FBI tvrdi: 620 milijuna dolara s DeFi platforme Ronin ukrali su sjevernokorejski hakeri

Maliciozne aktivnosti hakera iz Sjeverne Koreje i njihove zloglasne hakerske skupine Lazarus američki su istražitelji povezali s nedavnom pljačkom oko 620 milijuna dolara u ethereumu

Sandro Vrbanus petak, 15. travnja 2022. u 20:59

Najveća pljačka neke decentralizirane financijske (DeFi) platforme, ona u kojoj je prošloga mjeseca s platforme Ronin Network ukradeno oko 620 milijuna dolara, sada se povezuje s djelovanjem hakera iz Sjeverne Koreje. Ovu informaciju s javnošću je podijelio američki FBI, koji kontinuirano prati aktivnosti sjevernokorejskih hakera, usmjerene prema SAD-u te kompanijama i organizacijama u toj zemlji.

Hakeri otprije poznati

Svojom su istragom, kažu, potvrdili da iza spomenute krađe ethereuma stoje hakeri iz već godinama poznate skupine Lazarus, kao i druge skupine iz iste zemlje, BlueNorOff (poznate i kao APT38). Ova dva hakerska kolektiva odgovorna su što je s Ronin Networka, blockchain platforme razvijene za igru Axie Infinity, nestala ogromna količina kriptovaluta. Podsjećamo, taj je napad izveden 23. ožujka, a gotovo tjedan dana nitko nije primijetio da išta čudnoga događa, sve dok jedan igrač nije poželio povući veću količinu ethera s mreže – pa su potom zaključili da ta kriptoimovina tamo više ne postoji.

Ona je kasnije identificirana na blockchainu, u novčaniku koji se povezuje s hakerima iz Sjeverne Koreje, što je sada FBI i potvrdio. Američke su vlasti putem svoje riznice (Ministarstva financija) uvele sankcije na ovaj wallet, budući da se na njemu nalaze ukradena sredstva.

Sjevernokorejskim hakerima ovo nije prvi ovakav pothvat, ali je sigurno najveći. Ranije ove godine objavili smo kako su tijekom 2021. Kim Jong-unovi hakeri uspjeli ukrasti gotovo 400 milijuna dolara u raznim kriptovalutama, od čega je najveći dio bio upravo u ethereumu. Nakon krađe, u pravilu se coini provlače kroz "mixere" kako bi im se zameo trag, a potom ih, oprane, vjerojatno stavljaju u službu vladajućeg režima, koji hakiranje i sponzorira.

U međuvremenu se Axie Infinity iz financijskih problema izvukao pokretanjem nove runde financiranja. Prikupili su novih 150 milijuna dolara investicija, pri čemu je najveći ulagač bila kriptomjenjačnica Binance.