Natjecanje robotskih slikara

Održano je natjecanje 2018 RobotArt u kojem se za nagrade od ukupno 100 tisuća dolara borilo 19 ekipa sa svojim umjetničkim djelima koje su naslikali roboti

Sandro Vrbanus srijeda, 18. srpnja 2018. u 12:00

Otvoreno natjecanje RobotArt, koje se ove godine održava po treći put, privuklo je čak 19 ekipa iz cijeloga svijeta koje su prijavile umjetnička djela – točnije, slike koje su naslikali roboti. Osnovni zadatak ovogodišnjeg natjecanja bio je prikazati robota koji može slikati umjetnička djela koja se mogu prodati kupcima, a ciljevi samog natjecanja su unaprijediti umjetnu inteligenciju, procesiranje slika i robotiku, te primjenjivati tehnologiju na kreativne načine.

"Umjetnička djela" koja su prijavljivana na natjecanje mogla su biti originalna, ili pak reprodukcije i interpretacije drugih djela, a prihvaćali su se svi oblici robotskog slikanja i sve slikarske tehnike.

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja, 2018 RobotArt, bio je umjetnik Pindar Van Arman koji je dobio 40.000 dolara za svoj koncept CloudPainter – robota koji je u stanju slikati raznim slikarskim tehnikama, a koristi robotske ruke, strojno učenje, te umjetnu inteligenciju kako bi kreirao razne slike, poput ovih u priloženoj galeriji.

Osim CloudPaintera na natjecanju je viđeno još mnoštvo zanimljivih robotskih slikarija, od kojih neke možete pogledati u drugoj galeriji ispod ovog teksta.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi