Izrađen robot koji manje-više uspješno guli banane

Japanski robot spretnih ruku naučio je oguliti bananu bez da je zdrobi, a znanstvenici ovaj doseg predstavljaju kao korak ka robotima koji će moći pomagati ljudima u svakodnevnim zadacima

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. ožujka 2022. u 16:56

Na sveučilištu u Tokiju tim japanskih je znanstvenika izradio spretnog robota koji je u stanju imitirati pokrete ljudske ruke. Njegove sposobnosti prikazali su projektom koji je inače zahtjevan za robotske ruke, jer zahtijeva i određenu spretnost, nježnost i snagu istodobno – govorimo, naime, o guljenju banane.

Manipuliranje mekim predmetima robotima je inače velik izazov, jer moraju biti kalibrirani tako da ih dovoljno čvrsto uhvate, bez da ih oštete. Istodobno moraju svoje pokrete prilagođavati obliku predmeta, koji u slučaju voća može značajno varirati. U ovom pothvatu znanstvenici su se poslužili dvama robotskim rukama koje imaju robotske "prste", sposobne imitirati pokrete ljudskih ruku.

I nježan i snažan

Potom su prionuli na podučavanje – proveli su čak 811 minuta navodeći robotske ruke vlastitim rukama, učeći tako stroj da primi i uspješno oguli bananu. Na temelju tog skupa podataka strojno je učenje razvilo vlastite algoritme za guljenje banane u devet koraka: od uzimanja banane sa stola, hvatanja vrha drugom rukom te guljenja kore u nekoliko faza, uz okretanje banane kako bi sve bilo uspješno i bez uništavanja voća.

U testiranjima ovaj je sustav bananu uspješno ogulio u 57% slučajeva, a u prosjeku mu je trebalo manje od 3 minute za jednu bananu. Iako stroj za guljenje banana vjerojatno neće pronaći komercijalnu primjenu u ovom obliku, znanstvenici kažu da je istraživanje poput ovog važno za prenošenje ljudskih pokreta i procesa na strojeve kroz proces strojnog učenja, uz relativno kratko inicijalno treniranje.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi