Bivša zaposlenica Cambridge Analytice otkriva tajne o iskorištavanju privatnih podataka

Podaci koji su proteklih godina curili s Facebooka i bili korišteni za utjecaj na demokratske procese imali su, navodno, veći utjecaj na svjetsku politiku nego što se do sada mislilo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. siječnja 2020. u 18:14

Bivša zaposlenica analitičarske kuće Cambridge Analytica, Brittany Kaiser, bila je glavna akterica Netflixovog dokumentarca The Great Hack koji je otkrio mnoge detalje o radu ove, sada ugašene, kompanije. Do sada je otkriveno kako su analitičari tamo koristili podatke ilegalno pribavljene od Facebooka, stvarali profile milijuna korisnika, te ih koristili za ciljano oglašavanje i manipulaciju javnim mnijenjem. Tako su utjecali na izbore u mnogim državama svijeta, a zbog izbijanja ovog skandala cijeli je slučaj završio i na sudu.

Brittany Kaiser sada najavljuje da će u narednim danima u javnost puštati sve preostale dokumente koje posjeduje, a koji nisu predani sudu ili policiji. Riječ je o 100 tisuća dokumenata koji pokazuju kako je Cambridge Analytica poslovala u 68 zemalja svijeta, i trebali bi razotkriti globalnu mrežu korištenu za zavaravanje birača i utjecaj na demokratske procese diljem svijeta.

Podaci su već počeli pristizati putem Twitter računa @HindsightFiles.

Prvi objavljeni dokumenti tiču se Kenije, Malezije, Brazila i SAD-a, te rada Cambridge Analytice u tim zemljama. Kaiserova kaže kako ju je na objavljivanje svega što ima na raspolaganju ponukao rezultat nedavnih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je, kaže, ponovno bilo zloupotrebe izbornog sustava.

Nada se da će nove informacije rasvijetliti veliku operaciju manipuliranja ljudima u kojoj su sudjelovale vlade, obavještajne agencije, velike privatne kompanije i, naravno, stožeri pojedinih političara u predizbornim kampanjama.