Drugi dan keynote predavanja održali su Maja Bilić i Luka Abrus. Maja je trenutačno na poziciji Global Programatic Ads Lead u Googleovom njujorškom uredu. Govorila je o razvoju svoje karijere i ključnim odlukama koje su je od malenog ureda u Zagrebu dovele na ovo radno mjesto. Luka je suosnivač svjetski poznate digitalne agencije Five, a s posjetiteljima .debuga u motivacijskom je predavanju podijelio svoja iskustva i greške koje je učinio kao mladi IT-jevac, a koje su isto tako zaslužne za to gdje se on i njegova kompanija danas nalaze.

Nakon toga publika je mogla mijenjati dvorane i birati predavanja, što prema vlastitim preferencijama prema raznim developerskim trendovima i tehnologijama, što prema tome gdje je manja gužva – a to, posvjedočit će mnogi, nije bilo tako jednostavno kao što zvuči. Izniman interes pobudila su predavanja iz #techtrends i #hardcore dvorana, a koja su održali predstavnici CROZ-a, Includea, Hrvatskog Telekoma i drugih partnera, no ništa manje nisu bila posjećena niti ona na kojima su svoja iskustva i znanje dijelili freelance developeri. Gdje god da ste bili krenuli, tražilo se mjesto više. Napomenimo i to da je .debug posebnu pozornost posvetio rodnoj raznolikosti pa je među predavačima bilo preko 20% žena, a nije ih nedostajalo niti u publici.

Paneli o aktualnim temama

Prvu panel-raspravu na .debugu moderirao je Petar Štefanić. O tematici naplate vlastitog rada i znanja, radu preko paušalnih obrta, ugovora o radu i u svim drugim kombinacijama raspravljali su Alan Sumina, osnivač Nanobita, Tajana Barančić, predsjednica udruge CISEx, Luka Abrus, suosnivač Fivea, te Hrvoje Balen, član uprave Algebre.

Drugi panel za temu je imao “Život prije, za vrijeme i nakon kodiranja”. Pod vodstvom našeg Olega Maštruka svoje su životne priče ispričali Tomislav Grubišić (CEO Degordiana, Bornfighta i Mediatoolkita), Mihaela Smadilo (direktorica Odjela ljudskih resursa za podršku poslovanju u HT-u), developer Luka Kladarić te Sven Marušić, bivši developer koji se danas bavi surfanjem – ali ne po webu, već po valovima Jadranskog mora.

Zaključni panel drugog dana bavio se strancima koji su došli živjeti i raditi u Hrvatsku. O tome zašto su se odlučili na takav potez svjedočili su Frederic Nin iz Hrvatskog Telekoma, Tyler Hayward iz CROZ-a te Aleksey Grushihin iz Infobipa. Ugostio ih je osnivač Shifta Ivan Burazin, i sam povratnik u Lijepu našu.

Developeri na adventu

Povrh predavanja svi posjetitelji mogli su se družiti u posebnom “Adventu na .debugu” koji je na 750 m2 ponudio 19 jedinstvenih adventskih “kućica” vodećih domaćih tehnoloških kompanija. Sve one na svojim su štandovima nudile hranu, piće, zabavne igre i hands-on iskustva s vlastitim proizvodima i uslugama. Onima, pak, koji su na .debug došli u potrazi za novim poslom ili promjenom karijere, nudila se i jedinstvena prilika izravnog kontakta s predstavnicima njihovih možebitnih budućih poslodavaca, a sve u opuštenoj adventskoj atmosferi, uz miris kuhanog vina na svakom koraku.

Za opuštanje nakon prvog dana .debuga svi su posjetitelji s akreditacijama mogli navratiti i u Bikers Beer Factory, gdje je održan Bugov božićni tulum. Uz finger food i besplatna pića do kasnih noćnih sati, developeri i IT-jevci su uz živu glazbu čak tri benda pokazali da se znaju i dobro zabaviti – no, ne i pretjerati jer ih je u petak čekao drugi zanimljiv dan predavanja, panela i druženja na .debugu.

Partneri i sponzori

Advent na .debugu

Generalni pokrovitelj .debuga bio je Hrvatski Telekom, partner u organizaciji Algebra, a sponzori .debuga bili su CROZ, FIVE, Huawei, Microblink, Trikoder, Zagrebačka banka, Addiko banka, Amodo, Erste banka, GlobalLogic, Include, Infoart, Infobip, Infokorp, Nanobit, Privredna banka Zagreb, Photomath, SPAN i Sysbee.

Addiko banka
Addiko banka
Visoko učilište Algebra
Visoko učilište Algebra
Amodo
Amodo
CROZ
CROZ
Erste banka
Erste banka
Five
Five
GlobalLogic
GlobalLogic
Na štandu Hrvatskog Telekoma moglo se pojesti, popiti, odmoriti, igrati, družiti, ali i pronaći posao u najvećem domaćem telekomu
Na štandu Hrvatskog Telekoma moglo se pojesti, popiti, odmoriti, igrati, družiti, ali i pronaći posao u najvećem domaćem telekomu
Infoart
Infoart
Infokorp
Infokorp
Microblink
Microblink
Nanobit
Nanobit
Nescafe
Nescafe
Privredna banka Zagreb
Privredna banka Zagreb
Include
Include
Photomath
Photomath
Span
Span
Trikoder
Trikoder
Zagrebačka banka
Zagrebačka banka

Kakvi su to blokovi?

EverBlock Systems u praksi

Nisu samo partneri konferencije i njihova hrana i piće izazivali pozornost na adventu na .debugu, već su to činili i sasvim jedinstveni, nikad prije u Hrvatskoj viđeni izložbeni štandovi, sastavljeni od EverBlock System blokova (https://www.everblocksystems.com/) koji podsjećaju na velike šarene Lego kockice. Ne treba posebno isticati da su i izlagači i posjetitelji bili oduševljeni ovim atraktivnim i kreativnim rješenjem.

PREDAVAČI

Ovako su predavači .debuga izgledali u žaru pričanja tijekom svojih iznimno zanimljivih nastupa…

Party

Večer prvog dana .debuga bila je rezervirana za druženje, glazbu i ples. Za atmosferu su se pobrinuli Trnje Live Acoustic, The Plagiators & Cry Babies, a ni besplatno piće nije odmoglo…

Bug 326 siječanj 2020.