SATA vs. M.2 - udario junak na junaka

Sučelje SATA3 zapravo ni za što nije idealno – performanse mehaničkih diskova može zadovoljiti i sučelje SATA2, ali je presporo za dio SSD-ova

Mario Baksa subota, 21. travnja 2018. u 12:00

P: Za HDD kažu da je SATA2 dovoljan, kako nema potrebe za boljim, a za SSD kažu da koristi SATA3 jer ima bolju propusnost pa se može iskoristiti pun potencijal SSD-a. M2, naravno, ima još bolju propusnost, no pojavili su se SSD-ovi koji mogu iskoristi taj potencijal.

Je li teoretski moguće upariti dva SATA kabela da rade kao 1, recimo dva kabela na jednom SSD-u? U smislu da se udvostruči brzina prijenosa?

O: SATA2 dovoljan je za mehaničke diskove, no to ne znači automatski da je SATA3 dovoljan za SSD-ove. Štoviše, SATA3 koči brže SSD-ove, odnosno neki od njih ni ne mogu postići maksimalnu brzinu za koju su sposobni upravo zato što su spojeni na SATA3, a ne na PCI Express preko M.2 konektora. Sučelje SATA3 zapravo ni za što nije idealno – performanse mehaničkih diskova može zadovoljiti i sučelje SATA2, ali je presporo za dio SSD-ova.

Dakle, sučelje SATA3 usko je grlo za brže SSD-ove (500 i kusur megabajta po sekundi) pa mnogi razmišljaju o SSD-ovima koji se spajaju preko M.2 konektora, nažalost ne poznajući prirodu tog konektora. M.2 nije protokol, nego je to samo konektor koji SSD-u može dati pristup do 4 kanala PCI Express sabirnice, SATA sabirnici i USB sabirnici. Znači, nije poanta M.2 sam za sebe, nego PCI Express sabirnica, koja je dovoljno brza da je ni brzi SSD-ovi ne mogu zagušiti kad se koriste četiri kanala.

Stoga treba biti vrlo pozoran pri odabiru M.2 SSD-a – ako je riječ o M.2 SSD-u koji se spaja preko SATA sučelja na M.2 konektoru, taj SSD neće ostvariti potencijalno moguće performanse. Umjesto njega mogli ste kupiti i obični SATA3 SSD, ako nije u pitanju bio prostor u kućištu. Procijenite što vam više financijski odgovara te uzmite u obzir i to da SATA SSD-ovi koji se spajaju preko SATA kabela u pravilu dolaze s metalnim kućištem koje pomaže hlađenju uređaja.

Ako ste zagrizli za performanse, onda ćete ciljati na M.2 SSD (ili na SSD u formi PCI Express kartice), ali obavezno morate paziti na to da nema oznaku SATA, nego da je označen kao NVMe (Non-Volatile Memory Express), te da ima oznaku PCIE GEN3 X4, jer upravo takvi SSD-ovi u kombinaciji s četiri kanala PCI Express sabirnice imaju raspoloživu najveću propusnost. Postoje i SSD-ovi koji se spajaju na dva kanala PCI Express sabirnice, koji im daju nešto višu propusnost nego SATA sučelje, no ipak dosta manju nego kod četverokanalnog NVMe sučelja. Naravno, i M.2 konektor na matičnoj ploči mora vam podržavati 4-kanalno spajanje na PCI Express sabirnicu – na nekim pločama M.2 konektori koriste samo 2 kanala, što znači da 4-kanalni M.2 SSD utaknut u takav konektor ne bi disao punim plućima (ali bi radio, i to dosta bolje nego da je u pitanju SATA SSD). Usput rečeno, teoretska propusnost SATA3 sučelja je 6 Gbit/s (0,75 GB/s), PCIe x2 oko 16 Gbit/s (2 GB/s), a PCIe x4 oko 32 Gbit/s (4 GB/s).

Što se tiče drugog pitanja – čak i kad bi postojali razdjelnici za podatkovne SATA kabele (nismo ih nigdje uočili), preko takvog razdjelnika ne bi bilo moguće spojiti jedan SSD na dva SATA porta na matičnoj ploči. Stvar je u tome da se preko SATA kabela odvija izravna dvosmjerna komunikacija između SSD-a (ili mehaničkog diska) i SATA kontrolera na matičnoj ploči. Preko jednog para žica SATA kontroler šalje naredbe i podatke spojenom SATA uređaju, a preko drugog para žica prima podatke od uređaja. Tu nema mjesta za treći uređaj.