Facebook ukinuo još 200 aplikacija koje su možda krale podatke

Osim notorne aplikacije "This is your digital life" koja je proslijedila privatne podatke do Cambridge Analytice, na Facebooku je postojalo još 200 onih koje su se ponašale slično

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 20:22

Nakon što se doznalo kako je danas već ugašena kompanija Cambridge Analytica ilegalno došla do privatnih podataka više od 87 milijuna korisnika Facebooka, ova je društvena mreža pokrenula veliku internu istragu ne bi li identificirala još neke slične slučajeve. Naime, "krivci" za curenje podataka bile su razne aplikacije i kvizovi koji se korisnicima nude unutar Facebooka, a prilikom pokretanja traže dozvole za pristup privatnim podacima – koje potom koriste za razne analize i u konačnici političke ciljeve.

Facebookova istraga pokazala je kako aplikacija "This is your digital life" kroz koju je Cambridge Analytica dobila većinu svojih podataka, nije bila niti približno jedina. Danas je objavljeno kako je takvih aplikacija, koje pristupaju prevelikoj količini privatnih podataka, bilo čak oko dvije stotine. Sve one sada su suspendirane i bit će dodatno analizirane da se vidi jesu li i na koji način ilegalno koristile prikupljene podatke.

Ukoliko u Facebooku pronađu dokaze za tako nešto, obavijestit će korisnike zahvaćene zloporabom podataka isto kao i u slučaju Cambridge Analytice. Podaci o tome bit će korisnicima Facebooka dostupni na ovom mjestu, isto kao i do sada, gdje će se jednim klikom moći provjeriti je li došlo do bilo kakvog nedopuštenog baratanja podacima onih koji su neku od 200 aplikacija koristili.

Stoga, s vremena na vrijeme skoknite na gore navedeni link, jer će Facebook ažurirati podatke kako ga njegovi stručnjaci budu analizirali.