Detalji slučaja BitLucky: više od 800 oštećenih, šteta najmanje 18,5 milijuna eura

Policijska uprava Primorsko-goranska danas je, nakon uhićenja vlasnika propale burze kriptovaluta BitLucky, održala tiskovnu konferenciju, na kojoj je otkrila neke pojedinosti ovog slučaja

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2023. u 15:32

Slijedom uhićenja osnivača propalog hrvatskog brokera za trgovanje kriptovalutama, BitLucky, Policijska uprava Primorsko-goranska je održala izvanrednu konferenciju za medije. Podsjetimo, osnivače kompanije, Luku Burazera i Eugena Travalju, uhitili su sinoć na njihovim kućnim adresama, na zahtjev Općinskoga državnoga odvjetništva u Rijeci, a pod sumnjom na višemilijunske prevare ulagača u kriptovalute. Kazneno djelo za koje ih se sumnjiči okarakterizirano je kao prevara, i to na štetu velikog broja građana. Istraga je pokrenuta nakon višestrukih prijava građana, koji su se požalili da više ne mogu do svojeg novca.

Šteta od najmanje 18,5 milijuna eura

Nakon provedenog opsežnog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, a prema zaprimljenim kaznenim prijavama, u ovom je slučaju osumnjičeno troje hrvatskih državljana dobi od 30, 36 i 37 godina, s područja Primorsko-goranske županije. Od travnja 2018. do sredine svibnja 2023. godine, njih troje su, kao direktor, prokurist i zaposlenica tvrtke, pribavljali protupravnu imovinsku korist. Osnovana je sumnja da su to činili lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, čime su svoje klijente dovodili u zabludu. Materijalna šteta nastala tim aktivnostima procjenjuje se na najmanje 18,5 milijuna eura, kažu iz Policije.

Policija je uhitila osumnjičene, pretražila im domove i automobile te zaplijenila nekoliko računala i različitu informatičku opremu. Utvrđeno je da je oštećeno više stotina građana, a oni su pretrpjeli štetu od par tisuća do nekoliko stotina tisuća eura. Najveći ulozi kretali su se od 200 do 300 tisuća eura.

Do sada je kaznene prijave podnijelo oko 250 ljudi, a one i dalje stižu. Moguće je da ih oštećenih osoba ima 800 ili više, a najvjerojatnije će svi oni morati u posebnim sudskim postupcima tražiti naknadu štete, i to ako vlasnici BitLuckyja budu pravomoćno osuđeni, i ako na zaplijenjenim kriptonovčanicima ne bude dovoljno sredstava da se svi prevareni klijenti namire.

Nije sigurno postoji li novac

Kod uhićenih su pronađeni cold walleti i određene naprave koji će se koristiti za daljnje istraživanje. Koliko je novaca na njima i je li uopće novac na njima, jesu li na drugim računima, istraga će dati odgovore. Policija zasad ne može reći koliko je novaca ostalo i je li uopće ostalo išta od novca s kojim je BitLucky raspolagao.

Istraga je utvrdila da je tvrtka BitLucky osnovana s namjerom počinjenja kaznenih djela. Klijente su nagovarali na ulaganje u kriptovalute, uz navode da će zarada biti velika. Ulagači su im uplaćivali sredstva na kriptonovčanike izravno sa svojih novčanika ili putem fizičkih kriptomjenjačnica. S vremenom su optuženi novac prebacivali na svoje kriptonovčanike, trošili ga, a dio su vraćali ulagačima kako bi ih držali u zabludi.