Besplatna izložba o povijesti robotike u Zagrebu

Izložba "Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva" bavi se konceptima robota i robotičkih objekata, od potpuno funkcionalnih i precizno dizajniranih pa sve do nespretnih izvedbi

Sandro Vrbanus petak, 25. listopada 2019. u 14:00

Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona – Zagreb Makerspace organiziraju izložbu "Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva" koja se otvara u ponedjeljak, 28. listopada s početkom u 20 sati.

Ova izložba bavit će se različitim konceptima robota i robotičkih objekata, od potpuno funkcionalnih i precizno dizajniranih robota do nespretnih izvedbi koje kroz humor propituju granice i smisao robotičke funkcionalnosti.

Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga, a ulaz je slobodan

"Robotika Mechanika" predstavlja presjek pionirskih klasika robotike iz nedavne povijesti sve do današnjih robota nastalih u okviru maker i DIY kulture. Savršenstvo (kako god ga tumačili) i greška polaznice su koje unutar širokog spektra omogućuju velike izražajne mogućnosti koje slijedi i sam narativ postava izložbe. Svako prototipiranje sastoji se od niza pokušaja i pogreški. Stoga svaki inovator i kreativac ima pravo na grešku i nevješt izum, jer se upravo iz greške rađaju lucidna rješenja, kažu organizatori.

Uradi-sam robotika

Svjedočeći razvoju umjetne inteligencije, automatizaciji kućanstava i proizvodnje, zatim upotrebi robota od strane vojne industrije te sofisticiranih strojeva velike preciznosti, robotika sve više ulazi u svakodnevne dramatične medijske rasprave o opstanku civilizacije. S druge strane, uradi-sam i maker scena počinju stvarati uređaje koji potvrđuju kako je moguće koristiti robotiku na edukativan, društven i umjetnički afirmativan način.

 

Radiona u ponedjeljak, 28. listopada u 20 sati otvara izložbu Robotika Mechanika - od pogreške do savršenstva' u...

Posted by Radiona on Wednesday, October 23, 2019

U usporedbi sa savršenim robotičkim objektima, njihovim operativnim zadacima i logikom djelovanja, posljednjih godina javljaju se autori koji na humorističan način preispituju granice pogreške i apsurda robotičke radnje, kreirajući narative pokušaja i pogrešaka kao obrasce normalnosti dovodeći sam postupak prezentacije, s valjanom argumentacijom, na razinu kazališta apsurda.

Pokušaji i pogreške

Izložba predstavlja kolekciju retro robota kao jednu stranu osi, te se po istoj suptilno kreće prema drugoj strani gdje se nalaze roboti i robotičke instalacije edukatora, umjetnika i makera kao odraz današnjeg doba. Ovime se želi u istom prostoru prezentirati različite poglede na robotiku te prototipiranje istih.

Radovi na izložbi "Robotika Mechanika" tematiziraju spomenute aspekte – objekti savršenih putanja i kretanja, gipkih pokreta, instalacije automatiziranih radnji, elektronička bića i njihovi strahovi. Svi oni preispituju koncept pokušaja, pogreške i prihvaćanja nesavršenosti.