"Uradi sam" marsovski rover po NASA-inim nacrtima

Prema nacrtima NASA-inog JPL-a moguće je od već gotovih kupovnih dijelova sastaviti rover po uzoru na one koji se trenutačno nalaze na Marsu

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. kolovoza 2018. u 06:00

NASA-in Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) pokrenuo je projekt JPL Open Source Rover Project koji bi trebao omogućiti entuzijastima, obrazovnim institucijama i svima drugima zainteresiranima za "maker" kulturu izradu vlastitog marsovskog rovera. NASA je izradila maketu rovera sa šest kotača, ovjesom kakav se koristi na Curiosityju koji trenutačno ordinira po Marsu, a sve je sastavljeno od komponenti koje se mogu bez problema nabaviti.

JPL je dodatno na GitHubu objavio sve što je bilo kojem entuzijastu potrebno kako bi u kućnoj radinosti izradio marsovski "Open Source Rover", od nacrta i uputa za sastavljanje, do ostalih tehničkih detalja i popisa potrebnog materijala i dijelova. "Mozak" vozila čini Raspberry Pi, a kontrolirati ga se može putem Android mobitela, Xbox kontrolera, ili pak na bilo koji drugi način koji svatko može sam isprogramirati.

Naravno, za izradu ovakvog modela rovera potrebne su i određene vještine poput obrade metala, lemljenja, sastavljanja elektronike, te poznavanja programiranja – pa bi iz toga razloga ovo mogao biti izvrstan edukativni projekt. Sve potrebne dijelove može se kupiti ili izraditi ručnim alatima, a poželjno je na raspolaganju imati 3D pisač i laserski rezač.

U NASA-i procjenjuju da bi za kupnju sastavnih dijelova i materijala potrebnih za izradu modela trebalo biti dovoljno oko 2.500 dolara. Detalje o izgledu i načinu funkcioniranja modela možete provjeriti na interaktivnoj stranici projekta – na kojoj je čak moguće i virtualno "provozati" jedno ovakvo vozilo.