U Rijeci uhićeni osnivači kriptobrokerske tvrtke BitLucky, osumnjičeni za višemilijunsku prevaru

Pola godine nakon izbijanja afere s mogućom višemilijunskom prevarom ulagača u kriptovalute, uhićeni su osnivači propalog hrvatskog brokera za trgovanje kriptovalutama

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2023. u 08:49

U svibnju ove godine dogodio se kolaps kompanije BitLucky, koja je navodno raspolagala s oko 70 milijuna eura većeg broja ulagača, koje je trebala ulagati u kriptovalute. No, kako smo tada izvještavali, klijentima je bilo dojavljeno da je "firma dovedena u kriznu situaciju", odnosno da je novac – izgubljen. BitLucky je potom "nestao s lica Zemlje", do osnivača, ali niti do novca, nije bilo moguće doći, pa je odmah pala sumnja da se radi o prevarantskoj piramidalnoj shemi.

Najveći hrvatski kriptoskandal

Osnivače kompanije, Luku Burazera i Eugena Travalju, odmah se uspoređivalo s kraljem piramidalnih prevara Berniejem Madoffom ili nedavno osuđenim kriptoprevarantom Samom Bankman-Friedom. U sve se uplela i policija, a pola godine nakon izbijanja skandala Burazer i Travalja su ovoga utorka uhićeni u svojim domovima u Rijeci, sukladno nalogu riječkog Općinskoga državnoga odvjetništva.

Policija ih je odvela na kriminalističko istraživanje zbog optužbi za prevaru, doznaje Jutarnji list. Budući da su uhićeni u Rijeci na poznatim adresama, čini se kako nisu bježali od progona, kao što se to mislilo.

BitLucky je, podsjetimo, primao ulaganja u minimalnom iznosu od 15.000 eura, a ulagačima je obećavao povrat na uloženo na razinama između 5% i čak 25% - mjesečno! Takvi prinosi mnoge su nagnali da naivno povjere svoj novac ovoj ekipi "ulagača u kriptovalute", a ovi su im nerijetko prikazivali i svoje rezultate. Stanja na investicijskim računima, prema svjedocima, znala su iskazivati i udvostručenje uloženoga unutar godine dana. Cijela će ova situacija sada, očito, dobiti i sudski epilog.

Tijekom jutra osumnjičeni su dovedeni u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, gdje su i ispitani. Sudac istrage nakon toga će odrediti hoće li ih se uputiti u pritvor.