Kako doći do nedostajućeg DLL-a u Windowsima?

Kako doći do ponekog nedostajućeg DLL-a u Windowsima i gdje je ovaj uopće otišao, ako je ikada i bio na disku?

Mario Baksa nedjelja, 3. prosinca 2017. u 14:00

P: Mučim se s problemom “msvcp100.dll is missing…”. Googlao sam, ali nije pomoglo.

O: Takvi problemi obično se rješavaju instalacijom odgovarajućeg Microsoft Visual C++ Redistributable Packagea (u ovom slučaju to je Visual C++ 2010), koji se mogu skinuti s Microsoftovih stranica, obično u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji. Pritom se kod te “bitnosti” gleda na to je li program koji ima problem 32-bitan ili 64-bitan, dakle na 64-bitnu verziju Windowsa vjerojatno biste trebali instalirati obje verzije.

Ako ni nakon instalacije tih paketa program ne funkcionira, onda znači da ih program ne traži tamo gdje bi trebao – u sistemskim (Windowsovim) mapama. U tom slučaju pronađite tu datoteku u mapi c:\Windows\System32 ako je riječ o 32-bitnim Windowsima i iskopirajte je u mapu s programom (tamo gdje se nalazi .exe datoteka programa koji pokrećete).

U slučaju 64-bitnih Windowsa, situacija je malčice drugačija - sad se u podmapi c:\Windows\System32 nalaze DLL-ovi za 64-bitne programe, dočim se DLL-ovi za 32-bitne programe nalaze u mapi c:\Windows\SysWOW64, dakle obratno od onog što biste vjerojatno očekivali. Ovisno o "bitnosti" programa iskopirajte datoteku iz odgovarajuće Windowsove podmape u mapu s programom.

Ne znate li u kojoj mapi se nalazi program, kliknite na prečac (shortcut) desnom tipkom miša (to, dakle, možete učiniti i u izborniku Start) i odaberite (More >) Open file location.