Početnica nepovratnog brisanja i oporavka obrisanih datoteka - Uništavanje i oporavak

Za nepovratnim brisanjem datoteka poseže se onda kada se želi osigurati da nitko ne može doći do podataka koji su nekoć bili pohranjeni na disku. Nasuprot tome mogućnost je oporavka obrisanih datoteka, na što se oslanjaju svi oni koji su svoje datoteke pogreškom izgubili. Svaka od tih radnji ima svoje specifičnosti, ograničenja i pravila, a evo kako najbolje osigurati da netko nepoželjan do datoteka ne dođe, i što učiniti onda kada se shvati da je neka datoteka pogreškom obrisana…

Matija Gračanin petak, 28. listopada 2022. u 06:00

Svi oni koji su se našli u prilici da prodaju svoj disk ili možda čitavo računalo, kako bi ga zamijenili novim, obično se zapitaju što će biti s podacima na disku i kako ih sigurno izbrisati da ih osoba kojoj će taj disk ili računalo završiti u rukama ne bude mogla pregledavati. Neki možda žele nepovratno, zbog bilo kojeg razloga, izbrisati samo pojedine datoteke, mape ili tek sadržaj neke mape. Premda se može činiti da je za to dovoljno tek klasičnim načinom izbrisati neku datoteku, možda odvlačenjem u koš za smeće (Recycle Bin) ili klikom na famoznu tipku Delete, u priličnoj su zabludi. Naime, dobro je poznata činjenica da operacijski sustavi zapravo ne izbrišu datoteku onda kada se aktivira radnja brisanja, nego se proces samoga brisanja odvija u više etapa. Ako se datoteka obriše tako da se odvuče u koš za smeće, pritisne se tipka Delete kad je označena, ili se sa skočnog izbornika izabere ista opcija, datoteka će završiti upravo u košu za smeće. Ne samo da u tom trenutku nije obrisana, nego ju je vrlo jednostavno vratiti (samo se pronađe u košu za smeće, klikne desnom tipka miša i izabere opcija Restore).

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Bug 360 studeni 2022.


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi