Googleovi automobili od danas ponovno snimaju Hrvatsku za Street View

Servis Google Street View putem svojih će automobila ažurirati fotografije brojnih gradova u Hrvatskoj u 360 stupnjeva, kao i cesta i autocesta u svim hrvatskim županijama za Google Maps

Sandro Vrbanus utorak, 9. travnja 2024. u 12:16

Automobili servisa Google Street View ovog se proljeća vraćaju u Hrvatsku. Tijekom sljedećih mjeseci obilazit će mnoge gradove i ceste diljem zemlje, a cilj njihove vožnje bit će ažuriranje fotografija na servisu Google Street View. U ovom valu bit će načinjene nove snimke gradova kao što su Zagreb, Korčula, Pula, Šibenik, Vukovar, Đakovo, Vis, Slavonski Brod, Split i Dubrovnik te brojni drugi, cesta i autocesta u svim hrvatskim županijama na Google kartama.

Iz Googlea napominju da su svjesni kako se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, kao i da ponekad prirodne katastrofe ostave svoj trag, pa fotografije treba redovito ažurirati. Nove fotografije pomoći će korisnicima da se još bolje orijentiraju i lakše planiraju putovanja. Street View pokazuje ulice te kulturno i nacionalno naslijeđe u 360 stupnjeva.

Google i dalje u tom procesu snimanja štiti privatnost građana, pa tako svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada pomoću posebne tehnologije. Ona zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih fotografija koje možete prijaviti pritiskom na tipku "Report a problem" u donjem lijevom kutu fotografije.

Vožnja će u novom ciklusu snimanja po hrvatskim cestama započeti 9. travnja, a više informacija o Street View usluzi i tome gdje trenutačno njihovi automobili voze može se pronaći ovdje.