Kako učiniti običnu kiruršku masku učinkovitijom i bolje se zaštititi?

Pronašli smo nekoliko jednostavnih rješenja za učinkovitiju uporabu običnih kirurških maski koja su predstavljena na popularnim platformama TikTok, YouTube i Kickstarter

M. F. srijeda, 29. srpnja 2020. u 18:56

Donosimo tri jednostavne ideje za bolju učinkovitost običnih kirurških maski, pri čemu neke možete primijeniti odmah i to bez ikakvih financijskih izdataka.

Najjednostavnije i najbrže rješenje vezanjem bočnih čvorića

Kanadska stomatologinja dr. Olivia Cui podijelila je na svojem TikTok videu jednostavan trik kojim standardna kirurška maska bolje prianja licu, a time i postaje djelotvornija. Ovaj je video do sada pogledan 3,7 milijuna puta, a u njemu Olivia opisuje kako zatvoriti rupe koje se pojavljuju uz bočne strane maske, i to u svega nekoliko sekundi.

Naime, sve što treba učiniti jest presaviti masku na pola po dužini, svezati čvor od elastičnih trakica sa svake strane što bliže masci, otvoriti masku, ugurati materijal koji se naborao ispred čvorova prema unutra i time se dobiva učinkovitija maska koja bolje prianja licu.

Dr. Cui napominje da je ovaj trik osobito koristan onim osobama koje imaju sitnije lice jer su kod takvih osoba bočne rupe na kirurškim maskama veće.

Ovdje se može pogledati video s praktičnim rješenjem dr. Olivie Cui:

Rješenje s dodatkom gumica iz kućne radinosti

Za ovo je rješenje potrebno nešto malo više truda i jednostavni rekviziti koje imamo u svakom kućanstvu, a rezultat je bolje prianjanje maske i poboljšana djelotvornost.

Najprije je potrebno napraviti lanac od tri obične „kuhinjske“ gumice, potom staviti kiruršku masku na lice, prilagoditi žicu oko nosnog dijela te staviti prethodno napravljeni lanac od gumica na masku i oko ušiju. Gumice se pritom trebaju nalaziti unutar okvira maske, a u konačnici se može napraviti i test nepropusnosti u kojem se rukom prekrije respiratorni dio lica i izdahne se te se tako provjerava propušta li neki dio uz masku i treba li prilagoditi postavljene gumice.

U videu organizacije Fix The Mask opisan je proces postavljanja gumica na kiruršku masku:

Praktično rješenje s Kickstartera

Bivša Appleova inženjerka Sabrina Paseman suosnivačica je organizacije Fix The Mask koja je dizajnirala silikonski steznik Essential Mask Brace. Cijela ideja ponukana je nestašicom N95 maski u bolnicama diljem svijeta i njihovom cijenom zbog koje si ih ne može svatko priuštiti. Maske N95 ne može zamijeniti obična kirurška maska s obzirom na razinu djelotvornosti, ali će steznik Essential Mask Brace pridonijeti da kiruška maska bolje prianjanja uz lice i time postane učinkovitija nego što je bila do sada.

Rješenje sa steznikom Essential Mask Brace tretira se kao dodatak i primarno je namijenjen za javnu prodaju, a ne za medicinsku primjenu.

Prema navodima organizacije Fix The Mask cilj stvaranja ovog silikonskog steznika, koji se jednostavno stavlja preko kirurške maske, jest omogućiti bolje prianjanje maske uz lice, a da pritom ne dolazi do zamagljivanja naočala, pritiskanja ušiju te sklizanja maske s lica. Steznici su napravljeni od izdržljivog silikona i mogu se opetovano koristiti nakon dezinficiranja.

Ovaj se proizvod nalazi na platformi Kickstarter, gdje se može nabaviti po jeftinijoj cijeni nego u regularnoj prodaji. Primjerice, osnovni paket od dva steznika, u kojem se može odrediti veličina steznika s obzirom na veličinu lica, na Kickstarteru košta 28 dolara (oko 178 kuna), ali s podosta visokom cijenom dostave u Hrvatsku koja iznosi 60 dolara (oko 380 kuna). Isporuke proizvoda predviđene su za rujan ove godine.