Spotify povisuje cijene u Americi, Velikoj Britaniji i nekim dijelovima Europe

Obavijest o poskupljenju cijena, zasad nije dočekala hrvatske pretplatnike, no pretpostavlja se da će i domaće tržište biti pogođeno novim poskupljenjem u skorijoj budućnosti

Matej Markovinović utorak, 27. travnja 2021. u 10:20

Spotify  je putem e-pošte obavijestio pretplatnike iz SAD-a, Velike Britanije i pojedinih zemalja Europe, o poskupljenju cijena pretplate. Naime, nova će promjena od 30. travnja utjecati na studentske, duo i obiteljske planove u nekim zemljama Europe i Britanije, dok će u SAD-u poskupjetii samo obiteljski plan.

Europske cijene za duo i studentske pakete poskupljuju za jedan euro, dok obiteljski plan poskupljuje za tri eura. Svi će postojeći pretplatnici pogođeni poskupljenjem imati jedan mjesec „fore“ prije automatskog povećanja cijena, pa će oni ovaj rast primijetiti tijekom razdoblja naplate u lipnju. Navodno će neke zemlje u Aziji i Južnoj Americi, također biti na meti poskupljenja, a glasnogovornik Spotifya navodi za The Verge da će i ostali planovi vjerojatno poskupjeti u SAD-u.

„Nudimo razne planove pretplate prilagođene potrebama naših korisnika, a povremeno ažuriramo cijene kako bi odražavali lokalne makroekonomske čimbenike i udovoljavali zahtjevima tržišta, nudeći neusporedivu uslugu“, objašnjava glasnogovornik Spotifya.

Iako se Twitterom širi poprilično nezadovoljstvo novim cijenama pretplate, ovo poskupljenje zapravo ni nije toliko iznenađujuće. Prema prošlomjesečnom izvješću Digital Music Newsa, Spotify je istraživanjem u Velikoj Britaniji testirao reakcije korisnika o mogućem poskupljenjem od 15 do 33 posto. Osim toga, vijest o poskupljenju stiže nakon objave izvršnog direktora Spotifya u kojoj ističe svoju želju o kupnji ni više ni manje nego Arsenala.

Podsjećamo da je Spotify u izvještaju o zaradi iz veljače naveo da ima čak 155 milijuna pretplatnika i 345 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Unatoč rastu, Spotify i dalje ostvaruje gubitak koji će, kako prenosi Variety, pokušati nadoknaditi pretplatama na podcaste.