Napokon: Apple Music stigao u Hrvatsku!

Nakon višegodišnjeg iščekivanja od sinoć je Appleova glazbena usluga dostupna korisnicima u Hrvatskoj po cijeni od 44,99 kuna mjesečno uz prvih 6 mjeseci besplatno

Sandro Vrbanus utorak, 21. travnja 2020. u 09:18

Korisnici iPhonea i drugih Appleovih uređaja u Hrvatskoj (ali i Androida, usput rečeno)   – napokon jedna izvrsna vijest za vas. Apple je od 20. travnja aktivirao dostupnost svoje glazbene streaming usluge Apple Music za Hrvatsku, nakon višegodišnjeg iščekivanja i situacije u kojoj smo bili jedina zemlja EU u kojoj nisu svi Appleovi servisi bili dostupni.

O ovome su, podsjetimo, ranije ove godine u Davosu navodno bili razgovarali premijer Plenković i Tim Cook, no za sada ne znamo koliko je taj razgovor imao utjecaja na ovakav rasplet situacije.

Prvih 6 mjeseci besplatno

Nakon jučerašnje objave da je Apple Music stigao i u preglednike korisnici iz Hrvatske primijetili su da se sada i njima nudi besplatnih 6 mjeseci Apple Musica, pa smo to i sami isprobali. Pokazalo se da je istina: Apple Music može se aktivirati na pola godine besplatnog probnog korištenja, a nakon toga mjesečna će pretplata iznositi 44,99 kuna.

Moguće je odabrati i "obiteljski" plan u kojem na istoj pretplati glazbu može slušati do 6 članova obitelji. Cijena za ovu opciju je 69,99 kuna mjesečno.

Zanimljivo, aktivacija ove usluge prošla je bez velikih najava ili službenih priopćenja – samo je potiho lansirana i omogućena vlasnicima Apple ID-a iz Hrvatske. Na stranicama podrške sve upute za Apple Music dostupne su i na hrvatskom jeziku.

Na dobitku i regija

U međuvremenu je Apple objavio i službeno priopćenje kojim najavljuje dostupnost novih usluga diljem svijeta. Osim Hrvatske, naše čitatelje će možda interesirati i da je Apple Music od sada dostupan i u Sjevernoj Makedoniji. Ostatak naše regije (Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija) napokon je dobio službenu podršku za App Store, a s njime i pristup ostalim redovnim Appleovim uslugama poput iClouda, Podcasta i Apple Arcadea.

Apple Music trenutačno nudi oko 60 milijuna pjesama, među kojima, primijetili smo, ima i onih domaćih izvođača.

Nadopuna: U poslijepodnevnim satima na Twitteru se povodom dolaska Apple Musica u Hrvatsku oglasio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Napisao je da mu je drago vidjeti pozitivan rasplet događaja nakon sastanka s Timom Cookom u Davosu: