Danas je svjetski dan backupa

Dvanaestu godinu za redom na današnji dan obilježava se svjetski dan backupa, stoga ako već niste - pravi je trenutak za izradu sigurnosne kopije najvažnijih vam podataka

Stjepan Bilić petak, 31. ožujka 2023. u 11:54
📷 rawpixel.com
rawpixel.com

Danas, zadnjeg dana mjeseca ožujka, u svijetu se obilježava World Backup Day. Podsjetimo, World Backup Day pokrenuo je Ismail Jadun prije više od jednog desetljeća, točnije prije 12 godina (2011.) kako bi pored reklamiranja vlastitog posla ujedno i educirao korisnike diljem svijeta o važnosti izrade sigurnosnih kopija podataka. U tu svrhu izradio je i posebnu internetsku stranicu na kojoj je naveo par zanimljivih i tada aktualnih podataka. Jadun je naveo kako se 2011. godine svake minute u svijetu gubilo ili bilo ukradeno 113 mobitela, kako se 1 od 10 računala svakog mjeseca zarazilo barem s jednim računalnim virusom, te kako je u 29% slučajeva do gubitka podataka dolazilo – slučajno.

S vremenom, ovi postotci su se možda ponešto i izmijenili, ali nešto je ostalo isto – i dalje je važno imati sigurnosne kopije podataka. Datum, 31. ožujka Jadun je odabrao zbog toga što se dan kasnije, 1. travnja, obilježava svjetski dan šale, kada se diljem svijeta prijatelji međusobno šale podmetanjem raznih smicalica. Koliko god bili na oprezu mnogi će sutra nasjesti na neku od šala, zbog čega je Jadun odabrao zadnji dan u ožujku kako ne biste 1. travnja imali stvarnog razloga za žaljenje – primjerice za svojim podatcima koji su uslijed kvara diska ili gubitka prijenosnog računala ili uslijed više sile (požar, poplava, zemljotres…) nepovratno nestali. S popisa mogućih nepogoda ne treba obrisati ni ljudski faktor kao ni potencijalni gubitak podataka uslijed neuspjele nadogradnje softvera ili zbog zaraze računalnim virusima i slično.

Brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom softvera i hardvera za izradu sigurnosnih kopija ovaj su dan prihvatile kao dan za dobru reklamu, kada svoje proizvode i usluge nude nešto povoljnije negoli inače. Primjerice, EaseUS nudi između 20% i 40% popusta na svoja softverska rješenja (kod: EDMPBKUP), 2BrightSparks 25% (kod: WBD2023), a AOMEI do čak 80% popusta, ovisno o odabranom paketu (kodovi: WBD10OFF i WBD25OFF vrijede za pojedinačnu kupnju softvera).

Ovo su samo neki od primjera. Ako u tražilicu upišete pojam „World Backup Day“ pronaći ćete još različitih prigodnih ponuda.