Novinarima će na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pića posluživati robot

U medijskom centru u Pekingu, gdje će se od ovoga tjedna održavati Zimske olimpijske igre, za šankom će, umjesto barmena, raditi robotska ruka sposobna složiti koktel u samo 90 sekundi

Sandro Vrbanus srijeda, 2. veljače 2022. u 17:13

Ovoga tjedna počinju Zimske olimpijske igre, čiji domaćin je Peking, a organizatori su unaprijed najavili kako planiraju na razne načine pokušati smanjiti međuljudske kontakte kako bi koliko-toliko obuzdali širenje koronavirusa i smanjili njegov utjecaj na normalno održavanje Igara. Jedan od načina na koji će se smanjiti interakcija među ljudima, u ovom slučaju novinara i osoblja, jest uvođenje "birtijske robotske ruke".

Robot koktel majstor

U medijskom centru u Pekingu, gdje će se okupljati velik broj svjetskih novinara, umjesto barmena za šankom će raditi posebno dizajnirana i programirana robotska ruka. Ona je u stanju posluživati alkoholna i nealkoholna pića, raditi s bocama, čašama i dozatorima, a može zamiješati i poslužiti koktel po narudžbi – za samo 90 sekundi. Narudžbe će se robotu-šankeru dostavljati putem mobitela, skeniranjem posebnih kodova.

"Robote, daj još jednu pa idemo…"
"Robote, daj još jednu pa idemo…"

Robotovo radno mjesto bit će okrugli šank, opremljen s nekoliko desetaka boca i zalihom čaša. Za slučaj da mu bude potrebna pomoć, određeni broj ljudskih konobara također će biti na raspolaganju.

Osim ovoga, diljem Olimpijskog sela u Pekingu organizatori su pripremili niz drugih robota, zaduženih za logistiku, dezinfekciju, pripremu ili pak dostavu hrane – sve kako bi sportaši bili što sigurniji u pandemijskim uvjetima.

Kako izgleda robotizirana priprema koktela, pogledajte u priloženom videu.