FTC želi zabraniti Meti da zarađuje na podacima maloljetnika

'Nesmotrenost tvrtke dovela je mlade korisnike u opasnost, a Facebook mora odgovarati za svoje propuste', rekao je Samuel Levine, direktor FTC-ovog Ureda za zaštitu potrošača.

Martina Salvaro petak, 5. svibnja 2023. u 05:45

Savezna komisija SAD-a za trgovinu (FTC) optužila je Metin (META.O) Facebook za obmanjivanje roditelja o zaštiti djece i predložila pooštravanje postojećeg sporazuma o privatnosti kako bi se uključila zabrana zarađivanja novca od podataka maloljetnika. Konkretno, FTC je rekao da je Facebook doveo roditelje u zabludu o tome koliko kontrole imaju nad time s kim su njihova djeca kontaktirala u aplikaciji Messenger Kids te da je obmanjivao koliko su programeri aplikacija imali pristupa privatnim podacima korisnika, čime je prekršio sporazum o privatnosti iz 2019. godine.

Zabrana profitiranja na djeci

Facebook je opetovano prekršio svoja obećanja o privatnosti. Nesmotrenost tvrtke dovela je mlade korisnike u opasnost, a Facebook mora odgovarati za svoje propuste', rekao je Samuel Levine, direktor FTC-ovog Ureda za zaštitu potrošača. Facebook se već dva puta nagodio s FTC-om zbog kršenja privatnosti.

Promjene koje je predložio FTC uključuju zabranu Facebooku da zarađuje na podacima prikupljenim o korisnicima mlađim od 18 godina. Osim toga, FTC želi veća ograničenja u korištenju tehnologije prepoznavanja lica. Kada je riječ o profitu, tvrtka Meta oslanja se na targetirane digitalne oglase na svojim društvenim mrežama, temelju osobnih podataka koje prikuplja od svojih korisnika, za više od 98% svojih prihoda.

META protiv Tik-toka

Tvrtka META drži dvije najveće društvene mreže na svijetu, Facebook i Instagram, ali ima jaku konkurenciju Tik-tok, pogotovo kada su mlađi korisnici u pitanju. Iz Mete kažu da je postupak FTC-a 'politički trik' i da FTC nije djelovao protiv 'kineskih kompanija, poput TikToka'. Facebook ima 30 dana za žalbu na bilo koju odluku komisije, a iz Mete kažu da će se boriti i očekuju da će pobijediti.