Biste li pristali da vam robot uzima bris nosa?

Južnokorejski institut za strojarstvo i materijale KIMM izradio je robota za uzimanje briseva čija je namjena eliminirati izravan osobni kontakt pacijenta i liječnika

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u 17:00

Iz Južne Koreje, s tamošnjeg instituta za strojarstvo i materijale Korea Institute of Machinery & Materials (KIMM), a koji funkcionira pod Ministarstvom znanosti i ICT-a, dolazi novi izum kojem je cilj eliminirati izravan osobni kontakt liječnika i pacijenata u procesu uzimanja brisa iz nosa. Naravno, robotski je pomagač liječnicima nastao uslijed potrebe za fizičkim distanciranjem zbog sprječavanja prijenosa koronavirusa, a služi upravo za uzimanje uzoraka iz gornjih dišnih puteva u svrhe testiranja prisutnosti virusa SARS-CoV-2.

Robot nije automatiziran, već prima inpute izravno od onoga koji obavlja prikupljanje uzorka. Medicinsko osoblje tako pred sobom ima "joystick", odnosno precizni kontroler robotske ruke, kao i ekran na kojem vidi sve što se pred robotom događa.

I liječnici mogu raditi od kuće

Udobno se smjestite, robot će vas uskoro sondirati
Udobno se smjestite, robot će vas uskoro sondirati

Nešto dalje, robot u svojoj ruci ima jednokratni štapić za uzimanje brisa koji, sukladno naredbama dobivenima od stručne osobe za komandama, na traženi način precizno umeće u nos ili usta pacijenta. Kontroler omogućava upravljanje položajem, kretanjem, pa čak i snagom kojom se sonda umeće u nosnu šupljinu, što povećava preciznost i sigurnost postupka. Tako se bris nosa ili grla može uzeti na daljinu, pa u teoriji liječnik može biti proizvoljno udaljen od pacijenta prilikom ovog zahvata.

Uz pomoć ove tehnologije liječnici mogu, dakle, obaviti svoj posao na propisan i siguran način, a da ne dođu u kontakt s potencijalno zaraženim osobama. Osim prijenosa fizičkih komandi na robotsku ruku, sustav omogućava i dvosmjernu video i audio komunikaciju između liječnika i pacijenta, pa i jednima i drugima olakšava proceduru.

Inovatori se nadaju kako će korištenje ovakvih rješenja značajno smanjiti mogućnost prijenosa bolesti COVID-19, ali i ostalih zaraznih bolesti u bolnicama u kojima će u upotrebi biti ovakvi roboti. Napominju da su uređaji cjenovno pristupačni i dovoljno maleni da mogu biti korišteni u raznim uvjetima i na svim lokacijama gdje je to potrebno.

Anketa Glasanje do 13.7.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: