Licence - Kako do prava na besplatne Windowse?

Licenca vrijedi samo za onaj proizvod/izvedbu/inačicu za koju je namijenjena – licenca za običnu verziju Windowsa neće raditi za osjetno skuplju Pro verziju

Mario Baksa petak, 1. prosinca 2017. u 23:05

P: Kupio sam novi laptop koji ima Linpus, i želim staviti Windowse. Pitao sam prijatelja da mi nabavi key s Dreamsparka, ali je zabunom izabrao Windows 8.1 N Debug/Checked umjesto Windows 8.1 Professional. Budući da je već iskoristio pravo, ne može opet tako uzeti drugi Windows 8, pa me zanima mogu li koristiti key od ove inačice koju je on “kupio” na Windows 8.1 Professional verziji?

O: Isti ključ ne može se koristiti za običnu (premda to bila “N” verzija) i verziju Windowsa Professional. Riječ je tu, između ostalog, i o tome što se radi o Windowsima iz različitih (cjenovnih) kategorija pa je i normalno da nije moguće ključ za jeftiniju verziju iskoristiti za skuplju – tako bi si onda svi mogli nadograditi Windowse na verziju Professional.

Što se tiče legalnosti, zapravo ni ove niste nabavili na legalan način. Mogli biste ih aktivirati, oni bi funkcionirali potpuno normalno u radu, instalirali bi ažuriranja/nadogradnje, no to zapravo ne bi bila legalna licenca jer vi nemate pravo koristiti tuđu licencu dobivenu preko Dreamsparka (servisa koji studentima, učenicima i osoblju akademskih institucija besplatno osigurava Microsoftove operacijske sustave i drugi softver).

Neke se verzije Windowsa mogu kupiti za oko 25 eura preko web-stranica www.kinguin.net, samo što je to siva zona – nije jasno odakle njima ključevi koje prodaju.