Sumnja se na hrvatsku prevaru vezanu uz kriptovalute, "tešku" i do 70 milijuna eura

Domaća kompanija Bitlucky, osnovana u Rijeci, nekoliko je godine prikupljala novac ulagača te ga, navodno, ulagala u kriptovalute i ostvarivala im velike dobiti. Sada je sve, čini se, propalo

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. svibnja 2023. u 14:10

Ovih dana velika afera trese domaću kriptozajednicu – slično kao i brojne kompanije u svijetu do sada, jedan je posrednik u trgovanju kriptovalutama proglasio "kriznu situaciju" i svoje klijente obavijestio o problemima u poslovanju. Riječ je o kompaniji Bitlucky iz Rijeke, koja je, prema tvrdnjama upućenih, raspolagala s oko 70 milijuna eura imovine ulagača, koja je trebala biti uložena u kriptovalute, s ciljem ostvarenja dobiti. Međutim, neobičnom objavom osnivača i iznenadnim problemima u poslovanju, pobuđene su sumnje da je riječ o piramidalnoj shemi po receptu Berniea Madoffa.

Piramida ili loše ulaganje?

Bitlucky je, naime, primao ulaganja u minimalnom iznosu od 15.000 eura, a ulagačima je obećavao povrat na uloženo na razinama između 5% i čak 25% - mjesečno! Kao što svaki iole informirani ulagač zna, takvi prinosi nisu ostvarivi na imalo duži rok, pa cijela priča od početka "smrdi" na prevaru. Unatoč tomu, stotine su ljudi navodno povjerile Bitluckyju svoju imovinu na raspolaganje, a ovi su im nerijetko prikazivali i udvostručenje te imovine unutar godine dana.

No, cijela je stvar "pukla" prije nekoliko dana, kada je jedan od osnivača kompanije klijentima poslao kratki, alarmantni e-mail sljedećeg sadržaja:

Poštovani klijenti,

nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju.

U sljedećim danima ćemo imati više informacija.

Dostupni smo na telefone.

Luka Burazer

Novca više nema

Kao što piše specijalizirani portal kriptovijesti.hr, na telefone kompanije nitko se ne javlja, a za Burazera smatraju da je u bijegu, uz neslužbene informacije da se skriva negdje u Lici. Cijela priča prijavljena je policiji, a novca ulagača, navodno "više nema", doznaje se iz domaće kriptozajednice.

Bitlucky je, prema ovom portalu, imao poslovnu praksu da ulaže samo 20% iznosa, dok ostatak drži na cold i hot walletima, što bi značilo da je 80% uloga trebalo biti osigurano od gubitaka. Ili je barem tako komunicirano ulagačima – ne bi bilo prvi puta da netko iskoristi sredstva jednih klijenata kako bi namirio fiktivne dobitke drugih (vidi: Madoff), ili pak da se "zaigra" s novcem ulagača na razne načine (vidi: SBF).

Budući da je spomenuti Luka Burazer bio u toj zajednici priznat kao analitičar i stručnjak, ubrzo je javila i Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK), koja u svojem priopćenju navodi kako on nije bio njihov član. Kažu kako niti oni nemaju dodatnih informacija vezanih uz ovaj mogući skandal.