Što izabrati za drugi disk u laptopu – HDD ili SDD?

Prijenosnici s M.2 utorom koji su došli sa SSD-om u njemu omogućavaju laku nadogradnju dodatnim SATA uređajem, no je li tada bolje odabrati mehanički disk ili uređaj s Flash memorijom?

Mario Baksa četvrtak, 24. rujna 2020. u 06:00

PROBLEM

Nabavio sam novi laptop (Lenovo Y540), koji je došao s 512 GB SSD M.2 diskom pa je ostalo mjesta za još jedan disk. Iz starog laptopa imam 1TB HDD i 256 GB Samsung Evo 840 SSD, koji je bio odličan u smislu brzine. Jedan disk sigurno ću ubaciti u laptop, ali pitanje je koji. Ima li smisla imati dva SSD-a u laptopu? Praktički ovaj stari SSD bi imao funkciju pohrane + neke instalacije eventualno, dok HDD samo funkciju pohrane.

Konačno pitanje je, isplati li se više ubaciti SSD kao drugi disk ili HDD? U svakom slučaju, onaj disk koji ostane (izvan laptopa) bit će eksterni.

ODGOVOR

Kod starijih prijenosnika koji nemaju M.2 utor situacija je potpuno drugačija. Takvi prijenosnici u pravilu su dolazili s mehaničkim diskom, što je često značilo relativno dobar kapacitet za pohranu, ali i sporost, te povećana osjetljivost prijenosnika, s obzirom na to da su mehanički diskovi u radu vrlo osjetljivi na udarce ili padove. Padom cijena SSD-ovima povećala se učestalost malokapacitetnih SSD-ova u jeftinim prijenosnicima.

M.2 utor na matičnim pločama prijenosnika puno znači, jer omogućuje kombiniranje brzog SSD-a za sistemski disk te vam onda na mnogim takvim prijenosnicima ostane slobodno prazno mjesto za SATA uređaj

U oba slučaja situacija je bila daleko od idealne – ili ste imali velik kapacitet i sporo čitanje i zapisivanje kod diska, ili ste imali mali kapacitet i brzo čitanje i zapisivanje, te mnogo responzivniji sustav zbog vrlo kratkog vremena pristupa podacima na SSD-u.

Kod takvih prijenosnika, koje mnogi ljudi još uvijek koriste, danas se ti problemi mogu riješiti na dva načina: kupnjom SSD-a većeg kapaciteta, ako vam je potreban veći kapacitet i OK vam je dati novac za to, ili kupnja SATA ladice koja se stavlja umjesto optičkog pogona, pa u tu ladicu stavite velikokapacitetni mehanički disk ili malokapacitetni SSD ako vam treba brzina čitanja i pristupa podacima, pa da onda imate najbolje od svega – brzinu SSD-a te kapacitet i nisku cijenu po megabajtu kod HDD-a.

U vašem slučaju, s obzirom da prijenosnik ima M.2 utor te da se u njemu nalazi sistemski SSD, situacija je mnogo jednostavnija – što vam se isplati učiniti, ovisi isključivo o tome treba li vam zaista veći kapacitet u tom prijenosniku. Ako vam treba velik kapacitet, ugradite mehanički disk. Ako ne treba, onda je SSD bolje rješenje, jer SSD nema pokretnih dijelova pa je fizički izdržljiviji i pouzdaniji.