Robot na mlazni pogon spreman je za prvi let u visine

Stručnjaci Talijanskog instituta za tehnologiju opremili su humanoidnog robota s četiri mlazna motora koji bi iRonCubu trebali omogućiti da poleti i sigurno manevrira u zraku

Mladen Smrekar subota, 18. prosinca 2021. u 06:00

Nakon četiri godine priprema, iRonCub, humanoidni robot opremljen s četiri mlazna motora, spreman je ispuniti svoj zadatak: poletjeti u visine. Iza ovog projekta stoje stručnjaci Talijanskog instituta za tehnologiju (IIT), a najnovije vijesti objavit će IEEE Robotics and Automation Letters u svom u siječanjskom izdanju. Na stranicama Instituta objavljen je i popratni video na kojem robot riga vatru iz svojih raketa.

iRonCub je spreman za prvi let
iRonCub je spreman za prvi let

Postoji mnogo praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat, tehnoloških, društvenih i znanstvenih, objašnjava Daniele Pucci, voditelj laboratorija za umjetnu i mehaničku inteligenciju u IIT-u. 

"Zračna humanoidna robotika proširuje zračnu manipulaciju na robusniju i energetski učinkovitiju razinu. Zračna manipulacija često se svodi na kvadrotore opremljene robotskom rukom", kaže Pucci. "Takvi roboti imaju problema s manevriranjem u ograničenom prostoru i letenjem u vjetrovitim okruženjima dok manipuliraju objektom. Dodatna ruka letećeg humanoidnog robota mogla bi uspostaviti kontaktnu točku između robota i okoline i pojednostaviti kontrolu položaja robota."

Postoji niz praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat
Postoji niz praktičnih razloga zašto su se talijanski inženjeri upustili u ovaj pothvat

Uz to, ističu talijanski inženjeri, zračna humanoidna robotika koristit će u daljnjem ispitivanju letećih egzoskelete za ljudska bića. Izumitelj mlaznog odijela Richard Browning već je dokazao izvedivost ovih futurističkih egzoskeleta, a projekti kao što je ovaj s iRonCubom pokazuju kako bi se letećim humanoidnim robotima ti procesi mogli ubrzati, bez testiranja ideja i oprema na ljudima. 

Humanoidni robot iRonCub s četiri aktivna mlazna motora
Humanoidni robot iRonCub s četiri aktivna mlazna motora

Upravljanje letećim humanoidnim robotom otvara brojna teorijska i praktična pitanja o manipulaciji, lokomociji, pomoćnoj mlaznoj aktivaciji i posljedicama udara pri slijetanju, upozorava Pucci.

Pred iRonCubom je sljedeći korak, zapravo let. Istraživači se nadaju da će ga uspjeti iskontrolirati. Uspiju li u tome, samo nebo bit će im granica, kaže ekipa s IIT-a.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi