Opasnost prijeti iz poruka u kojima vas obavještavaju o prispijeću paketa

Na području Europe primijećena je pojava novog opasnog virusa koji se širi putem SMS poruka i aplikacija za dopisivanje, pa domaći telekomi i regulatori pozivaju na dodatan oprez

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. ožujka 2021. u 14:43

U nekoliko europskih zemalja u posljednje je vrijeme uočena pojava novog opasnog virusa koji se širi putem SMS poruka, WhatsAppa i Vibera, odnosno malicioznih linkova koji na ovaj način dolaze do korisnika. Ova malware kampanja primarno ugrožava korisnike mobilnih uređaja, pa su ovoga tjedna iz HT-a i HAKOM-a upozorili korisnike da pripaze ako prime sumnjivu poruku od nepoznatog pošiljatelja.

Navodna obavijest o paketu

Jedan od primjera zlonamjerne poruke je ona u kojoj se korisnika obavještava da je dobio paket te ga upućuje na web stranicu na kojoj bi trebalo preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke. Preuzimanjem aplikacije se na uređaj instalira virus, nakon čega mobitel postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve poruke svim kontaktima iz vašeg imenika. Ovo je samo jedan primjer, jer se šire i maliciozne poruke drugačijeg sadržaja, no svima je zajedničko da sadržavaju link na zlonamjeran sadržaj.

Iz HAKOM-a kažu kako za sada nemaju saznanja da se ovaj virus distribuira i putem mreža hrvatskih operatora, no pozivaju korisnike na dodatan oprez.

"Budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude. Opreza nikad dosta!", poruka je Hrvatskog Telekoma.

 

Na području Europe zabilježen je softverski virus koji se širi SMS, WhatsApp te Viber porukama i koji može dovesti do...

Posted by Hrvatski Telekom on Friday, March 26, 2021