Automatsko brisanje Googleovih podataka o korisničkim navikama

Podaci koje Google prikuplja o korisnicima, njihovoj povijesti pretraživanja i lokaciji uskoro će se moći automatski s njihovih servera brisati nakon 3 ili 18 mjeseci

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. svibnja 2019. u 15:30

Googleovo prikupljanje svih mogućih podataka o njegovim korisnicima – onih poput lokacije ili povijesti pretraživanja – postoji oduvijek, no u posljednje vrijeme svi, pa tako i ova kompanija, rade na unaprjeđenju sigurnosti i privatnosti korisnika. Ili barem žele da im se korisnici osjećaju sigurnima i zaštićenima od praćenja. Google je stoga odlučio dati svim vlasnicima korisničkih računa na njihovoj platformi nešto više opcija za upravljanje svojim podacima.

Otprije je moguće unutar postavki pronaći sve podatke koje je Google s vremenom prikupio o nama, te ih je i sada moguće trajno izbrisati. No, to je zahtijevalo posebnu akciju i ručno brisanje, a malo tko je sklon održavanju tako visokih "higijenskih" navika na Internetu da bi marljivo, svakih nekoliko tjedana ili mjeseci, čistio ove podatke. Stoga su sada u Googleu najavili i uvođenje automatiziranog brisanja podataka.

Rezultat je to povratnih informacija od strane samih korisnika. Uskoro će tako unutar postavki biti moguće, osim brisanja na zahtjev, biti moguće uključiti i automatsko brisanje podataka o lokaciji i povijesti pretraživanja. Sustav će nuditi opcije – brisanje svih podataka starijih od 3 mjeseca, ili pak onih starijih od 18 mjeseci.

Ovo bi za većinu korisnika trebalo biti sasvim dovoljno, a za one nesklone tome da Google ima bilo što o njima u svojim bazama ostat će moguće u svakom trenutku ukloniti cjelokupnu povijest, kao i do sada.

Najavljena će promjena biti implementirana u narednih nekoliko tjedana, kažu iz Googlea.