ASUS i ROG predstavili nove monitore na CES-u 2022

ASUS i ROG su na CES-u najavili svoju najnoviju liniju monitora za igrače, kreativne profesionalce, mobilne poslovne korisnike, zaposlene koji rade od kuće i studente koji se educiraju na daljinu

Denis Arunović utorak, 18. siječnja 2022. u 06:00

Asus je na CES-u predstavio priličan broj novih monitora, kako u ROG gâmi za igrače, tako i u seriji ProArt za grafičke profesionalce. Evo i pregleda modela: 

ROG Swift 360Hz PG27AQN NVIDIA e-sports monitor

ROG Svift 360Hz PG27AKN NVIDIA G-SYNC monitor za e-sports sa NVIDIA Reflex tehnologijom ima 360-hercni 1440p ekran ultra-responzivno natjecateljsko iskustvo igranja. Temeljen je na IPS panelu nove generacije s dvoslojnim naponskim driverom kojim se postiže glađi prijelaz između frameova

PG27AQN je NVIDIA G-SYNC ekran koji nudi super glatke vizualne efekte i brži odziv sa promjenljivim overdriveom — tako da je savršen za one koji se natječu u e-sports igrama. Također uključuje NVIDIA Reflek Analyzer za mjerenje end-to-end sistemske latencije kada je uparen s NVIDIA Reflex mišem.

PG27AQN uključuje tehnologiju visokog dinamičkog opsega (HDR) i tvornički je unaprijed kalibriran na Delta E < 2 točnost boja za izuzetno vjeran prikaz. Na kraju, korisnicima nudi bogate mogućnosti povezivanja, uključujući tri HDMI 2.0 porta, DisplaiPort 1.4 i USB hub.

ROG Swift OLED PG42UQ i PG48UQ

Opseg ROG Swift OLED uključuje i 42-inčni Swift OLED PG42UK i impresivni 48-inčni Swift OLED PG48UK, tj. prve OLED monitore za igranje na svijetu koji imaju premaz od mikrotekstura protiv neželjenih odsjaja. Oba ekrana su u stanju da reproducirati 4K sliku uz osvježavanje od 120 Hz i u potpunosti iskoristiti karakteristike OLED tehnologije kao što su kontrastni omjer od 1.000.000:1, vrijeme odziva od 0,1 ms, plus pravu 10-bitnu boju i 98% pokrivenost DCI-P3 spektra boja. Ovi zasloni su također tvornički kalibrirani na Delta E < 2 točnost boja. 

Za razliku od drugih OLED ekrana, monitori ROG Swift OLED serije imaju novi sloj mikroteksture na površini panela za smanjenje odsjaja, omogućavajući onima koji gledaju direktno u monitor da vide preciznije boje na ekranu. Ovi ekrani se također mogu pohvaliti jedinstvenim termičkim rešenjem s prilagođenim hladnjakom i unutrašnjim rasporedom protoka zraka, dizajniranim da optimizira razmjenu topline, održavajući radne temperature ispod 50˚C dok dostižu maksimalnu svjetlinu od 900 nita.

Swift OLED ekrani uključuju HDMI 2.1 FRL koji igračima omogućava punu propusnost od 48 Gb/s uz podršku za 4K sliku pri 120 Hz. Igrači konzola također mogu iskoristiti prednosti tehnologije promjenljive brzine osvježavanja. Pored toga, ovi ekrani imaju niz funkcija povezivanja uključujući dva HDMI 2.1 i dva HDMI 2.0 porta, DisplayPort 1.4 i USB hub.

ROG Swift PG32UQXE

ROG Swift PG32UQXE ​​je mini LED 4K HDR NVIDIA G-SYNC monitor za igre. Temeljen je na 32-inčnom Fast IPS 4K panelu koji se može overklokirati na 160 Hz, ima 10-bitni prikaz boja, Delta E < 2 točnost boja, 97% DCI-P3 palete i do 1.000 nita svjetline. Mini LED tehnologija omogućava lokalno zatamnjenje punog niza (FALD) u 576 zona za isporuku vrhunskog HDR prikaza. PG32UQXE ​​nudi korisnicima niz opcija povezivanja, uključujući DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 i dva HDMI 2.0 porta, plus pet USB portova koji mu omogućavaju da funkcionira kao USB hub. Također, uključuje NVIDIA Reflex Analyzer za mjerenje latencije kada je uparen sa NVIDIA Reflex mišem.

PG32UQXE ​​koristi AUO AmLED tehnologiju. AmLED omogućava precizno podešavanje osvijetljenosti, odnosa kontrasta, boja, brzine osvježavanja i potrošnje energije u stvarnom vremenu na osnovu slika, postižući odlične performanse u igrama, ali u aplikacijama za stvaranje sadržaja. AmLED HDR 1000 stvara visok dinamički odnos kontrasta od 1.000.000:1 i daje žive i jasne slike pod jakim ambijentalnim osvjetljenjem. Panel je kompatibilan s tehnologijom NVIDIA G-SYNC.

ASUS ProArt Display PA169CDV

ASUS ProArt Displai PA169CDV je 15,6-inčni 4K UHD IPS prenosivi monitor koji uključuje Wacom EMR tehnologiju za kompatibilnost s priloženom ProArt olovkom. Napravljen za profesionalne kreativce, nudi odličan 4K prikaz i cilja na DisplayHDR 400 standard. Njegov dizajn uključuje dva postolja za svestranu upotrebu — gornji kickstand lagano naginje PA169CDV da bi bila lakša za crtanje ili skiciranje, dok ga donji podiže do idealnog kuta za upotrebu kao sekundarni ekran.

