Najmanji humanoidni robot na svijetu rad je učenika iz Hong Konga

Guinnessova knjiga zabavnih i bizarnih rekorda od ovoga je mjeseca bogatija za novog rekordera. Tim učenika iz Hong Konga tamo se upisao sa svojim najmanjim funkcionalnim humanoidnim robotom

Sandro Vrbanus utorak, 27. veljače 2024. u 07:15

U knjizi koja bilježi zabavne i ne uvijek pretjerano korisne rekorde od ovoga mjeseca stoji i rekord jednog tima učenika iz Hong Konga. Oni su službeno postali Guinnessovi rekorderi sa svojim najmanjim humanoidnim robotom na svijetu.

S visinom od samo 141 milimetra novi je rekorder za 11,3 milimetra niži od dosadašnjega, koji je bio djelo Zaina Ahmada Qureshija iz Pakistana. Učenici Aaron Ho Yat Fung, Isaac Zachary To, Justin Wang Tou Duong i Ngo Hei Leung uspješno su zadovoljili Guinnessove kriterije za funkcionalnog robota. On je morao biti u stanju pomicati ramena, laktove, koljena i kukove te biti sposoban za dvonožno hodanje.

Kako bi sve to uspjeli upakirati u tako malo tijelo robota, učenici su dizajnirali cijelog robota, pa potom naručili servo motore, koji će ga pokretati. Tvornica motora proizvela je posebne motore prema njihovim specifikacijama. U robota ih je ugrađeno ukupno 16, a njima se upravlja putem kontrolne ploče, također izrađene samo za potrebe ovog robota-rekordera. Sve pokreće malena 7,4-voltna litij-ionska baterija.

Rekorderi s Guinnessovim certifikatom
Rekorderi s Guinnessovim certifikatom

Tijelo robota načinjeno je od akrilnih ploča i djelomično 3D ispisano, a sve to nastalo je u školskom robotičkom laboratoriju. Kontrolna ploča i baterija ugrađene su u tijelo, tako da je robot "bežičan" – a njime se može upravljati tipkama na leđima ili putem mobilne aplikacije, kako bi izvršavao programirane zadatke.