Microsoft OneDrive dobio AI Copilot integraciju i novi dizajn

Ovim ažuriranjem Microsoft želi upravljanje datotekama učiniti jednostavnijim, bržim i pametnijim. Hoće li u tome uspjeti s trećom generacijom OneDrivea saznajte u nastavku

Tomislav Stanković petak, 6. listopada 2023. u 07:50
📷 Image: Microsoft
Image: Microsoft

OneDrive je od svojeg lansiranja do danas prošao dug put i postao puno više od isključivo prostora za pohranu datoteka. Dijeljenje datoteka i suradnja postali su središnje iskustvo koje OneDrive kao dio Microsoft 365 paketa pruža.

Microsoft je objavio da se OneDrive novim izmjenama dodatno prilagođava potrebama korisnika, kako onih individualnih tako i poslovnih. Također, novo iskustvo nije rezervirano samo za OneDrive nego dolazi i u Teams i Outlook pa će datoteke biti vidljive putem svih njih.

Dio promjena sučelja se već danas može isprobati na onedrive.com dok će ostatak stići početkom 2024. godine.

Kozmetičke značajke

Web aplikacija OneDrive dolazi s novim Fluent dizajnom i kao takva se sada više uklapa u Windows 11 sučelje tj. zadnje ažuriranje dizajna File Explorera.

Za dodatnu prilagodbu tu je sada mogućnost promjene boja mapa koje će u odabranoj boji biti vidljive i suradnicima s kojima se podijele. Što se suradnika tiče sada će prilikom pretraživanja, uz njihova imena, biti moguće vidjeti njihova lica tj. korisničke slike za još jednostavnije pronalaženje potrebnih dokumenata.

Osim prikaza lica suradnika, OneDrive će na praktičan način omogućiti i prikaz prošlih i budućih sastanaka zajedno sa njihovim snimkama i dijeljenim datotekama. 

📷 Image: Microsoft
Image: Microsoft

Praktične značajke

Umjetna će inteligencija na vrhu sučelja pod karticom 'Za vas' prikazivati datoteke za koje smatra da su u tom trenutku korisniku najvažnije što posebno može biti korisno u poslovnom okruženju jer će OneDrive ondje prikazati datoteke neovisno o tome jesu li dio korisnikovog ili povezanih računa.

Isto je i što se tiče favorita. Ako se kao favorit označi OneDrive mapa u File Exploreru na Windows 11 OS-u ona će se prikazati i na popisu favorita na OneDriveu web aplikaciji.

Konkretno, sve datoteke podijeljene putem Teamsa, e-pošte i drugih načina na koje se Office dokumenti mogu podijeljeni sada će biti dio jednog sučelja. Za dijeljenje datoteka i kopiranje veza sada je potrebno manje klikova što uz druge intuitivne značajke pojednostavljuje pristup datotekama, poboljšava suradnju i pomaže da se više posla obavi u manje vremena.

Jedna od značajki koja tek treba stići je upravo integracija Copilot AI-ja za sve s Microsoft 365 Copilot licencom.