Završnica FIRST LEGO League održava se ove subote u Zagrebu

Ove se godine natjecanje FIRST LEGO League provodi u 110 država, a jedna od njih je i Hrvatska. Završnicu svi mogu doći pogledati u prostorijama FER-a ove subote u Zagrebu

Matej Markovinović četvrtak, 21. travnja 2022. u 10:20

Hrvatski robotički savez (HROBOS) organizira FIRST LEGO League, ekipno STEM natjecanje za djecu između 9 i 16 godine, koje se ove godine provodi u čak 110 država svijeta.

Na natjecanje dolazi 21 ekipa iz cijele Hrvatske, s tri do 10 članova, odnosno oko 160 djece. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Cargo Connect“, kojom se potiče djecu da razmisle kako teret putuje svijetom i mogu li kako pomoći da njihov paket koji su naručili stigne brže i u jednom komadu. Svoje će istraživačko-inovativne radove demonstrirati na susretu uživo.

Osim toga, radili su i na dizajnu te programiranju LEGO Mindstorms i LEGO Spike Prime robota - i sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adria regije u Sloveniji, a imaju i mogućnost sudjelovanja na online svjetskom natjecanju u Australiji.

Ocjenjivači i suci na ovom natjecanju profesori su fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet strojarstva i brodogradnje) i Algebre, učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje će natjecatelji dobiti od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, ali i u izboru budućeg zanimanja.

Završnica ovogodišnje sezone održat će se u subotu, 23. travnja 2022. godine, između 8:15 i 17 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. HROBOS poziva sve zainteresirane da im se ove subote pridruže na završnici ovog natjecanja mladih robotičara.