PA169CDV je PANTONE validiran i verificiran Calmanovim instrumentom, što ga čini prvim prenosivim monitorom koji ima dvostruki certifikat. Tvornički je unaprijed kalibriran na Delta E < 2 točnost boja te ima 10-bitni prikaz boja, 100% sRGB i 100% Rec.709 gamute boja..ProArt Pen koristi Wacom EMR tehnologiju koja pruža prirodan osećaj rukopisa. Lagana olovka nema baterije i kompatibilna je sa ASUS Dial-om, pružajući korisnicima prečice kada rade s podržanim Adobe softverom.

ASUS ProArt Display OLED PA16DC

ASUS ProArt Display OLED PA16DC je 15,6-inčni 4K HDR OLED monitor dizajniran za upotrebu na filmskom setu. Nudi 10-bitni prikaz boja kao i izuzetnu Delta E < 1 točnost boja, pokriva 100% DCI-P3 spektra i ima odnos kontrasta od 1.000.000:1 da bi osigurao najdublju crnu i najsvjetliju bijelu boju.

OLED PA16DC cilja na DisplayHDR 400 True Black specifikaciju i uključuje ASUS Smart HDR tehnologiju koja podržava više HDR formata. Ugrađeni kolorimetar pruža iskustvo kalibracije bez napora kako bi se osigurala dugoročna točnost boja. Ekran može da smanjiti refleksije i uključuje dva različita postolja koja odgovaraju različitim scenarijima.

ASUS ProArt Display PA348CGV

ASUS ProArt Display PA348CGV je 34-inčni, 21:9 4K (3.440×1.440) ekran koji je unaprijed kalibriran za Delta E < 2 točnost boja. Proveren je Calmanom i ima osvježavanje brzine 120 Hz. Ergonomski dizajn omogućava korisnicima da lako podese monitor za bolji kut gledanja. Uključuje tradicionalno postolje za monitor, kao i držač za stol sa C-stezaljkom za korisnike koji žele maksimizirati prostor na stolu. PA348CGV ima DisplayPort, dva HDMI porta i više funkcionalan USB-C port koji osigurava prijenos podataka i isporuku napajanja od 90 vata. Sam monitor također može biti korišten kao USB hub.

ASUS ZenScreen Go MB16AWP

ASUS ZenScreen Go MB16AWP je 15,6-inčni Full HD IPS bežični prenosivi monitor. Ugrađeni Wi-Fi eliminira potrebu za kabelima, omogućavajući korisnicima da streamaju video zapise i filmove sa svojih pametnih telefona ili da sprovode prezentacije preko laptopa ili nekog drugog uređaja. Ima bateriju od 7.800 mAh koja osigurava do 3,5 sati korištenja. Integrirani G-senzor omogućava funkciju automatske rotacije tako što automatski detektira orijentaciju ekrana za prebacivanje između pejzažnog i portretnog režima rada.

ZenScreen Go ima novi dizajn postolja na preklop koji nudi lako podešavanje nagiba kako bi se osigurali udobni kutovi gledanja. Pored toga, uključuje dva USB-C porta, mini HDMI, te priključak za slušalice. Utičnica s navojem od četvrt inča na dnu monitora je kompatibilna sa standardnim postoljima za stativ kako bi se uštedio prostor na radnoj površini.

ASUS ZenScreen Ink MB14AHD

ASUS ZenScreen Ink MB14AHD je 14-inčni IPS panel koji nudi upravljanje dodirom i aktivnu olovku za pisanje. Integrirano postolje omogućava različite scenarije u uredu, kod kuće ili na otvorenom. Olovka podržava Microsoft Pen Protocol (MPP) 2.0 i nudi veoma preciznu osjetljivost na pritisak od 4.096 razina i izuzetno malo kašnjenje za odlično iskustvo pisanja.

ASUS BE24ECSNK

ASUS BE24ECSNK je 23,8-inčni Full HD (1920 k 1080) IPS monitor sa integriranom 2 MP FullHD web-kamerom i mikrofonom, što ga čini idealnim za video konferencije i učenje na daljinu preko Microsoft Teamsa, Webexa, Google Meeta, Zooma ili neke druge slične aplikacije. Ugrađena web-kamera nudi podešavanja nagiba (-10°, +10°) i okretanja (-135°, +180°), omogućavajući korisnicima da da ostanu u kadru, bez obzira na njihov položaj.

BE24ECSNK također ima dvostruke mikrofone sa ekskluzivnom tehnologijom za poništavanje buke koju pokreće umjetna inteligencija koja eliminira skoro svu pozadinsku buku. Pored toga, ugrađena web-kamera uključuje tehnologiju Face Auto Exposure koja automatski otkriva lica i optimizira sliku za bolje iskustvo video konferencija.

Opsežne opcije povezivanja uključuju DisplayPort preko USB-C s napajanjem od 80 vata, DisplayPort ulančavanje, HDMI port, RJ45 za žičnu Ethernet vezu, 4-portni USB 3.2 Gen1 HUB i dva 2-vatna stereo zvučnika. Njegov USB-C port omogućava jednostavno povezivanje s jednim kablom. Također ima ergonomsko postolje podesivo po visini sa okretanjem (±180°), zakretanjem (±90°) i nagibom (–5°~ +35°).