Robot na mlazni pogon spreman je za prvi let u visine

Stručnjaci Talijanskog instituta za tehnologiju opremili su humanoidnog robota s četiri mlazna motora koji bi iRonCubu trebali omogućiti da poleti i sigurno manevrira u zraku

Mladen Smrekar subota, 18. prosinca 2021. u 06:00

Nakon četiri godine priprema, iRonCub, humanoidni robot opremljen s četiri mlazna motora, spreman je ispuniti svoj zadatak: poletjeti u visine. Iza ovog projekta stoje stručnjaci Talijanskog instituta za tehnologiju (IIT), a najnovije vijesti objavit će IEEE Robotics and Automation Letters u svom u siječanjskom izdanju. Na stranicama Instituta objavljen je i popratni video na kojem robot riga vatru iz svojih raketa.

iRonCub je spreman za prvi let
iRonCub je spreman za prvi let

Postoji mnogo praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat, tehnoloških, društvenih i znanstvenih, objašnjava Daniele Pucci, voditelj laboratorija za umjetnu i mehaničku inteligenciju u IIT-u. 

"Zračna humanoidna robotika proširuje zračnu manipulaciju na robusniju i energetski učinkovitiju razinu. Zračna manipulacija često se svodi na kvadrotore opremljene robotskom rukom", kaže Pucci. "Takvi roboti imaju problema s manevriranjem u ograničenom prostoru i letenjem u vjetrovitim okruženjima dok manipuliraju objektom. Dodatna ruka letećeg humanoidnog robota mogla bi uspostaviti kontaktnu točku između robota i okoline i pojednostaviti kontrolu položaja robota."

Postoji niz praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat
Postoji niz praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat

Uz to, ističu talijanski inženjeri, zračna humanoidna robotika koristit će u daljnjem ispitivanju letećih egzoskelete za ljudska bića. Izumitelj mlaznog odijela Richard Browning već je dokazao izvedivost ovih futurističkih egzoskeleta, a projekti kao što je ovaj s iRonCubom pokazuju kako bi se letećim humanoidnim robotima ti procesi mogli ubrzati, bez testiranja ideja i oprema na ljudima. 

Humanoidni robot iRonCub s četiri aktivna mlazna motora
Humanoidni robot iRonCub s četiri aktivna mlazna motora

Upravljanje letećim humanoidnim robotom otvara brojna teorijska i praktična pitanja o manipulaciji, lokomociji, pomoćnoj mlaznoj aktivaciji i posljedicama udara pri slijetanju, upozorava Pucci.

Pred iRonCubom je sljedeći korak, zapravo let. Istraživači se nadaju da će ga uspjeti iskontrolirati. Uspiju li u tome, samo nebo bit će im granica, kaže ekipa s IIT-a.